Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Helal Rızık ve Salih Amel peşinden koşan tüm mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.

Ebu'l-Leys Semerkandi, şeytanın kötülükleri hakkında şunları yazar:

"Şeytan, sizi dünyada felakete ve cezaya, ahirette de azaba, Allah'ın rahmetinden uzaklaşmaya teşvik eder.

Şeytan, sizi cehennem azabına sokan, rahmetinden uzaklaştıran hayasızlığı emreder.

O, Allah'ın emri olan şeyleri haram olarak, Allah'ın haram saydığı şeyleri de helal olarak kabul etmenizi emreder. Sizi bu şekilde Allah'a isyan ve kendine itaat ettirmek ister.

Sizi Allah'ın yolundan alıkoymak için haram şeyleri helal, helal olan şeyleri de bilmediğiniz halde haram olarak söylemenizi arzu eder."(10)

Allah, Mü'min Kullara Helal Rızkı Emreder

"Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah'a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin.

Allah, size ancak, leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Bakara: 2/172,173)

Temiz kavramı, helal anlamındadır.

Batıl yollardan elde edilen mallar, sağlığı koruma yönünden temiz de olsa, kazanç yolu itibarıyla helal olmadığı için dinde pis sayılmıştır.

Zekatı verilmeyen mal'a başkasının hakkı karışmıştır.

Gayri meşru yoldan elde edilen kar ve kazançta temiz değildir.

Allah'a inananlar, Allah'ın yasakladığı şeyleri yemekten kaçınmalı ve O'nun helal kıldıklarını, hiç tereddüt etmeksizin yemelidirler.

Eğer bir kimse Allah'ın helal kıldığı şeyleri yemekte şüpheye düşerse, Kabe'ye yönelerek namaz kılsa bile henüz gerçek bir Müslüman olmamış demektir.

Eğer gerçekten Müslüman olmuşsa, cahiliye inançlarını ve ön yargıları bir tarafa bırakmalıdır.

Eski adet ve geleneklere devam etmesi o kişinin hala cahiliye zehiri ile zehirlenmekte olduğuna bir delildir.

Haram Şeyi Yemenin ve İçmenin Hükmü:

Bu ayette temiz olmayan bir şeyin şu üç şartla kullanılmasına izin verilmiştir:

1- Aşırı bir ihtiyaç durumunda; örneğin, eğer bir kişi açlıktan veya susuzluktan ölmek üzere ise veya bir hastalık sebebiyle hayatı tehlikedeyse ve pis olan şeyden başka kullanabileceği başka bir şey yoksa, o zaman onu kullanmasına izin verilir.

2- Kişi böyle yaparken kalbinden Allah'ın kanununu çiğnemek gibi bir istek geçirmemelidir.

3- Kişi gerekli olandan bir lokma bile fazla kullanmamalıdır. Mesela böyle bir durumda eğer haram olan şeyden bir-iki lokma veya damla hayatı kurtarmaya yetecekse, kesinlikle bundan fazla alınmamalıdır.(11)

(Devam Edecek)

YAZAN: YUSUF TAHA

MAİL: [email protected]

____________________

(10) Safvetüttefasir, 1/209, Tefsirulkur'an, Ebul-leys Semerknadi, 1/200, Özgü yayını

(11) (Beyanülhak, Zeki Duman, 3/60 Fecr yayın Ank. Tefhimülkur'an, 1/137, 138