Öğrencilik yıllarımdan beri Kur'an üzerinde tefekkür etmek hoşuma gidiyor.Resulullah'ın (sav) şu Hadis-i Şerifini İmam Hatip Lisesinde öğrenciyken öğrendiğimden beri Kur'an üzerinde çalışmak en çok huzur bulduğum vakitlerden olmuştu.Peygamber efendimiz (sav) o Hadisinde şöyle buyuruyor:" "Bir topluluk Allah'ın evlerinden bir evde toplanır, Allah'ın kitabını okur ve aralarında müzakere ederlerse üzerlerine huzur iner, onları rahmet kaplar ve melekler etrafını kuşatır. Yüce Allah da o kimseleri kendi nezdinde bulunanların arasında anar"(Müslim,Ebu Davud,Tirmizi).

Kur'an üzerinde çalışırken öncelikle Kur'an'ın 2 önemli özelliğini fark ettim:Bu özellikler:

1-Kur'an ne diyor?

2-Kur'an ne demek istiyor?

"Kur'an ne diyor" konusu herkesin anladığı bir konudur.Ayetlerin anlamları bu mevzuya giriyor.Ancak Kur'an ne demek istiyor konusu Kur'an üzerinde tefekkür edilerek anlaşılan bir mevzudur.

Bunlarla ilgili şu örnekleri verebiliriz:

1.ÖRNEK:Hz.Meryem'ın(r.a) (kuru) bir hurma ağacının altına gidip ağacı silkelediğinde yaş hurmaların dökülmesi." Doğum sancısı onu bir hurma ağacına yöneltti...Hurma ağacını kendine doğru silkele ki sana taze hurma dökülsün."(Meryem 23 ve 25).

Bu ayet ne diyor? Hz.İsa'dan (as) hamile olan Hz.Meryem (ra) bir (kuru) hurma ağacının altına gidip ağacı silkelediğinde üzerine taze hurmalar dökülüyor.

Ayet ne demek istiyor?Kuru bir hurma ağacından taze hurmaların dökülmesi bir mucizedir elbette.Ancak mucizeler bize şu mesajı veriyorlar.Peygamberlerin doğal halleriyle yaptıkları bir işi insanlar çalışırlarsa onu teknik şeklinde yapabilirler.Bu ayetinde bize demek istediği şey bugün seralar vasıtasıyla 12 ay boyunca taze sebze ve meyve elde etmek mümkündür.

Yine bu ayetin verdiği diğer bir mesaj hurma ile hamile kadınların durumudur.Son zamanlarda yapılan araştırmalarda hamile kadınlara hurmanın faydalı olduğu kanaatine varılmıştır.2011 yılında Obstetrics and Gynecology dergisinde, hurmanın doğum sancısı süresini kısaltarak doğuma yardımcı olup kolaylaştırdığına dair bir araştırma yazısı yayınlanmıştır.

2.ÖRNEK:Kur'an'da 'İncir' ve 'Zeytin' üzerine yemin edilmesi:"İncire ve zeytine yemin olsun..."(Tin,1).

Bu ayet ne diyor?Rabbimiz İncire ve zeytine yemin ediyor.

Bu ayet ne demek istiyor?Rabbimiz incir ve zeytine neden yemin etti.Yani neden elma ve portakal değil de özellikle incir ve zeytin seçilmiştir.Elbette ki Allah'ın yarattığı her nimetin sınırsız faydaları vardır.Elmanın da portakalın da üzümünde v.b. bir çok faydası vardır.Ancak ayetin verdiği mesaja baktığımız da incir ve zeytinin daha farklı faydalar taşıdığı görülmektedir.

İncirin bazı faydaları şunlardır:

-Demir kaynağıdır.

-Ağır yaralarını tedavi etmeye yardımcıdır.

-Kolestrolün düşmesine fayda sağlar.

-Hafızayı güçlendirmeye yardımcıdır.

-Kansızlığı önler

-Yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı

-Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerir.

Zeytinin de bazı faydaları şunlardır:

-Zeytin kandaki fazla kolestrolü giderir.

-Zeytin kan basıncını kontrol eder.

-Zeytin, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.

-Zeytin vitamin E için mükemmel bir kaynaktır.

-Zeytin antioksidan olarak hücreleri korurlar.

Bu ayetler ve benzeri ayetlerin bizlere verdiği mesaj şudur:"Ey insanlar Kur'an sizin sosyal ve aile hayatınıza ölçüler getirdiği gibi üzerinde yaşadığınız dünya ve çevresiyle ilgili de bilimsel ipuçları vermektedir.Size düşen görev düşünüp bunları bulmaktır.Çünkü kainatı da bilimi de yaratan tek varlıktır.O'da Allah'tır."