İNEGÖL YAZILARI/KIZLAR SARAYI

İnegöl'de, 5 medeniyete ev sahipliği yapan, Kızlar Sarayı ismini taşıyan çok önemli bir alan var. Bu alanın varlığından bırakın vatandaşı, çoğu yetkilinin haberi yok.

Maalesef burası ile ilgili ciddi bir kayıtta tutulmuş değil.

Defineciler bu tarihi alanı yetkililerden daha iyi biliyor. Bilimsel kazı yapılmadan önce birçok define kazısı yapmışlar.

Google'de; "İnegöl Kızlar Sarayı" diye yazın, basit bir arama yapın, ilk sırada çıkan kayıtların çoğu definecilerin burada yaptığı kazı ve jandarmanın kaçak kazıya karşı gerçekleştirdiği operasyonla ilgili.

Alanla ilgili bilgiyi de ancak bu haberlerin ayrıntılarında bulabiliyorsunuz. Haberlere göre Kızlar Sarayı denilen alanda bir yer altı şehri var.

Burası Lidya başta olmak üzere 5 medeniyetten izler taşıyor. Ancak bu izler toprak altında kalmış, orman örtüsü arasında saklı kalmış.

Bu tarihi alan, Çiftlik Köyü/Mahallesi yakınlarında, Halamın eşi Adnan Eniştenin babasının mülkü içerisinde yer alıyor.

Bir hafta sonu eniştemin davetini icabet edip bu alanı inceleme imkanı buldum. Osmanlı Kaynaklarında burası Lipe- Toma olarak kayda geçmiş.

Burasını bilen biliyor. Eniştemin ve babasının anlattığına göre elinde harita ile buralara gelip alanı incelemek isteyen birçok yabancı olmuş. Yurtdışından buraya gelenler var.

Eniştem ve babası, mesire yeri olarak da düzenledikleri alanda bir çok misafiri ağırlayıp, Kız Sarayı hikayelerini ve efsanelerini paylaşmışlar.

Bu efsanelerden biri şöyle; Roma İmparatorluğu, para ve altın basımı için burayı kullanmış.. Burada bir darphane yapılmış. Burada toprak altında bir yer altı şehri ve altın dolu bir hazine saklı.

Kızlar Sarayı alanı, Evliya Çelebi yolunun çok yakınında bulunuyor. Evliya Çelebi, İnegöl'den geçerken bu alana da uğramış.

Burası İnegöl'ü gören hakim bir alan. İnegöl'ün en az 4 bin yıllık geçmişi olan Cumatepe Höyüğü ile Kızlar Sarayı arasında, o zamanın haberleşme imkanları ile iletişim kurulduğu söyleniyor.

İnegöl Höyüğü, İnegöl tekfurunun kışlık sarayı iken, burası da yazlık sarayıdır. Savaş durumlarında da en güvenli yerdir. Tüm ovayı kontrol etme ve gözetleme imkanına sahiptir.

Osmanlı Hüdavendigar Livası Tahrir Defterlerinde bu alandan "Kızıl" diye bahsedilmektedir.

Tarihi alanda keşfedilmeyi bekleyen mağaralar var. Bu mağaralardan bir tanesinin girişinden bakma imkanı buldum.

Kale yapısını andıran duvarlar da var. Tarihi değeri olan bir çok taşa ve yapı malzemesine rastlamak mümkün. Çevrede kilise kalıntılarına da rastlamak mümkün.

Kızlar Sarayı'nın yakınında, orman içinde keşfedilmeyi bekleyen büyük bir şelale de var. Bu şelaleyi de görme imkanı buldum.

Bu yazımda, unutulan ve izleri silinen tarihi alanı hatırlatmak ve yetkililerin ilgisine sunmak istedim. Yetkilisi, etkilisi ne yapar bilemiyorum ama ben Bahar geldiğinde, bu efsane alana tekrar gidip keşif için daha çok vakit ayırmayı düşünüyorum.