Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu yerleşkesinde gerçekleşen toplantı; Müzakere Cemiyeti Üst Kurul üyelerinin yanı sıra Kaymakam Vekili Suat Seyitoğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, İnegöl MYO Müdürü Prof. Dr. Mürsel Alper, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mobilya üreticileri ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşti.

Öğrenci yetersizliği nedeniyle kontenjan olmasına rağmen boş kalan ve bu nedenle kapatılan Mobilya bölümünün İnegöl için olmazsa olmazlardan kabul edilmesi ve farklı formatlar geliştirilerek tekrar açılması hususunda görüş birliğine varan katılımcılar, mezuniyet sonrası istihdamı kolaylaştıracak bir çalışmanın hayat geçirilmesinin daha faydalı olacağını dile getirdi.

Ankara'da gerçekleşen görüşme sonrası YÖK Başkanı'nın iletişime geçtiği Rektör Ulcay, kapatılan bölümlerin tercih kitapçıklarında tekrar yer alması için çalışma başlattıklarını söyledi. Toplantıda Mobilya ve Dekorasyon Bölümünün yanı sıra Tekstil bölümü, Tasarım Bölümü, Endüstriyel Tasarım ve orta vadede ilçeye bir Sağlık Meslek Yüksek Okulu kurulması ile alakalı çalışma başlatılacağı bilgisi verildi.

EĞİTİMLİ İŞ GÜCÜ OLUŞTURULMALI

Toplantıya katılan İnegöllü işadamları ve sanayiciler, eğitimin özellikle ara eleman, kalifiye eleman ve eğitimli iş gücü ihtiyaçlarının karşılandığı en önemli kurum olarak üniversite ve meslek yüksek okulunu gördüklerini ifade ederek, sektör olarak yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söylediler.

Sektörün, istihdam garantili bölümlerin açılmasına ve burada yetişen kalifiye elemanların okul sonrası staj, uygulama ve çalışma ortamlarının oluşturularak hem iş gücü piyasasını rahatlatmak hem de sektörün daha profesyonel bir bakış açısı ile Üretim, Ar-Ge, Tasarım, Uygulama gibi alanların tamamında eleman teminine sıcak bakması katılımcıları sevindirdi.

Önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar ve atılacak yeni adımlar sonrasında aynı gündem ile tekrar bir araya gelmeyi planladıklarını söyleyen Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, ikinci toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katılacağı bilgisini paylaştı. Katılımcılar, toplantıda kararların bir an önce hayata geçirilmesi noktasında mutabakat vardı.

İnegöl Müzakere Cemiyeti'nin kuruluşuna öncülük eden AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, İnegöl'ün daha iyi yerlere gelebilmesi adına tüm sorunlarının ele alınacağı toplantılar serisine devam ettiklerini söyledi.

Kentin her kesiminden temsilcinin katıldığı toplantının bu ayki gündeminin eğitim olduğunu belirten Milletvekili Gürel; "Hepimiz İnegöl için farklı yerlerde farklı durumlarda çalışıyoruz. Hepimiz İnegöl'ü seviyoruz. Birçok ortak noktalarımız olabilir ama her birimizin tek ortak noktası İnegöl. Bu anlamda kent yöneticilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının da hazır bulunduğu farklı sektörlerle alakalı toplantılar yapmak ve bu toplantılardan çıkacak sonuçların hayata geçirilmesi için çalışmalar gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Bugün yapılacak toplantıda da eğitim alanında da atılması gereken adımları konuşacağız. İnşallah faydalı kararlar alacağız ve bu kararların takibini gerçekleştirerek İnegöl'ü daha iyi noktalara birlikte taşıyacağız" dedi.

ÜNİVERSİTENİN KURULMASI MÜMKÜN

Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise "Rakibi olmayan bir üniversite büyüyemez ve gelişemez. Bursa'da başka üniversitelerin kurulması mümkün. Bugün toplantısını gerçekleştirdiğimiz İnegöl ilçemizde Yenişehir ve İznik'i de katarak bir bölge üniversitesi kurulması elzemdir. Bunu diğer ilçelerimiz için de söylüyorum. Her geçen gün nüfusu artan bir kentten söz ediyoruz. Yarının planlarını bugünden yapmak gerekiyor. Kent yöneticileri şimdiden planlamalarını yapmalı, üniversite arazilerinin yerini belirlemeleri gerekiyor."

"Burada bölümlerin kapanmasını değil, yeni bölümlerin açılmasını konuşmamız lazım. Geleceği şimdiden hayal etmeden, planlamadan ilerlememiz mümkün değil. İnegöl'de mobilyacılık ön plana çıkmış. Tekstil ve hayvancılık alanları da Yenişehir'i dahil ettiğimiz zaman önümüze geliyor. Dolayısıyla bugün yapılacak planlamaların içerisinde İnegöl'ün merkez alındığı büyük bir üniversitenin alınması gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.

"KAYNAK ÇEŞİTLENDİRMESİ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Belediye Başkanı Alper Taban da "Bugün burada ilçemizde faaliyet gösteren sektör temsilcileri, milletvekilimiz, üniversite rektörümüz ve sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileriyle bir araya geldik. Amacımız İnegöl'ün eğitim alanındaki eksiklerinin giderilmesi konusunu ortak bir zeminde görüşmek ve yapıcı kararlar almak. İlçemizde farklı sektörlerin de gelişmesi gerektiğine inanıyorum. İktisatta kaynak çeşitliliği diye bir tabir vardır. Biz de İnegöl olarak kaynak çeşitlendirmesi yapmak zorundayız. Savunma sanayii, yazılım sektörü, otomotiv sektörü gibi pahada değerli olan sektörlerin de İnegöl'de faaliyet göstermesini arzu ediyoruz. Yaptığımız bu toplantılarda da ortak akıl sayesinde alınacak kararların uygulanması için İnegöl Belediyesi olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

SANKO Okulları öğrencilerinin Fırst Lego başarısı SANKO Okulları öğrencilerinin Fırst Lego başarısı

Toplantının son bölümünde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Toplantıda aktarılan görüşlerin geliştirilmesi ve yapılacak çalışmaların netleştirilmesi amacıyla bir sonraki toplantının en kısa sürede yapılması kararı alındı.