Bir parka gidip oturmak, açık havaya çıkmak, ferahlanmak için dolaşmak, ihtiyaç duyulan işlerdendir. Geçmişten günümüze ilçe merkezi ve yakın çevremizin bu konuda belli bir zenginliği taşıdığını söyleyebiliriz. Oylat, Cerrah, Kazancı ve Mezit Boğazı yakın çevremizin güzel örneklerindendir.

İlçe merkezinde; çok eskiden beri var olduğu bilinen Çınarlar altındaki çay bahçeleri, 1930'lu yıllardan itibaren Kavaklaraltı Parkı, 1940'lı yıllardan itibaren Belediye Aile Çay Bahçesi, 1970'li yılların başından itibaren Havuzlu Park ilçe insanının ferahlanma ihtiyacını giderdiği mekanlar olmuşlardır.

Günümüzdeki adıyla "Kuğulu Park Kafe" yapıldığı tarihteki adıyla "Havuzlu Park"; Atatürk Bulvarı'nın devamında olup yetmişli yılların başında yapılmıştır. Kuzeyden güneye uzunca bir yapısı olup 40.000 Metrekarenin üzerindedir.

Yetmişli yıllarda, şimdiki Atatürk Anıtı tarafından olan kısımda küçük bir giriş kapısının sağ tarafı çocuk bahçesi, sol tarafta ise ailelerin oturup dinlenebildiği, evlerinden getirdikleri yiyecekleri yiyebildikleri, mozaik taş oturaklar bulunurdu.

Biraz ilerleyince büyükçe bir havuzla bağlantılı yapay küçük bir dere ile karşılaşırdınız. Bu havuz ve çevresi işletmecisi olan çay bahçesidir. Havuzun arka yanında bakım hizmetleri İnegöl Belediyesi'nce sürdürülen küçük bir "Hayvanat Bahçesi" bulunurdu.

Parkımız o gün için sevimli bir mekandı, bugün içinde sevimli bir mekandır. Akşam üstleri canlılık başlar, ilerleyen saatlerde de havuzun etrafında bir masaya oturup fıskiyelerin çalışması ile meydana gelen şirin görüntüyü izlerdiniz.

Zeki Ulusoy'un 17 Aralık 1984 tarihli İnegöl Emek Gazetesi haberinden devam ediyoruz. "Geçtiğimiz hafta TV. lerde gördüğümüz, rüzgara kapılıp ülkemiz sahillerine inen kuğulardan bir kısmı İnegöl'e indi. Alibeyköy yakınlarına inen 14 kadar kuğu kimse tarafından vurulmaması için ilçe jandarmamız nöbet tutmaktadır".

Bu kuğulardan uçamayan yaralı iki tanesi tedavi edildi, "Havuzlupark" denilen parkta da uzun yıllar yaşamlarını sürdürdüler. Kuğular ilçe halkına da sevimli gelmişti, uzunca bir süre de parkta yaşamlarını sürdürdüler. İnegöl Belediyesi 2011 yılı Aralık ayında yaptığı düzenlemede, parka bir Kuğu figürü de yerleştirdi. "Kuğulupark" ismi günümüzde de varlığını sürdürmektedir.