ÇİFTÇİNİN GELECEĞİNİ KURTARAN PROJE

“Gündemde kuraklık var. Bursa’da ilk defa bu mevsimde barajlar kurudu. Çiftçilerimize sahip çıkmamız gerekiyor.  Aslında dolaylı olarak kendimize sahip çıkıyoruz.” Açıklamasını yapan İnegöl Düşünce Platformu, İnegöl Doğal Çiftçi Pazarı Projesini kamuoyu ile paylaştı.

İnegöl Düşünce Platformu adına Serdal Özkan tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Anlatalım, öncesinde bu projeyi bir heyetle belediye başkanımıza anlattık, sonuç çok güzel ama..Devlet Su işleri tarafından , inegölün bitiminden şehitler mahallesi yoluna kadar 2 kilometre Anayol kenarında büyük bir TAHLİYE KANALI yapılacaktı, 2018 yılındaki ekonomik krizden dolayı, ödenekten dolayı askıya alınmıştı, haritalara işlenmiş durumda.  (Tahliye kanalı,  herhangi bir su taşkınında baraj suyunu tahliye etmek için yapılır. )

Tahliye kanalı, Açık kanal olarak geçiyor, Burada kapalı kanal yaparak ( bu aşamada siyasiler  bir kaç ziyareti gerekli, Kurumu ve Bakanlığı) üzerine inegöl mimarisine uygun,  yapılar yapılarak gerçek çiftçilere ürünlerini satmasi için , yer yapmak için  şuan bu fırsata  sahibiz.”

BÜTÜN ÇİFTÇİLER EŞİT HAKLARA SAHİP OLMALI

Serdal Özkan tarafından Proje isminin; İnegöl Doğal Çiftçi Pazarı olduğu açıklanırken, proje ile ilgili adımlar da şöyle paylaşıldı:

1- DSİ projesine tekrar ödenek sağlanması lazım.

2- Projede tadilat yapılarak kapalı kanala çevrilmesi lazım.

3- Bakanlık veya Belediye tarafından , projeyi kim ustlenirse, üzerine pazar için modern kapalı tezgahlar kurulması lazım.

4- Bebka (Bursa Eskişehir Bilecik kalkınma ajansı)

Proje desteği alabilir.

5- Tarım Bakanlığı tarafından proje desteği alınabilir. Proje de üstlenebilir.

6- İşletmenin denetimi , belediye zabıta kontrol noktası kurarak denetimi ve fiyat politikasını kontrol eder.

7- Üretim yapan gerçek çiftçiler ,ilgili köylerin kooperatifi tarafından satışları için belediyeye müracaatı sağlanır.

8- bütün çiftçilere eşit tarih verilir (örnek 3 gün) ve sırası bitenlerin tekrar müracaatları sırasında başka tezgah verilmeli. Bütün çiftçiler eşit haklara sahip olmalı.

Evlerinde her gün 1 gram altın üretiyorlar Evlerinde her gün 1 gram altın üretiyorlar

9- Ankara istikametinden gelen yabancılar icin ve İnegöldeki aileler için, beli aralıklarda inegöl köftesi için yer verilmeli

10- Orta taraflara ibadet için mescit yapılmalı

11- Şehirici ulaşım için güzergah Şehitler yoluna kadar uzatilmali,  bunun içinde 2018 de askıya alınan köprünün yapılması lazım. Onaylanan  Köprü projesi fotoğraf kısmında var

ÇİFTÇİLER MAĞDUR OLMAZ VE EKİLMEDİK YER BIRAKMAZ

 

Açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı: “Sonuç, Zincir marketlerden kimse 3 katına zebze, meyve ve üretilen öteki ürünleri almak zorunda kalmaz.  Çiftçiler böylelikle ürünü 3 katına satarak mağdur olmaz ve ekilmedik yer bırakmaz.  Çiftci kazanır .... Biz kazanırız ....

Kuraklık kapımızda,  kimse bencil düşünemez,  herkes sorumluluk almak zorunda , 15 liraya alacağımız domatesi 50liraya almamak için, bu proje şart.. Çiftçilerimizi desteklemessek biz kaybedeceğiz.”

Serdal Özkan tarafından yapılan açıklamada 2022 yılında inegöl’de çıkan bir kaç haber fotoğraflarında, inegöl ciftçilerinin durumu özetlenirken, açıklama sonunda şu sorulara yer verildi: “2022 yıllı için inegöl haberlerinden konu olan kalemler için söyliyelim; 80 kuruşa karpuz satamayan çiftci, 3 liraya satsa; 3 liraya şeftali satamayan 8 liraya satsa, para kazanmaz mı?  Ekilmedik yer bırakır mı? Peki biz ucuza yemiş olmaz mıyız?Bu proje de  imkansız birşey yok . DSİ projesi inegöl için bir avantaj ve şuan TAM ZAMANI ..Detaylı olarak halkımıza bilgi verebiliriz.”

İnegöl Düşünce Platformu...

Serdal Özkan

 1-712-91x1-4x2-1x3-1

Editör: AYHAN BAYRAKTAR