Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla, su faturalarıyla tahsil edilen katı atık bedelinin ilçe belediyelerince tahsil edilmesine karar verildi.

Kararın ardından katı atık bedellerinin nasıl toplanacağı merak konusu olurken; İlçe Belediyeleri, Büyükşehir Meclisi'nde alınan söz konusu kararı hatırlatarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na "Katı atık bedellerini nasıl tahsil edeceğiz?" diye sordular.

Suç Örgütlerinin Sonu Gelmiyor Bir Suç Örgütü Daha Çökertildi Suç Örgütlerinin Sonu Gelmiyor Bir Suç Örgütü Daha Çökertildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürü Eyüp Karahan imzasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen yanıtta, katı atık bedellerinin su faturaları dışında farklı bir yöntemle tahsil edilmesinin uygun olmadığı ifade edildi.

Konu hakkında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Türkiye'de 23 büyükşehir belediyesi, katı atık bedeli toplamıyor. Tüm Türkiye'de uygulansın, biz de uygulayalım. Katı atık bedellerini su faturaları üzerinden tahsil etmeyeceğiz. Bursalılara bir yük getirmememiz gerekir. Büyükşehir Meclisi'nde aldığımız kararla, esnek uygulamayı kaldırdık. Katı atık bedellerini toplamak zorunda değiliz." diye konuştu.

Katı atık bedellerinin su faturaları dışında farklı bir yöntemle tahsil edilmesinin uygun olmadığı aktarılan bakanlıktan gelen açıklama ise şu şekilde; "Evsel katı atık tarifelerinin evsel katı atık idareleri tarafından yani büyükşehir belediyelerinde, büyükşehir belediyesi tarafından belirlenmesi, hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacak her abone ile karşılıklı sözleşme yapılması, evsel katı atık ücretinin de büyükşehir belediyesi tarafından su faturaları üzerinden toplanması gerekmektedir. Bu nedenle ilgili yönetmelik gereği, ilçe belediyelerinin atık toplama ve taşıma yükümlülüklerinden kaynaklanan maliyetlerin karşılanması için su abonelik sözleşmeleri çerçevesinde su faturaları üzerinden evsel katı atık bedellerinin toplanması gerekmektedir. Söz konusu ücretin su abonelik sözleşmeleri çerçevesinde su faturaları dışında farklı bir faturalandırma sistemi üzerinden tahsil edilmesi uygun mütalaa edilmemektedir."