Toplumumuz yıllardır misafirperver bir toplum olmakla övünür. Hatta yapılan saha araştırmaların da bile toplumumuzun en önemli vasfı nedir sorusuna verilen en ağırlıklı cevapların başında gelir MİSAFİRPERVERLİK.

Toplumumuzun geleneğinde misafir ağırlamak olduğu muhakkaktır. Öte yandan yaşadığımız tarihi acılarda misafire bakmayı bir yükümlülük olarak omuzlarımıza yüklemiştir.
Osmanlının gerilemesi ile birlikte boşalttığı topraklardan Osmanlının kuruluş topraklarına gelen Müslüman halkları Anadolu toprakları ağırladı. Bazen bir misafiri ağırlamanın titizliği bazen de ev sahibi kabül ederek ağırladı.

Cumhuriyet döneminde de balkanlardan, 1991 savaşında Iraktan kardeşlerimize ülke genelinde kucak açıldı, yardım etmek için toplum adeta seferber oldu.

Peki ne oldu da bu toplum 100 yılda bu kadar değişti.

Medyayı takip edenler televizyonlardan görmüş, gazetelerden okumuştur.
Adana ve Maraş başta olmak üzere güney vilayetlerinde Suriye’den ülkemize misafir gelen mültecilere, evlerine ve işyerlerine saldırılar meydana geldi.

Ülkesinde yaşanan iç savaştan kaçmış, evini, işini, tüm varlıklarından vazgeçerek yaşamını sürdürmeye çalışan bu insanlara kim neden saldırdı?
Ekonomik sıkıntılar ve yeni sığınmacıların fiyat ve işgücü sebebiyle rekabetçi olmaları sebebiyle belli toplumsal kesimlerin rahatsız olması normal bir durumdur.

Ancak bu rahatsızlığın kitlesel lince dönüşmesinin anlamı nedir?
Bu toplumun yönetenleri, aydınları, vicdanı olan her bireyi esastan bu konu üzerine düşünmelidir.
Evine sığınmış misafirini kim neden linç etmeye kalkıyor?
Çoğu sağlıksız ve asgari yaşam standartlarında ayakta kalmaya çalışan bu insanları kim neden düşmanlaştırılıyor ?
Dağılmış, her biri ayrı ülkeye bölünmüş çaresiz aileleri hangi güçler toplumu kinlendiriyor ?
Bu soruları hepimiz dikkatle düşünmeliyiz.
Suriyelere yapılan yardımlara itiraz eden kişi ve kurumlar, ‘’içerde açlık varken suriyelilelere neden veriyorsunuz diyen anlayışlar…
Bu anlayışları sosyal medya aracılığı ile toplumsal bir kine ve öfkeye dönüştürenler…
Daha dün ülkenin bir bölgesine, toplumun bir kesimine karşı ‘’ kaçak elektirk kullanıyorlar’’ bahanesi ile kin ve öfke yayanlar…
Kendisi dışında herkese ötekileştirerek kin ve nefret dalgası yaratanlar…
100 yılda misafirperver bir toplumdan misafirin linç eden bir topluma nasıl dönüştürdünüz?
Hiç düşündünüz mü ?