‘Ben Vladimir Putin’ kitabının tanıtımı yapıldı ‘Ben Vladimir Putin’ kitabının tanıtımı yapıldı

Sinemalarda satılan patlamış mısır, kola, sinema bileti kampanyası ile başlayan ve yapımcılar ve uluslararası sinema salonu sahipleri arasında aylardır süren kavga büyümüş, kavgaya oyuncular, yönetmenler ve yerel sinema salonu sahipleri de katılmıştı. Sinemada yaptıkları kampanyanın faturasını yapımcılara kesen Güney Koreli şirket Mars Grup, geri adım atmayarak Türk yapımcılarına resti çekmişti. Üçlü kampanyada kolanın ve patlamış mısırın fiyatını düşürmeyen şirket, yapımcı ile ortak olduğu sinema biletinden indirim yapmaya başlamış ve bu duruma Türk yapımcılar karşı çıkmıştı. Yapımcılar, patlamış mısırdan ve kola üzerinden de indirim yapılmasını istemiş, bu durumun usulsüz olduğunu dile getirmişlerdi. Kavganın büyümesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girmiş ve bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirmişti.

Günlerdir yasa tasarısı üzerinde çalışma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürü, Tanıtma Genel Müdürünün hazırladığı yasa tasarısı TBMM'den geçti.

Yasaya uymayanlara ceza yağacak

Sinema sektörü ile ilgili bazı hususların düzenlenmesine ilişkin yasa teklifi TBMM'de kabul edildi. Yasada patlamış mısır, kola ve sinema bileti üçlüsü tek kampanya ile satışa sunulamayacak. Böyle bir kampanya yapan sinema işletmecilerine ise salon başına 50 bin lira para cezası kesilecek. Sinema salonlarında gösterilen reklamların süresi en fazla on dakika olacak. Bu süreyi geçen sinema salonlarına da salon başı 50 bin lira ceza kesilecek. Sinema salonu işletmecilerinin bilet kampanyası yapabilmeleri için ise yapımcılarla sözleşme imzalamaları gerekecek. Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin gösterimini yapanlar ile gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan veya yanıltıcı şekilde kullanarak film gösterimi yapanlara 50 bin lira; gösterim ve tanıtım alanlarında gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan etkinlik düzenleyenlere film başına 20 bin lira; reklam, fragman ve film arası sürelerine uymadan gösterim yapan sinema salonu işletmecilerine ise salon başına 50 bin lira para cezası kesilecek.