KARDEŞ ŞEHİRDE ETKİNLİK

Bosna halkının Müslümanlığı kabul etmesinin en önemli sembollerinden Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına bu yıl 508'incisi düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, renkli görüntülere sahne oldu. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının arttığı etkinliklere katılım gösteren İnegöl heyeti, Bosna halkı için çok önemli olan bu etkinliğin heyecanına ortak olmanın mutluluğunu yaşadı.

ELLERİNDE TÜRK BAYRAKLARI TAŞIYAN ATLILARA YOĞUN İLGİ

Bosna-Hersek'in en uzun soluklu olan ve her yıl on binlerce insanın katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri bu sene de renkli görüntülere sahne oldu.

Ülkenin çeşitli yerlerinden gelen atlı birlikler Donji Vakuf kentinde binlerce Bosnalı tarafından karşılanırken, yaklaşık 300 attan oluşan birliklerin Donji Vakuf kentine girişi nedeniyle düzenlenen karşılama törenine katılan binlerce Boşnak, Donji Vakuf kentinin ana caddesinde sağlı sollu dizilerek atlı birliklerin geçişini heyecanla izledi.

Ellerinde sancaklar ve Türk bayraklarıyla kente giren birlikleri selamlayan Donji Vakuf halkı, geleneksel kıyafetleri, kırmızı fesleri ve yeşil sancaklarıyla şehir merkezinden geçen atlılara halk yoğun ilgi gösterdi.

KANSU VE SUSİÇ HALKI SELAMLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehteran Birliğinin önderlik yaptığı Donji Vakuf'tan geçen konvoyun başında kardeş şehir Donji Vakuf'a gelen İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu ve Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Suşiç bulundu. Kansu ile Suşiç, atlılar ve mehterden oluşan konvoyun önünde yürüyerek halkı selamladı.

PROGRAMIN YAPILDIĞI ALANIN ÇOSKUSU GÖRÜLMEYE DEĞERDİ

Güzel görüntülerin ortaya çıktığı geçişin ertesi günü Bosna halkının Müslümanlığı kabul etmesinin en önemli sembollerinden Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına düzenlenen programın gerçekleştiği alana geçildi. Yağmura rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran binlerce kişi, geleneksel kıyafetleriyle alana ulaşan atlıları coşkuyla karşıladı.

Atlı birliklerin alana varmasının ardından sancaktarlar eşliğinde, rivayete göre 508 yıl önce yaşanan kuraklıkta Ayvaz Dede'nin dua etmesiyle suyun çıktığı kayalık alandan geçildi. Binlerce kişi, inanışa göre kayanın yarılıp suyun çıktığı ve kuraklığın son bulduğu bu yerde dua etti, namaz kıldı.

DZAFEROVİÇ'İ İNEGÖL'E DAVET ETTİ

Başkan Yardımcısı Adil Kansu, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin 508. yıl etkinlikleri sırasında Bosna Hersek Meclis Başkanı olan ve ekim ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde SDA Partisinin adayı Sayın Şefik Dzaferoviç ile istişare etme fırsatı buldu. İki ülkenin kardeşlik bağlarına vurgu yapılan görüşmede Kansu, Dzaferoviç'i İnegöl'de ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

BAŞKAN TABAN'IN SELAMLARINI İLETTİ

İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu ve belediye meclis üyelerinden oluşan İnegöl heyeti, ayrıca Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susiç'i de belediye makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başkan Kansu, Huso Susiç'e İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın selamlarını ileterek, İnegöl'ü hatırlatacak çeşitli hediyeler takdim etti.

