Haftanın Son Gününde Altın Ne Kadar? 19 Nisan Altın Fiyatları Haftanın Son Gününde Altın Ne Kadar? 19 Nisan Altın Fiyatları

Bursa, sahip olduğu 17 OSB ile ilk sırada yer alıyor. Kentte 14 bölge karma, İnegöl Mobilya Ağaç İşleri, Mustafakemalpaşa Mermerciler ve Tekstil Boyahaneleri ihtisas OSB statüsünde bulunuyor.

Henüz faaliyete geçmeyen Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi ve Tekstil Boyahaneleri İhtisas OSB dışında Bursa'da 15 OSB faaliyet gösteriyor. Üretim alanında önemli bir yere sahip olan İnegöl, bu OSB'lerin üçüne sahip.

Açıklanan rakamlara göre; Organize Sanayi Bölgesi'nde 72 firmada 15 bin kişi, Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 72 firmada 5 bin 021 kişi, Yenice Islah Organize Sanayi Bölgesi'nde ise 31 firmada 2 bin 500 kişi istihdam ediliyor.

Kentteki Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin ilk ilçe OSB'si olma vasfını taşıyor. Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ise Türkiye'nin ilk olma özelliğine sahip.

İnegöl Organize Sanayi Bölgesinin kurulum çalışmaları 1970'li yıllara dayanıyor. Dönemin Ticaret Bakanı Ahmet Türkel'in destekleriyle İnegöl Belediyesi'nin ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimleriyle o dönemin Bakanlar Kurulu'nun 24.12.1973 tarihli kararı ile kurulmuştur. İlk Müteşebbis Heyet 1977 yılında oluşmuştur. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın kredi desteği ve kontrolü ile alt yapısı kısa zamanda tamamlanan İOSB aynı zamanda Türkiye'nin ilk ilçe Organize Sanayi Bölgesi unvanını da elinde taşımaktadır.

Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ise 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümleri çerçevesinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 11.05.2006 tarih ve 4660 sayılı yazısına istinaden '245' sicil numarasına istinaden imzalanan kuruluş protokolü ile faaliyete başladı.

Yenice Islah Organize Sanayi Bölgesinin de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla OSB unvanındaki 'Islah' ibaresi kaldırılarak Yenice Organize Sanayi Bölgesi oldu. Yenice Organize Sanayi Bölgesi'nde 2019 yılı içerisinde Maliye Hazinesi'ne ait 9.740,44 m2 Yenice OSB adına tescil edildi. Yenice Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan tüm parsaller 4562 sayılı OSB Kanunu öncesinde tahsislidir.

Öte yandan Bursa'daki 5 bin 244 hektar arazide kurulu OSB'lerde 2 bin 949 sanayi parseli bulunuyor. 2 bin 154 firmanın faaliyet gösterdiği Bursa'daki OSB'lerde, tekstil sektörü firmaları ilk sırada yer alıyor. Tekstili yüzde 13 ile otomotiv ve yan sanayi, yüzde 7 ile makine teçhizat sektörü firmaları izliyor.

Faaliyette olan 15 Organize Sanayi Bölgesindeki firmalarda 198 bin kişi istihdam ediliyor. İstihdamda, otomotiv ana ve yan sanayi firmaları 66 bin kişi ile ilk sırada yer alıyor. Firma sayısı sıralamasında ilk sırada olan tekstil sektörü 57 bin kişilik istihdamı ile ikinci konumda. Sektörlere göre istihdam sıralamasında otomotiv ve tekstil sektörlerini, 11 bin kişi ile mobilya ve orman ürünleri, 10 bin kişi ile makine teçhizat sektörü firmaları izliyor.