Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öğretmenlere büyük ödül: MEB'den ödül alan öğretmenlerin tam listesi Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öğretmenlere büyük ödül: MEB'den ödül alan öğretmenlerin tam listesi

BİLİNÇ SAHİBİ OLSUNLAR

Okullarda beslenme konusunda çocuklarla yaptığımız gözlemlerde farklı yemeklere karşı çocukların bazen o besinlerle hiç karşılaşmadığını ya da deneyimler sonrası sevmediklerini keşfediyoruz. Her yetişkin gibi çocuklarda damak tadı küçüklükten gelişmeye başlar. Bir dönem çok sevdiği bir yemeği başka zaman yemek istemeyebilir. Açken daha önce yemediği yemeği iştahla yiyebilir, tok karnınayken çok severek yediği bir yemeği yemek istemeyebilir. Tıpkı bizler gibi.

Bazen ebeveynler yemek konusunda "yemez ise büyüyemez, besleyemezsem iyi bir anne olamam" gibi yanlış düşünceler ile beraber çocuklar aç olduklarına dair sinyal vermeden yemek yemelerini isteyebiliyor. Doğal süreci beklemeyen ebeveynler ve çocukları arasında krizler çıkabiliyor.

Evinize gelecek bir misafire muhtemelen hoşlanacağı yemekleri hazırlamaya çalışır ve neyi, ne zaman, ne kadar yemesi gerektiğini söylemezsiniz. Tabağındaki bütün yemekleri bitirmesi için zorlamaz ve yemek hazır olmadan önce aç olduğunu söylerse atıştırması için bir şeyler verirsiniz. Çocuklarımıza da bir Misafire yemek konusunda nasıl saygı duyuyorsak aynı şekilde saygı duymalı ve sağlıklı yemekler içerisinde seçenekler sunarak kendi yemeğini seçmesini sağlamalıyız.

Çocuklar sevmedikleri hatta nefret ettikleri yemekleri yemeleri konusunda zorlanmamalıdır. Birçok çocuk türlü gibi karışık yemekleri görüntüsünü sevmediği için yemek istemeyebilir ama bu besinleri tek başına olduklarında yiyebilirler. Bazen de çocuklar, yemeklerin görüntüsünü hoşlanmadıkları bir şeye benzetebilir, sırf bu yüzden yememeği tercih edebilirler.

ACIKMA İLE TOKLUK ARASINDAKİ FARKI ÖĞRENSİNLER

Beslenme sürecinde en önemli adım çocukların acıkma ile tokluk arasındaki farkı öğrenebilmeleri ve bu durumları ifade etmelerine izin verilmesidir.

Aç olduğunda çocuğunuzun tok olduğundaki zamanlara göre daha fazla yemek yediğini elbette gözlemlemişsinizdir. Bu sebeple çocukların tok ya da aç oldukları ile ilgili söylemlerine güvenmeli ve kendi beslenme düzenlerine saygı duymalıyız. Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi duygusal yeme alışkanlıkları görülebilir. Özellikle bebekken her ağladığında emzirilen çocuklarda duygularını bastırmak için yemek yemeği öğrenme eğilimi yüksektir. Yaşları ilerledikçe stresle baş etme konusunda besinleri bir araç olarak kullanabilirler. Eğer çocuğunuzun kontrolsüz beslenme alışkanlıkları var ise bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır. Ayrıca çocuğunuzun sağlık sorunları var ise ve sık sık ya da belli aralıklarda yemek yemesi gerekiyor ise bir doktor kontrolü eşliğinde hareket edilmelidir.

İNEGÖL OKYANUS KOLEJİ PDR TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR