İnegöl esnaf odaları ve Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampüsü Mesleki Teknik Lisesi-2 işbirliğinde, kampuste düzenlen programla Ahilik Haftası kutlandı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından programın açılış konuşmasını yapan Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampüsü Mesleki Teknik Lisesi-2 Müdürü Sedat Parslı, "Çok kıymetli öğrencilerimiz, basınımızın güzide mensupları bu yıl 32.'sini kutladığımız Ahilik haftası programına hoş geldiniz. Bugün burada ailemize ve kültürümüze yön veren ahilik teşkilatının önemine bir nebze de olsa anlatabilmek için toplanmış bulunuyoruz. 1243 yılında Moğolların Anadolu'yu işgal etmesiyle yaşanan Moğol zulmü Selçuklu devrinin sona yaklaştığını göstermekteydi. Türk milleti yeni bir çıkış yolu aramaya başlamıştı böyle bir ortamda Ahi Evran ve arkadaşları Türk milletinin birlik ve beraberliğini sağlayarak yeni bir can devleti kurulması yolunu açan görünmez kahramanlar onlar. Ahiler bunlarla yetinmeyip iş hayatı ve günlük hayatta bir zanaatkarın uyması gereken kuralların özümsenip yaşanmasında da öncü oldular. Onlar Horasan'dan gelip Selçuklu ve Osmanlı döneminde Anadolu da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini ve gelişmelerini sağlayan onları en ? tüketici hakları deyimini ve kötü mal üreten esnafın pabucunu dama atarak hayata geçirdiler aynı zamanda zanaatkarların da haklarını gözetip Londra teşkilatlarıyla bugünkü sendikalara ilham verdiler. Kardeşlik anlamına gelen ahilik sözcüğü 1071 Malazgirt zaferinden sonra Anadolu'nun hızla Müslüman Türklere vatan olmasının yolunu açan ? teşkilatının adıdır. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen bu insanlar yerli halka anadolu'ya göç eden türkler arasında bir ? görmüş ve Anadolu'nun türkleşmesini sağlamışlardır 18. Yüzyılda sanayi ? sonrası önemi azalmış ve yok olmuş bir teşkilat gibi görülse de ahilik teşkilatının felsefi kurallarının bugün ticari hayatımızda yaşanan güven ve ? sıkıntılarının ilacı olduğu apaçık bir gerçektir geleceğimizin güvencesi ? okullarımızda teknolojinin tüm nimetleri sizler için bulunmaktadır ancak bizler öğretmenleriniz olarak sizlerin ahi evran ve arkadaşları ayarında ahlak sahibi ? olmanız için uğraş veriyoruz bunu sağladığımız zaman ? ekonomik olarak önünde durabilen bir güç olmayacaktır sözlerime son verirken programımıza katılar siz değerli misafirlerimizi saygıyla selamlıyor Barış Pınarı Harekatına katılan değerli ordumuza ve kahraman askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum."dedi.

Öğrencilerin dikkat etmesi gerekenler Öğrencilerin dikkat etmesi gerekenler

BESOB Başkanı Arif Tak ise, ahiliğin öneminden bahsederek,"Güzel bir program oldu. İlk defa böyle bir program görüyorum. Teşekkür ederim. Bu programı İnegöl'den başlatıp Türkiye'ye yayalım. Türkiye'de ahilik kültürü olsa her şey güzel olur" dedi.

Bursa İl Ticaret Müdürü Zübeyir Tokgöz de, "Bursa da ahiliğin anlatılması ancak bu kadar güzel olurdu."diyerek ahilik kültürünü anlattı.

Konuşmanın ardından öğrenciler Ahilik ile ilgili şiirler okudular. Programda öğrencilere kalfalık belgeleri takdim edildi.

Programın sonunda katılanlara ikramlarda bulunuldu.

Programa Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, BESOB Başkanı Arif Tak, Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın, İnegöl esnaf odaları Başkanları, öğretmenler ile öğrenciler katıldı.