İNEGÖL ORMANLARINI İNCELEMİŞ

1777 tarihli Osmanlı arşiv kayıtlarına göre, dönemin Kaptan-ı Deryası Cezayirli Gazi Hasan Paşa, Cezayir seferinde edindiği ve evcilleştirerek hiç yanından ayırmadığı aslanıyla birlikte İnegöl'e gelerek ormanlarda keşif gezisinde bulunmuş, İstanbul Tersanesinde imal edilecek kalyonlar için hangi bölgelerden ağaç kesileceği, hazırlanan kerestelerin hangi yollardan İstanbul'a ulaştırılacağını içeren raporu dönemin padişahı 1. Abdülhamid'e sunmuştur.

İNEGÖL KERESTESİNDEN GEMİ YAPILMIŞ

Babası da Osmanlı'da önemli görevler almış olan Numan Paşa birçok önemli görevden sonra Gemlik Tersane Emini olduktan sonra, İnegöl'den götürdüğü kereste ve ahşap ustalarıyla 1791 yılında kalyon, 1794 yılında ise firkateyn inşa ettirmiştir.

Cübbeli Ahmet Hoca, İsmailağa Cemaati'nden Atıldı Cübbeli Ahmet Hoca, İsmailağa Cemaati'nden Atıldı

İnegöllüler Osmanlı Donanmasına kadırga, kalyon ve firkateyn inşa edilen İstanbul ve Gemlik Tersanelerine kereste temin etmektedirler. İnegöl ormanlarından kesilen keresteler önce Gemlik Tersanesine veya Mudanya'ya, oradan da İstanbul Tersanesine ulaştırılmaktaydı. İnegöl'ün önemli ahşap ve kereste merkezi olması, özellikle bıçkı ustalarının çok miktarda olması, zaman zaman Gemlik Tersane eminlerinin İnegöllüler arasında seçilmesine sebep olmuştur. Bunlardan biride İnegöllü Numan Paşa'dır.

İNEGÖL'ÜN KERESTESİ GEMLİK İSKELESİNE TAŞINMIŞ

Tersanede inşa edilecek donanma kalyonları için ihtiyaç duyulan kerestenin kesilerek Gemlik iskelesine indirilmesi konusunda padişah kerestenin nakledilmesi sırasında emir verir. Bu emir; kerestenin nakledilmesi sırasında takip edilecek iki güzergahtan hangisinin daha elverişli olduğunun bizzat Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa tarafından bir keşif gezisiyle tespit edilmesi üzerine verilmişti.

MÜZEDE SERGİLENİYOR

Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın İnegöl'e aslanı ile gelişi ve İnegöl'de yaptığı çalışmalar Kent Müzesi'nde sergileniyor. Mobilya Müzesinde, Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın elinde tasma ile tuttuğu aslanla heykeli bulunuyor.