Çiftçilerin elinde kalan ve düşük fiyatlar içerisinde mücadele eden çerezlik ay çekirdeğinin, belirlenen kalite ve fiyatlandırma sonucunda Tarım AŞ marifetiyle alımını yapacak olan Büyükşehir Belediyesi, ay çekirdeği fiyatlarının piyasada hak ettiği değere ulaşmasını hedefliyor. Ürünlerin alımını, her hafta yapılacak olan ekspertiz onayıyla gerçekleştirecek olan Büyükşehir Belediyesi, çekirdekleri kalitelerine göre kilosu 7-8 TL arasından alacak.

İnegöl Tahıl Hali'ndeki törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz yıllarda ay çekirdeğinin çok iyi para yaptığını, aynı durumun son dönemde ahududu ve yaban mersininde görüldüğünü söyledi.

Çiftçiye birçok alanda destek verdiklerini belirten Başkan Aktaş, tarımın bilinçli ve doğru planlamayla yapılması gerektiğini ifade etti. Ay çekirdeğinde sıkıntının sadece bol üretim olmadığını dile getiren Başkan Aktaş, çıkış kaynağı ile nihai kaynak arasında çok ciddi rakam farkının olduğunu söyledi.

Ahududu, yaban mersini ve siyah incirde işlerin iyi gittiğini ve herhangi bir desteğin verilmediğini ifade eden Başkan Aktaş, "Tarım AŞ ile çiftçinin kaliteli ürün yetiştirip daha iyi kazanmasını, piyasada dengeyi sağlamayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda fuarlara da katılarak ürünleri birçok pazarda tanıtmaya çalışıyoruz. Ay çekirdeğinde yaşanan sıkıntı bize iletildi. İnegöl ve Yenişehir'de toplam 2000 ton civarında çerezlik çekirdek kalmış. Amacımız ihtiyaca göre ürünü ekonomiye kazandırmak. Kar zarar hesabı yapmıyoruz. Tarım AŞ aracılığıyla piyasayı dengelemek istiyoruz. Başlattığımız bu projeyle ciddi bir kıpırdanma olacağına inanıyorum. Ürünlerin alımı, her hafta yapılacak olan ekspertiz onayıyla gerçekleşecek. Ekspertizin incelemesi sonucunda alım kriterleri standartları belirlenecek. Kriter olarak iç doluluğu 220-270 hektolitre ve boyutları 85-95 milim arası olarak belirlendi. Çekirdeklerin kalitelerine göre kilosu 7-8 TL arasında yapılacak" dedi.

Belediye Başkanı Alper Taban, şehrin büyümeye devam ettiğini, sanayi ve ekonominin yanında tarımın da geliştiğini belirtti. Ay çekirdeğinde yaşanan aksaklık üzerine projenin başlatıldığını ifade eden Taban, elini taşının altına koyan Büyükşehir Belediyesi'ne ve Tarım AŞ'ye teşekkür etti.

Rasim Ozan Kütahyalı'dan Çarpıcı İddia: İmamoğlu Seçilirse Kayyum Tehdidi Var Rasim Ozan Kütahyalı'dan Çarpıcı İddia: İmamoğlu Seçilirse Kayyum Tehdidi Var

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise İnegöl ay çekirdeğine daha önce müthiş talep olduğunu, Ziraat Odası olarak bunun patentinin alınması için harekete geçtiklerini anlattı. Yaşadıkları sıkıntılı süreç hakkında bilgi veren Çelik, Büyükşehir Belediyesi ve Tarım AŞ tarafından başlatılan alımın çiftçiye nefes aldıracağını belirterek teşekkür etti.

Kulaca Mahalle Muhtarı Sedat Seçim, geçim kaynakları olan ay çekirdeğinin elde kaldığını belirterek katkı veren Büyükşehir Belediyesi'ne ve Tarım AŞ'ye teşekkür etti.