Yol hipnozu nedir? Dönüş yolunda Yol Hipnozu olmayın! Yol hipnozu nedir? Dönüş yolunda Yol Hipnozu olmayın!

BTK, yapılan bütün araştırmaların çocukların ekranlarla ne kadar geç tanışırlarsa o kadar iyi olduğunu ortaya koyduğunu duyurdu. Araştırmaların; 0-18 alık bebeklerin ekranlardan uzak tutulması gerektiğini ortaya koyduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Beynin en hızlı geliştiği bu evrede çocukların ekranlardan ziyade ebeveynle etkin bir diyaloğa ihtiyacı olduğundan, 2 yaş ve altındaki çocukların ekran karşısına geçmemesine özen gösterilmelidir. 18-24 aylık bebekler için ekranla sınırlı olmak kaydıyla tanışma mümkün.

Burada önemli olan nokta, ekranlardaki içeriğin niteliğidir. 2-5 yaş çocuklar günde en fazla 1 saat ekran başında bulunabilir. Fakat çocukların ne izleyeceğini, yani içeriğin kalitesini önce ebeveynler kontrol etmelidir. 6 yaş ve üzerindeki çocuklar ve ergenler için, saatleri sınırlandırmak yerine bir 'Ekran Zaman Planı' oluşturmak faydalı olacaktır. Çocukla, hafta içinde ve hafta sonunda ekranlara hangi saatlerde ve ne kadar ulaşacağını belirleyen bir 'Ekran Zaman Planı' sözleşmesi yapılmalıdır." denildi.


"Yatak odasına televizyon koymayın"
Çocukların uyumadan bir saat evvel ekran karşısından ayrılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Televizyon ve internet çocukların yatak odasından uzak tutulmalıdır. Uykudan en az bir saat önce bütün ekranlar kapatılmalıdır. Çocukta doğru değer yargıları oluşması için, izlenilen çizgi filmler, videolar oynanan dijital oyunlar ebeveynler tarafından kontrol edilerek yaşlarına uygun seçilmeli ve gerekirse konular çocukla tartışılmalıdır.

Ebeveynler, kendilerinin izlemediği hiçbir içeriği çocuklarına izlettirmemeliler. Elinden ekranı düşürmeyen ebeveynlerin, çocuklarına kılavuzluk etmesi de mümkün olamayacağından, işe ilk önce kendimizden başlamak gerekiyor."