"SİZLERLE DAHA GÜÇLÜYÜZ, SİZLERLE BİRİZ"

İnegöl Heyetinin Donji Vakuf'a gerçekleştirdiği ziyaret hakkında konuşan Belediye Başkanı Huso Susiç; "Değerli İnegöl Belediye Başkan yardımcısı Adil Kansu başkanlığındaki İnegöl heyeti aramızdalar. Kendilerine bizleri böylesi önemli bir günde yalnız bırakmadıkları için çok teşekkür ediyorum. Siz değerli misafirlerimiz İnegöl'de yaşayan kardeşlerimizsiniz. Kardeş şehir İnegöl ile ilişkilerimiz her geçen sene daha da gelişiyor. Gerçekleşen bu ziyaretler aramızdaki birlik ve beraberliği daha da artırıyor. Bu vesile ile İnegöl'de yaşayan kardeşlerimize sonsuz selamlarımızı iletiyoruz. Bizler sizlerle daha güçlüyüz, sizlerle biriz" dedi.

"BOSNA'NIN ACISI BİZİM ACIMIZDIR; BOSNA'NIN MUTLULUĞU BİZİM MUTLULUĞUMUZDUR"

Ayvaz Dede Anma etkinliklerine Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte katıldıklarını kaydeden Başkan Yardımcısı Adil Kansu ise, "Öncelikle kardeş ülke Bosna-Hersek ve kardeş şehir Donji Vakuf'ta bulunmaktan dolayı mutlu olduğumuzu belirtmek isteriz. Her ne kadar aramızda fiziki sınırlar görünse de bizlerin arasında gönül köprüsü mevcut. Bizlerin kardeşliği bakidir. Bosna'nın acısı bizim acımızdır, Bosna'nın hüznü bizim hüznümüzdür. Bosna'nın mutluluğu bizim mutluluğumuzdur" şeklinde konuştu.

"BOSNA HALKININ HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ"

2009 yılında Donji Vakuf ile ''kardeş şehir'' olduklarını hatırlatan Kansu, " O günden buyana gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ile iki şehir arasındaki kardeşlik bağlarını daha da güçlendiriyoruz. Daha önce bildiğiniz üzere TİKA'yla birlikte Donji Vakuf yakınındaki Prusac kasabasında bulunan Osmanlı Şehitlik mezarlığının restorasyonunu yapmıştık. Ramazan'da gönül bağlarımızı artıracak birçok etkinliğe de imza atıyoruz. Bizler kardeş olarak gördüğümüz Bosna halkının her zaman yanında olmaya devam edeceğiz."

"HER TÜRK VATANDAŞININ BOSNA'YI GÖRMESİ GEREKİYOR"

Her Türk vatandaşının Bosna Hersek coğrafyasını görmesi gerektiğini belirten Kansu,

"Değerli meclis üyelerimizden oluşan bir ekiple beraber Ayvaz Dede etkinliklerine katılmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayvaz Dede hepinizin bildiği gibi Bosna halkının İslamlaşmasında etkin rol almış bir Allah dostudur. Burada bir dizi ziyaretler yaptık.

Kortej yürüyüşü ve atlı geçişler oldu. Törenler yapıldı. Gerçekten burada olmak; manevi havayı hissetmek, buradaki kardeşlerimize eşlik etmek bizim için çok güzel bir duygu. Bu birlik ve beraberliği göstermek adına da zaten buradayız. Kardeş ülke Bosna'ya ve kardeş şehrimiz Donji Vakuf'a başta Belediye Başkanımız Sayın Alper Taban olmak üzere tüm ilçe halkının kucak dolusu selamını getirdik.

Son olarak değerli Belediye Başkanımız Huso Susiç ve Donji Vakuf halkına bizlere göstermiş oldukları misafirperverlik için çok teşekkür ediyor, manevi iklimin en üst seviyeye çıktığı bu güzel atmosferi yaşamak için her yıl Haziran ayının sonunda düzenlenen Ayvaz Dede etkinliklerine herkesi katılmaya davet ediyorum" dedi.

Sadaka dediğin böyle olur, 600 kişinin elektrik borcunu ödedi Sadaka dediğin böyle olur, 600 kişinin elektrik borcunu ödedi