TERCİHLER 2-13 TEMMUZ ARASI

Yılmaz Şimşek yaptığı yazılı açıklamada;

"Ortaöğretime geçiş sınav sonuçlan 26 Haziran 2018 tarihinde açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. Öğrenciler 2-13 Temmuz tarihleri arasında tercih yapabileceklerdir. Öğrencilerin tercih yapabilecekleri okul sayısı ise;

-Merkezi sınavla öğrenci alan okullardan 5 tercih;

-Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan 5 tercih;

-Pansiyonlu okullardan 5 tercih olmak üzere toplamda 15 tanedir"

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler için ise; yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için 5; pansiyonlu okullar için 5 tercih hakkı olmak üzere toplam 10 tercih hakkı bulunmaktadır"

ÖNCE YEREL YERLEŞTİRME

"Öğrencilerin merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur. Yapmaz ise tercih ekranı açılmayacaktır.

İlk olarak, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılacaktır. Yerel yerleştirmede tercihlerden ilk üç okulu kayıt alanı(ikamet adresi) seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercihinde bulunabileceklerdir.

Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Meslek ve teknik lise) en fazla 3 okul seçebileceklerdir"

3 RENKLE BELİRTİLECEK

"Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar üç renkle belirtilecek olup; Yeşil renk; kayıt alanında ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları belirtir. En fazla 3 okul seçebilir.

Mavi renk; Komşu kayıt alanı, ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları belirtir. Kırmızı renk; diğer il içindeki diğer ve il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.

Okullar'da Ders Saatleri Kısalıyor mu? Okullar'da Ders Saatleri Kısalıyor mu?

Öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara; ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık durumları göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir.

Merkezi sınavla öğrenci alan okulların, belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır"

PUAN EŞİTLİĞİNDE

"Merkezi sınav puanın eşitliği halinde sırasıyla; ortaokul başarı puanına, öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 6,7 ve 8. Sınıflardaki yılsonu başarı puan üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına göre yerleştirme yapılacak.

İlk tercih döneminde yerleşemeyen öğrencilerin, belirlenen dört ayrı dönemde esas nakil tercih yapma hakları vardır.

Her dönemde merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3; yerel yerleştirmeye dayalı okullar için en fazla 3; pansiyonlu okullar için en fazla 3 tercih yapma hakkı vardır. Öğrenciler ilk iki okulu kayıt alanından seçmek zorundadır.

1.dönem: 06-10 Ağustos,

2.dönem: 13-17 Ağustos,

3.dönem: 27-31 Ağustos,

4.dönem: 3-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecektir"

AÇIK ÖĞRETİM DE VAR

"Yerleşemeyen öğrenciler il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecektir. Tercih yapmayan veya hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kuramlarına yönlendirilecektir. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvurularının alınması sürecinde özel ortaöğretim kurumlarına kayıt ve nakil işlemleri yapılabilecektir"