Evlerinde her gün 1 gram altın üretiyorlar Evlerinde her gün 1 gram altın üretiyorlar

​Milliyet'in haberine göre, En düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkarıldı, emeklinin bayram ikramiyesi 2 bin lira oldu. Temmuz ayında da memur ve emekliler enflasyon zammı alacaklar, peki ya asgari ücretliler? Asgari ücret zammı için temmuz ayı işaret edilmişti.  Peki asgari ücrette ara zam ne kadar olur?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretliye bir ara zam yapılacağını söyledi. Geçen dönemde asgari ücretliye zam yapılırken, memur ve emekliye daha düşük bir artış yapılmıştı.

'GEÇEN DÖNEM MEMUR VE EMEKLİ YÜZDE 30 ZAM ALDI'

O dönemde enflasyon oranı yüzde 16 seviyelerindeydi. Yüzde 14'lük ek olarak seyyanen zam yapıldı. Memur ve emekli yüzde 30 seviyesinde zam aldı.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında asgari ücrete daha düşük oranda zam yapıldığı için 2023 yılında daha yüksek oranlı bir artış yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer gerek duyarsak asgari ücrete zam yaparız" demişti.

Gelinen noktada enflasyon hızlı bir şekilde düşmeye devam ediyor. Sene ortalarında enflasyonun yüzde 30-35'ler seviyesinde oluşacağını tahmin ediyoruz.

12 aylık ortalama yüzde 50'ler seviyesinde, 3 aylık enflasyon yüzde 12'ler seviyesinde. Temmuz ayında enflasyon farklı hem memura hem emekliye hem de asgari ücretliye verilecek.

Halihazırda 8500 TL olan asgari ücret üzerinden konuşmak gerekirse burada sorumluluk büyük. Konuşulan rakamlar mutlak suretle piyasaya yansıyor. Şimdiden bazı işletmeler tarafından zam yapılma telaşına giriliyor. Bu da enflasyonu tetikliyor.

'BİZ 8 BİN 250 TL ile 8 BİN 750 TL ARASI TAHMİN YAPMIŞTIK'

Daha önceki dönemde asgari ücret enflasyonu çıkmıştı. Herkes bir asgari ücret tahmininde bulunuyordu. 11 bin 12 bin lira civarında tahminler bulunuyordu. Biz o zaman 8 bin 250 lira ile 8 bin 750 lira civarında bir tahmin yapmıştık.

Gerçekçi olmak gerekirse enflasyon oranında bir zam yapılır. Enflasyon hızlı bir şekilde düşüşe girmezse seyyanen zamla yüzde 30'ların üzerinde zam yapılabilir. Böylece asgari ücret 11 bin lira seviyesine çıkmış olur.

İŞTE ASGARİ ÜCRETTE ARA ZAM TAHMİNİ!

Benim tahminim 6 aylık enflasyon yüzde 25-30'lar civarında olacak. Asgari ücret zammının bu ölçüde olacağını düşünüyorum.

-Asgari ücretliye seyyanen zam ya da refah payı şeklinde ekstra bir zam bekliyor musunuz?

Asgari ücretliye seyyanen zam konusunda eğer enflasyon hızlı bir şekilde düşüşe girmezse Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dokunuşu ile sosyal refah payı artışı yapılabilir.

Asgari ücrette yüksek artışların ücret-fiyat sarmalına neden olabileceğinden bahsetmiştik. Ücret artışlarının enflasyona sebebiyet vermemesini temenni ediyoruz.

'ENFLASYON YÜKSELİRSE SEYYANEN ZAM OLABİLİR'

Gıda fiyatlarındaki düşüşler devam ediyor ama bazı temel gıda maddelerinde yüksek fiyatlar mevcut. Gıda enflasyonunun yaz sezonu ile yeni üretimlerin artmasıyla düşmesini bekliyoruz. Enflasyon düşerse seyyanen zam olmaz, enflasyon yükselirse bir seyyanen zam yapılmasını öngörüyorum."