ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ ANLATILDI

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bebek dostu sağlık kuruluşları eğitim toplantısı düzenlendi.

Sani Konukoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi Sorumlusu Dr. Gaye Akpınar, Anne sütünün önemi ve bebek dostu sağlık kuruluşları konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Dr. Gaye Akpınar, "1991 yılından bugüne, Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan 'Anne sütünün teşviki ve bebek dostu sağlık kuruluşları eğitimi' sürdürülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü' nün önerdiği ve yürütülen programa göre bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve sonrasına kadar devam ettirilmesi çok önemli. Programın temelini oluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması konusunda ciddi çalışmalarımız var" dedi.

Anne sütünün faydalarından da söz eden Akpınar, "Anne sütü; bebekler için mucizevi özelliktedir ve bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Anne sütü bebekleri her türlü enfeksiyondan korur. Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır."

"Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Anne sütü, bebekler için en iyi ve en doğal besindir. Anne sütü, normal doğum haftasında doğan tüm sağlıklı bebeklerin ihtiyaçlarını 6 ay tek başına karşılayabilir. Bebeğinizi anne sütünden mahrum etmeyin. Anne sütü mucizedir. Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme doğum sonrası kanama miktarını azaltır. Annenin sağlığında koruyucu etkisi vardır; göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve anemi risklerini azaltır." diye konuştu.

Diyarbakır'da dermatoloji ve kozmetoloji derneği kuruldu Diyarbakır'da dermatoloji ve kozmetoloji derneği kuruldu

25 TANE BEBEK DOSTU HASTANE VAR

Bursa'da 25 hastanenin bebek dostu hastane unvanına sahip olduğunu aktaran Dr. Gaye Akpınar, İnegöl Devlet Hastanesi ile Diş Hastanesinin bu hastaneler arasında yer aldığını söyledi.

Programa katılan Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin de anne sütü çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Anne sütünün bebek ve anneye çok faydası var." dedi. Programda İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi Hayrettin Göçmen de bebek dostu hastane konusunda bilgilendirmede bulundu.

Konuşma ve sunumların ardından Mudanya Devlet Hastanesi çalışanları tarafından işaret diliyle hazırlanan ve anne sütünün önemini anlatan video izlendi. Bebek dostu aile hekimliği birimi unvanı almaya hak kazanan doktor ve hemşirelere unvanlarının takdim edilmesinin ardından program son buldu.