Bursa da düzenlenen kitap fuarları Bursa da yaşamaya başladığım günden bu tarafa kaçırdığım vaki olmamıştır. Saatlerimi ve işimi buna ayarlayarak bir hafta geçiriyorum.Her ne kadar açılış heyecanını bu sene yaşamamış isem de kapanışını kendi ellerimle yaptım.
Öncelikli olarak perşembe günü sevgili oğlum beni arayarak “Sevgili babacığım,Nuri Pakdil’in Cumartesi akşamı konferansı var beraber dinleyebilir miyiz?” diye sordu.Böyle güzel bir teklif sevgili oğlumdan gelince,dinlenecek kişi de kadim medeniyetin çınarı Nuri Pakdil olunca bir keyifle kabul ettim ve cumartesi akşamı Nuri Pakdil’i beraber dinledik.
Nuri Pakdil 1934 doğumlu.Bu yaşına inat düşüncenin ve yüreğinin diriliği ile o gencecik dimağları umuda,heyecana aksiyona davet etti.Bense bir miktar günlük hayatın içinde kaybolmanın mahcubiyeti ile dinledim ama özelde de oğlum ile beraber bilginin keyfini yaptık.
Nuri Pakdil özetle”Okumuyorsanız,dinlemiyorsanız,görmüyorsanız,yaşamıyorsunuz.”diyerek antikapitalist, antisiyonist ve antifaşist bir duruşla gençliği selamladı.Umudumuzu,heyecanımızı yeniledi.81 yaşanda her hafta ortalama 2 kitap okuduğunu söyledi.
Pazar günü ise kitapların kokusuna, yayınevleri ile örülmüş dokuya,yazarların muhabbetine bıraktım kendimi.Fuarı kapatmadım ama istiabımı doldurmuştum.Özel olarak ziyaret ettiğim yayınevleri ,tanıdıklarımla muhabbet,yılların getirdiği okuma birikimiyle,yazarlarla kendi yazdıkları üzerinden olanların ve olmayanların sohbetini yaptık.
Yayınevinden aldığım kitap listesi vermek gerekirse öncelikli olarak Bursa’yı tanıma ve yaşama anlamında “Bursa Türküleri”,”Bursa Tarihi”ve Bursa’nın dokusuna,ruhuna ilişkin makalelerden oluşan birkaç eser aldım.
Bir hukukçu olarak;”Ceza Hukuku Felsefesi ”,”Hukuk Ahlak Ayrımı”,”Genel Hukuk Felsefesi”,”Hukuk’un Alanı Nedir?”,”Adalet Felsefesi”,”Adalet Psikolojisi”,güncelin üzerinden yeni hukuk okuması olarak “Neden Yeni Anayasa”ve”Demokratikleşme Sürecinde Türkiye”konulu kitapları aldım.
Fahrettin Can hocayla çok önemli bir konu muhabbeti yaptık.Bu arada Fahrettin hoca’nın “Batı Günlüğü ve Din Siyaset ve Laiklik” konulu kitaplarını da çantama koyarak Müslüman camianın entelektüel birikimini,uğraş veren insanları,camianın paradigmasını,günlük hayat yaşayışı üzerinde yaptığımız muhabbette son derece keyifliydi.
Müslüman camianın bu zamandaki birikiminin akan suyun üzerindeki çöp gibi olduğunu ne din adına ne de toplum adına bir değer birikimimizin oluşmadığını söylediğimde İhsan Süreyya Sırma hoca da konuya katıldı.Keyifli bir stant ziyareti ve muhabbeti oldu .Sonra Baudrillard’ın “Smilasyın”,”Şeytana Satılan Ruh”,Din Sosyolojisi “,”Yaşanan dünyada din”,”Din Sosyolojisinde Çağdaş Gelişmeler” gibi kitapları da çantaya koydum.
Medeniyetimizin kadim mimarı Sadettin Öktem ile “İçimde Avm Var”,”Fincanım da Cola Var”kitaplarını hem imzalattım hem de birikiminden sözlü olarak muhabbetle faydalandım.
İflah olmaz antikapitalist İhsan Eliaçık’ın “Dinin kadına bakış açısındaki 10 yanlış” ı konferans olarak dinledikten sonra stantta muhabbet ettik. Yazdıklarını okuyan birisi olarak sorma hakkım olduğunu düşünerek durduğu yerde bir değişim olduğunu söyledim.O da “Başladığım gün hangi kaygı ile yola çıktıysam o kaygı ile yola devam ediyorum.Değişen şey bilgim ve bilinç yenilenmemdir dedi.Ve günü tamamladım.