Türkiye'nin ilk kuşak kadın subaylarından olup 1936 yılı İnegöl doğumludur. 1948 İnegöl İshakpaşa İlkokulu, 1951 İnegöl Ortaokulu, 1955 İstanbul Çamlıca Kız Lisesi mezunudur. Üniversite eğitimini Hava Kuvvetleri Komutanlığı bursuyla askeri öğrenci olarak Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde "coğrafya" ve "kütüphane" lisans, "meteoroloji" ön lisans olarak 1960 yılında tamamladı. Havacı Teğmen olarak katıldığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurumun ilk kütüphanesini kurmuştur. 1964-65 yıllarını eşi ve meslektaşı Mustafa Gökgöz ile birlikte görev yaptığı ABD Kentucky Eyaleti Zırhlı Birlikler Eğitim Merkezi'nde geçirdi.

Kütüphanecilik alanında yüksek lisans eğitimini burada tamamladı. 1968-69 yıllarını İtalya-Napoli Nato Karargahı'nda Yüzbaşı olarak geçirdi. 1969-74 Ağrı-Doğubeyazıt Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yüzbaşı olarak görev yaptı. 1974-76 yılları Bursa Işıklar Askeri Lisesi Öğretmen Binbaşı ve Kütüphane Birim Amiri idi. 1976-78 Kırklareli Zırhlı Tümen Komutanlığı Personel Şube Müdürü iken emekli oldu. Bursa'daki görevi sırasında Bursa Çocuk Esirgeme Kurumu ile bir subay-anne olarak yakından ilgilenmiştir. Emekli olduktan sonra da eşinin generalliği dolayısı ile 1986-87 yıllarında Şanlıurfa Belediyesi tarafından fahri hemşehri ilan edilmiş albay-anne muamelesine muhatap olmuştur. 1986-87 yıllarında da Samsun'da da aynı tutum ve davranışlarından dolayı yöre halkının sevgi ve saygısını kazanmıştır.

Kaynakça : İshakpaşa ilköğretim Okulu Yeni Ufuklar Dergisi 2009, Yıl 6, Sayı 8, Sayfa 32

KEMALETTİN SAMİ GÖKÇEN

İsmi ilçemizde bir caddede yaşatılan İstiklal Savaşı Komutanı. Sinop 1884 doğumludur. 1905'te Mühendishane-i Beri-i Hümayun'u ve 1908'de Harp Akademisini bitirdi. Osmanlı Ordusunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. Harp Okulu'nda öğretmen yardımcılığı yaptı, Almanya'da eğitim gördü. Balkan savaşı sırasında kolundan yaralandı. Bu nedenle sonradan "çolak" sanıyla anıldı. Birinci Dünya Savaşında Bulgar Ordusu'nda görevlendirildi. Ukrayna'da ataşemiliterlik görevinde bulundu. Tümen Komutanı, İstanbul Muhafızı ve Kolordu Komutan Yardımcısı oldu.

22 Kasım 1920'de Anadolu'ya geçti. Sırasıyla 1. Tümen ve Ankara Komutanlığı, 4. ve 5. Kolordu Komutanlığı görevleri oldu. 03 Eylül 1922'de Mirliva (tuğ/tümgeneral)oldu. Kurtuluştan sonra Kolordusu ile Bursa'ya geldi ve Mustafa Kemal'in ilk Bursa Gezisi sırasında İstanbul'dan gelen öğretmenlere Bursa Sultanisi'nde (Bursa Erkek Lisesi) bir söylev yaptı.

Bu söylev'de özellikle düzenli ordu milis çatışmasına değindi. Düzenli ordu karşıtlarına eleştiriler yöneltti ve suçlayıcı bir dil kullandı. Birçok ödül ve madalyanın sahibidir. 1926'da korgeneral, 1928'de askerlikten emekli oldu. Berlin'de bir kaza sonrası vefat etti. Ankara Devlet Mezarlığındadır.

Kaynakça : bgc.org.tr/ansiklopedi/gokcen-kemalettin-sami-colak-general-html., Bursa Ans.c.2,s.772