Allah nasip ederse 27 Mayıs Cumartesi günü Ramazan ayına kavuşmuş olacağız.Yüce Rabbimiz Ramazan ayını ülkemize ve tüm İslam alemine mübarek eylesin ve hakkımızda hayırlara vesile kılsın.
Ramazan ayının 3 önemli özelliği vardır.Bunlar:
-Kur'an'ın indiği ay olması hasebiyle Kur'an'ı anlamaya çalışmak,
-Oruç tutmak,
-İnfak yani Allah rızası için ve Allah yolunda harcamak fakir fukarayı sevindirmek.

Ramazan ayı öncelikle Kur'an'ın indiği aydır.Bu nedenle her gün Kur'an'ın tükenmeyen güzelliklerini anlamaya çalışmalıyız. Ramazana girmek üzere olduğumuz şu günlerde Kur'an'da geçen örnekleri incelemek ve anlamak lazımdır.Çünkü, örnekler konuları daha iyi anlamaya vesile olur.

Bütün eğitimciler öğretme metotlarında mutlaka örnekler verirler.İşte Kur'an'ın da verdiği örnekler vardır ki bu örnekler insanın hayatında iz bırakır.

Kur'an hangi konular için ve hangi örnekler vermiştir bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

1-Bir fikri açıklamak için örnek göstermek:" İnkar edenlere gelince; onların amelleri ıssız bir çöldeki serap gibidir. Susamış kimse onu su sanır. Yanına geldiğinde hiçbir şey bulamaz. (Tıpkı bunun gibi kafir de hesap günü amellerinden bir şey bulamaz). Ancak Allah'ı yanında bulur da Allah onun hesabını tastamam görür. Allah, hesabı çabuk görendir. (Nur suresi, 39, ayet.).

2-Mananın iyice anlaşılması ve zihinde derin iz bırakmasını sağlamak:" Eğer biz, bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün. İşte misaller! Biz onları insanlara düşünsünler diye veriyoruz. (Haşr suresi, 21. ayet.).

3-İyiliği özendirmek, kötülükten caydırmak:" "Onlardan sonra sizi elbette o yere yerleştireceğiz. Bu, makamımdan korkan ve tehdidimden sakınan kimseler içindir.Peygamberler, Allah'tan yardım istediler ve her inatçı zorba hüsrana uğradı.Hüsranın ardından da cehennem vardır. Orada kendisine irinli su içirilecektir. (İbrahim suresi, 14-16. ayetler.).

4-Dince yasak olan hususlardan nefret ettirmek :" Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini
araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte (Hucurat suresi, 12. ayet.).

5-Hakkın kalıcı ve batılın yokluğa mahkum olduğunu bildirmek:" De ki: "Hak geldi, batıl yok oldu. Şüphesiz batıl, yok olmaya mahkumdur. Biz Kur'an'dan, mü'minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz. Zalimlerin ise Kur'an, ancak zararını artırır (İsra suresi, 81, 82. ayetler.).

6-Hatırlatma, insanı ruhen eğitmek:" Kör ile gören bir olmaz. Karanlıklar ile aydınlık bir olmaz. Gölge ile sıcaklık bir olmaz. Diriler ile ölüler de bir olmaz. Allah, dilediğine işittirir. Sen, kabirde bulunanlara işittirecek değilsin." (Fatır suresi, 19-22. ayetler.).

7-Bir fikri veya gerçeği muhataba kabul ettirmek "İnsan, bizim, kendisini az bir sudan (meniden) yarattığımızı görmedi mi ki, kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.Bir de kendi yaratılışını unutarak bize bir örnek getirdi. Dedi ki: "Çürümüşlerken kemikleri kim diriltecek?" De ki: "Onları ilk defa var eden diriltecektir. O, her yaratılmışı
hakkıyla bilendir." O, sizin için yeşil ağaçtan ateş yaratandır. Şimdi siz ondan
yakıp duruyorsunuz. Gökleri ve yeri yaratan Allah'ın, onların benzerini yaratmaya
gücü yetmez mi? Evet yeter. O, hakkıyla yaratandır, hakkıyla bilendir. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri o şeye ancak "Ol!" demektir. O da hemen oluverir.(Yasin suresi, 77-82. ayetler.).

8-Edep ve hayayı korumak:" Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.
Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz" (Bakara suresi, 187. ayet.).

9-Düşündürmek, övmek veya yermek:" Tevrat'la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir. Allah'ın ayetlerini inkar eden topluluğun hali ne kötüdür! Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez. (Cuma suresi, 5. ayet).