Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta başkanlığında düzenlenen Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı’nda 2025 yılı Ağustos ve Eylül aylarına ait veriler kamuoyuna açıklandı. Toplantıya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Sabri Küyük ve İl Emniyet Müdürü Beyti Kalaycı da katıldı.
Vali Usta’nın paylaştığı verilere göre, kişilere karşı işlenen 10 önemli suç kategorisinde 1 Ağustos–30 Eylül 2024 arasında 370, 1 Ağustos–30 Eylül 2025 arasında ise 356 olay meydana geldi. Vali Usta, “Kişi hürriyetinden yoksun kılmada yüzde 70, kişilerin huzur ve sükûnunu bozmada yüzde 8, cinsel saldırı yüzde 25 ve tehdit yüzde 28 azalma görülmüş, toplam olay sayısında yüzde 24 azalma olmuştur.” dedi.
Mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suç kategorisinde her iki dönemde de 42 olay kayıtlara geçti. Vali Usta, evden hırsızlıkta yüzde 30 ve yağma suçunda 5 kat azalma olduğunu belirtti.

Aranan şahıslar ve silah kaçakçılığı
Son iki ayda 93 aranan şahıs yakalanarak cezaevine teslim edildi. İfade için aranan 267 kişi hakkında da işlem yapıldı. Silah kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda 35 ruhsatsız silah ele geçirilirken 34 kişi hakkında işlem uygulandı.
Organize suçlar
İl genelinde 27 operasyon gerçekleştirildi; gözaltına alınan 3 kişi kolluktaki işlemlerinin ardından, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı; 3 kişi ise tutuklandı.
Uyuşturucuyla mücadele
TCK 188 kapsamında 19 imal ve ticaret operasyonunda 37 şüpheli yakalandı; 5’i kolluktan serbest, 32’sinden 11’i adli kontrolle serbest bırakıldı, 21’i tutuklandı. Narkotik suçlarda 1 Ocak–30 Eylül 2024 döneminde 62 tutuklama, 14 adli kontrol kararı verilirken; 2025’in aynı döneminde 67 tutuklama ve 38 adli kontrol kararıyla tutuklamalarda yüzde 8, adli kontrolde yüzde 171 artış kaydedildi.
Terörle mücadele
PKK/KCK’ya yönelik 485’i kırsal, 3’ü şehir içinde olmak üzere 488 operasyon yapıldı. Bu kapsamda 10 kişi yakalandı; 3 kişi gözaltına alındı; 7 kişi ifadelerinin ardından kolluktan, 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 1 kişi tutuklandı.
Trafik denetimleri
1 Ağustos–30 Eylül 2024’te 117 bin, 2025’te 128 bin araç denetlendi; denetim sayısı yüzde 9 arttı. Çakarlı araçlar, ticari taksiler ve okul servislerine yönelik 2024 döneminde 2.704 araç denetlenip 282 işlem yapılırken, 2025’te 3.069 araç denetlenip 309 işlem uygulandı. Böylece denetim sayısında yüzde 14, işlem sayısında yüzde 10 artış görüldü.
Vali Usta, Bingöl’de güvenlik güçlerinin eşgüdüm içinde kararlı mücadelesinin sürdüğünü belirterek kamu düzeni ve huzurun korunmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini vurguladı.




