Beşiktaş'tan AK Parti'li Aday Ahmet Metin Genç'e Suç Duyurusu Beşiktaş'tan AK Parti'li Aday Ahmet Metin Genç'e Suç Duyurusu

​Milliyet'in haberine göre, İkinci el ve sıfır kilometre araç piyasasındaki belirsiz atmosfer halen devam ederken, araç piyasasında yaşanan fiyat değişimi dikkat çekti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

'FİYATLAR YÜZDE 50 YÜKSELDİ'

Son olarak içinde bulunduğumuz seçim maratonu akabinde fiyatların yükseleceğine dair olan genel kanaat sebebiyle oluşan talep etkisiyle son 1 aylık süreçte fiyatlar hızla yükseldi. Ocak-Mayıs itibarıyla fiyatların yüzde 50 oranda yükseldiğini söyleyebiliriz.

2018 yılında gerçekleşen seçim öncesi piyasalarda satış adedi olarak oldukça yüksekti. Yılın aynı grafikte devam edeceği tahmin edilirken seçimlerin hemen akabinde doyan piyasa neticesinde satış adetleri durağan grafiğe dönmüştü.

İçinde bulunduğumuz süreçte satış adetleri olarak benzer bir yıl geçirebiliriz. Ancak fiyatlar artmaya devam eder ve otomobil cazip bir yatırım aracı olarak yerini korur ise hem fiyatlar hem satış adetleri yukarı yönlü devam edecektir.

PİYASADAKİ FİYAT DENGESİZLİĞİNİN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

İkinci el otomobil fiyatlarının zaman zaman sıfır araç fiyatlarından yüksek olduğunu görüyoruz. İçinde bulunduğumuz piyasa koşulları ve en önemlisi sıfır araçta ciddi tedarik sorunları olduğundan piyasada olmayan ve nadir bulunan ürüne kıymetinden daha fazla rakamlar talep ediliyor.

Aslında bu durum aynı koşullar oluşan her sektör ve her alanda yaşanan bir durumdur. Sıfır araçta yaşanan tedarik sorunlarının ortadan kalkması yaşanan bu problemi tamamen çözecektir. Ancak tedarik sorunlarının bir süre daha yaşanacağını maalesef görmekteyiz.

Konu ile alakalı Ticaret Bakanlığı'mız mevcut koşulları iyileştirmek ve bu sorunları asgariye indirmek adına yönetmelikler hayata geçirdi. İlk tescili 6 ay dolmamış ve 6 bin km altındaki araçların, otomobil satıcılarına kısıtlanmasının ardından son olarak, sıfır araçlara yüksek fiyat talep eden veya aksesuar, takas araç gibi şart koşan bayilerin yetki belgesinin iptalinin önünü açan yeni yönetmelik yayımladı.

Biz sektör temsilcileri olarak sorunların çözümü noktasında atılan her adımı oldukça kıymetli buluyoruz. Bununla beraber şu bir gerçek ki, bu tür önlemlerin istenen etkiyi yaratmadığını görmekteyiz.

Sorunların çözümü ve yapılan uygulamaların daha etkin olması noktasında gerek İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneğimiz olarak gerekse otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası çatısı altında sorumluluk bilinciyle çalışmalar yürütmekteyiz.

FİYATI EN DÜŞÜK MARKALAR HANGİLERİ?

Fiyat ve sundukları konfor sebebiyle C Segment aile otomobili olan Fiat Egea sedan baz donanım araç en uygun sıfır araçlar arasında yer alıyor. Hatchback olarak ise Hyundai i10 ve bazı Renault marka otomobiller şu an piyasadaki en uygun fiyatlı sıfır araçlar arasında.

"YÜKSEK FİYATLI ARAÇLARA TALEP DÜŞTÜ"

Fiyatların hızla ve sürekli yükselmesi gerek aracını satan vatandaşlarımızı gerekse otomobil satıcısı meslektaşlarımızı ilan verirken fiyatları yüksek tutmasına sebep oluyor.

Bir süre sonra istenen fazla fiyata talep olmayınca fiyatlar geri çekilebiliyor. Diğer yandan 5 yaş üstü araçların en çok el değiştiren araçlar olduğu düşünüldüğünde yüksek fiyatlı araçlar hızlı satılmadığından zaman zaman satışı hızlandırmak adına fiyat düşülebiliyor.

Elbette genel alım gücünün etkilerini de sebeplerin arasında sıralayabiliriz. Ancak mevcut piyasa dahilinde her fiyat bareminden otomobile talep olduğunu söyleyebiliriz."