Digital Dönüşüm 2020 Yılının Ana Gündemi Olacak

Abone Ol

Günümüz iş dünyasında en çok tartışılan konuların başında dijital dönüşüm geliyor. Dijital dönüşümü tetikleyen faktörler arasında değişen tüketici davranışları ve teknolojinin ilerleme hızı önemli yer tutuyor. Dijital teknolojiler ile ilk olarak anolog kayıtlar dijital ortamda işlenir hale getirilmiş (otomasyon) ve süreçler dijital ortama aktarılmıştır (e-hizmet). Gelinen noktada ise tüm kurumsal varlıklar ve paydaş ilişkileri dijital ortamda yeniden tanımlanmaktadır (dijital dönüşüm). Dijitalleşme süreci tek yönlü olmayıp, organizasyonlar yeni teknolojiler ile her zaman otomasyonlarını daha verimli kılabilmekte ve hizmetlerindeki dijital teknoloji deneyimini iyileştirebilmektedir.

Dijital dönüşümü birkaç teknolojiye indirgemek mümkün değildir ancak web 2.0, mobil, genişbant internet, bulut bilişim, dijital medya, büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve 3B yazıcıların çığır açan etkisi yeni bir dönem başlatmıştır.

Dijital dönüşüm; hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar ve değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda, organizasyonların daha etkin, verimli hizmet vermek ve faydalanıcı memnuniyeti sağlamak üzere insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirdiği bütüncül dönüşümdür. Şirketlerin değer yaratma, para kazanma ve savunma yapma yöntemlerini temelden değiştirerek, şirketlere ihtiyaç duyulan rekabet avantajını sağlıyor. Bu nedenle bu dönüşüm çağının etkilemeyeceği hiçbir endüstri, hatta şirket kalamayacağını söylemek mümkün. Günümüzde dijital, platformlar tarafından yeniden şekillendiriliyor ve iş yapış biçimleri değişiyor. Dijital dönüşümü nasıl uygulayacağını bilmeyen şirketlerin ise ayakta kalması giderek zorlaşıyor. Şirketlerin tüm operasyonlarında ana gündem olan Dijital dönüşümü finans, pazarlama ya da üretim taraflarında görsekte, son dönemde İnsan kaynakları alanında şirketlerin uygulama örneklerini paylaşmak istiyorum.

İK süreçlerine kadar indirgenmiş örnekleri iyi değerlendirmek ve KOBİ'lerin dijital dönüşümü ajandalarına almaları ivedi şekilde gerekmektedir. Aksi takdirde yeni düzen içerisinde şirketlerin var olamayacağı aşikardır.