Yarın akşam (1 Temmuz Cuma) Kadir gecesidir. Kadir gecenizi şimdiden kutlar,Yüce Allah'tan barış,huzur ve mutluluklar dilerim.

Kur'an'ı Kerim'in anlamı üzerinde tefekkür etmek her müslümanın en tatlı vakitlerinin başında gelmektedir.Hele bir de Allah'ın (manevi) evi olan bir camide oturmuş ve elinizde Kur'an olduğu halde sırtınızı bir sütuna dayamış iseniz böyle bir keyfe değme gitsin.Vakti olan her kardeşimizin Farz namazını cemaatle eda ettikten ve herkes dağıldıktan sonra eline bir Kur'an (veya meali) alıp üzerinde uzun uzun düşünmenin ne kadar sıkıntılarımızı dağıttığını bilenler biliyordur.Kur'an üzerinde tefekkür etmek ,Kur'an'ın edebi yönünü düşünmek ve ayetler arasındaki uyumu görmek en etkili manevi tedavidir desek sanırım abartı sayılmaz.

Böyle bir zamanda karşınıza çıkan ayetler arasında bağlantı kurarken şunların tadına varırsınız:

1)Müşrikler Kur'an'ın bu etkisini biliyorlardı ve bu etkiyi yok edemeyeceklerini çok iyi anlamışlardı ki birbirlerine şöyle diyorlardı:" İnkar edenler dediler ki: "Bu Kur'an'ı dinlemeyin. Baskın çıkmak için o okunurken yaygara koparın." ?Fussilet-26?

2)Kur'an, müşriklerin taptığı putlardan bahsederken somut örnekler veriyor ki herkes anlasın:" Ey insanlar! Size bir örnek verildi. Şimdi ona iyi kulak verin. Sizin Allah'tan başka taptıklarınız bir sinek dahi yaratamazlar, hepsi bunun için toplansalar bile. Eğer sinek onlardan bir şey kapsa bunu ondan kurtaramazlar. İsteyen de aciz, istenen de." ?Hac,73?.Bu ayette müşriklerle alay vardır.Çünkü taptıkları ilahları sineği bile kovamazlar.Bir sinek bile yaratamazlar.Dikkat ederseniz deve gibi büyük varlıklar değil sinek örnek verilmiş, çünkü müşriklerin aklıyla alay söz konusudur.

3)Daha sonra diğer ayetlere baktığınızda adeta soyut olan kavramlar somutlaştırılarak sunulmuştur:"(Andolsun) nefes aldığı zaman sabaha"(Tekvir-18).Çünkü sabahleyin hayat yeni başlıyor her canlı adeta taze bir nefes ile güne başlıyor.Sabahlar yeni nefeslerdir.

4)Biz genellikle geceyi ölü bir vakit olarak algılarız.Oysa Kur'an, hayatın durmadığını ve hayatın süreklilik arz ettiğini şu mükemmel ayet ile açıklıyor:"(Andolsun) Yürüdüğü zaman geceye"(Fecr-4).Çünkü geceler ibadetlerin en anlamlı olduğu zamanlardır.Gece de tefekkür vardır.Geceleyin manen donanır, gündüzün de onun mücadelesini yaparsın.

5)Kur'an, surelerin ayetleri arasında müthiş bir bağlantı kurar.Örneğin Alak süresi.

-"Yaratan Rabbinin adıyla oku!"(Alak-1)Çünkü Kur'an Allah'ın kitabıdır.Doğal olarak O'nun ismiyle başlaması lazımdır.Hem yaratıcı O olduğuna göre yaratıcı sıfatı zikredilmeli ve öyle olmuştur.Ayrıca yaratıcının ne kadar kudretli olduğunu göstermek için en küçük merhaleden başlamak lazımdır. "O, insanı "(kan pıhtısı)alak" dan yarattı. ?Alak-2?

-" Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. ?Alak-3? O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir. ?Alak,4-5?.Bir kan pıhtısından bilen bir varlık şekline getiren O'dur

-"İnsanın kökeni ile geldiği noktayı ortaya koyar. Ancak insan Kur'an ile terbiye edilmezse isyankar bir varlığa dönüşebileceği hususu hatırlatılır:"Hayır, insan kendini yeterli gördüğü için mutlaka azgınlık eder. ?Alak,6-7?.Azgınlaşan insana dönüşün nereye olacağı hatırlatılıyor ve uyarılıyor: "Şüphesiz dönüş ancak Rabbinedir." ?Alak-8?.

- Azgınlaşan insanın yapacağı ilk iş başkasının hakkına tecavüzdür ve ibadetine engel olmaktır." Sen, namaz kıldığında kulu (bundan) engelleyeni gördün mü?" ?Alak,9-10?.Ayrıca hakarete uğrayan kişi Allah'a ibadet etmekten ve insanlara faydalı olmaktan başka gayesi yoktur. "Ne dersin, ya o (engellenen kul) hidayet üzere ise; ya da takvayı (Allah'a karşı gelmekten sakınmayı) emrediyorsa!? ?Alak,11-12?

-Hele bir de bu engelleyen kişi Rabbini tanımayan birisi ise:" Ne dersin engelleyen, Peygamberi yalanlamış ve yüz çevirmişse!? ?Alak,13?

-O engelleyen kişi Allah'ın her yapılanı gördüğünü bilmeyecek kadar gözü dönmüştür.

" O Allah'ın, her şeyi gördüğünü bilmiyor mu? ?Alak,14?.

-Ve Rabbimiz o engelleyen kişiyi hafife alarak aslında onun boş olduğunu ve alnından sürükleneceğini haber veriyor.Çünkü o alın günah işleyen ve utanmaz bir alındır. "Hayır! Andolsun, eğer vazgeçmezse, muhakkak onu perçeminden; o yalancı, günahkar perçeminden yakalarız. ?Alak,15-16?.

-İnsan yapısı gereği zor durumda kaldığı zaman etrafındakileri çağırır.Bu günahkar insanda öyle düşünüyor:" Haydi, taraftarlarını çağırsın. ?Alak,17?.

-Rabbimiz yine o günahkar kul ile alay ediyor" Biz de zebanileri çağıracağız. ?Alak,18?

-Bu arada Rabbimiz insan zihnine bir süre düşünme ve hayal etme payı veriyor.Bir yandan günahkar adamın tarafı diğer yandan Allah'ın tarafı.Kim galip gelecek diye düşünme,sakın korkma. Çünkü sonuç kesindir.Allah mutlak galiptir.

"Hayır! Sakın sen ona uyma; secde et ve Rabbine yaklaş. ?Alak,19?