Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl Ekim ayının ilk haftasını ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası ‘ olarak kutlamaktadır. Bu yıl Ekim ayının ilk haftası Kurban Bayramına denk geldiği için bu kutlama ve etkinlikler 13-17 Ekim günleri arasında yapıldı.

Bildiğiniz gibi her yıl bu hafta için güzel bir konu belirlenir ve hafta boyunca o konu bir çok yönleriyle işlenir.Bu yıl ki konu ’Cami ve Gençlik’ idi.İnegöl müftülüğümüz de bu haftayı dolu dolu işledi.(Kendilerinden Allah razı olsun).

Resulullah’ın (sav) :”Vücutta bir et parçası vardır eğer o et parçası düzelirse bütün vücut düzelir.Eğer bozulursa bütün vücut bozulur,dikkat edin o et parçası kalptır.” hadis-i şerifini hatırlıyorsunuz.Aynen bunun gibi gençler de bir toplumun kalbi gibidir,eğer gençler bozulursa o toplum da bozulur.eğer düzelirse o toplumun geleceği parlak olur.

İslam dini gençlere çok büyük önem verir.Resulullah (sav) ın sahabilerinin çoğu geçlerden oluşuyordu. Örneğin; Hz.Ali (ra) Müslüman olduğunda 10 yaşındaydı.Abdullah b.Ömer 13,Zeyd b.Harise 15,Abdullah b.Mes’ud ve Zübeyir b.Avvam 16 yaşında idiler.Yine Sa’d b.Ebi Vakkas ve Abdurrahman b.Avf 17 ,Musab b. Umeyr 18, Cafer b.Ebi Talip ise 20 yaşındaydı.Hz.Ömer,Ebu Ubeyde ve Hz.Osman ise 25 ile 30 yaşları arasındaydılar.Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Resulullah (sav) bir hadis-i kutside “Arşın gölgesi altında gölgelenecek 7 gruptan bir tanesinin de genç iken ibadete başlayan” olduğunu buyuruyor.Yine 5 şey gelmeden 5 şeyin kiymetini bilin rivayetinde ‘yaşlılık gelmeden gençliğin kiymetini bilin’ gerçeği bizlere hatırlatılıyor.

Öyleyse Ey Genç Kardeşim:

-Vaktini boş eğlencelerle geçirme.cep telefonu ve internet ile gereksiz şekilde oynama.Unutma ki:”Vaktini nerede harcadın sorusu” hesap gününde sana sorulacaktır.
-Paranı,malını ve mülkünü israf etme,haramda harcama.Unutma ki “Malını nerede harcadın” sorusu sana yöneltilecektir.

-Sağlığını sigara,alkol ve uyuşturucu ile heba etme.Unutma ki:”sağlığını nerede harcadın” hesabı senden sorulacaktır.

-Bu gençlik yılları kalıcı değildir.Nasıl ki baban ve deden de bir zamanlar gençtiler.Ama bak yaşlandılar.Sende bir gün yaşlanacaksın.

Kur’an-ı Kerim bizleri adeta tefekküre davet ederek şöyle buyuruyor:” Allah, sizi güçsüz olarak yaratan, sonra güçsüzlüğün ardından bir güç veren, sonra gücün ardından bir güçsüzlük ve yaşlılık verendir. O dilediğini yaratır. O hakkıyla bilendir, hakkıyla kudret sahibidir. ?Rum-54) Ve unutma ki “Gençliğini nerede harcadın” ve ”Ömrünü nerede harcadın” sorularıyla karşılaşacaksın.

Ey Genç Kardeşim
-Aklını kullanma konusunda Hz.İbrahim ‘i (as) örnek al.

-Takva konusunda Habil’i kendine örnek al.

-Anne babaya itaat ve saygı konusunda Hz.İsmail’i (as) kendine örnek al,

-Haram olan zevk-ü sefa içerisinde yaşamaktansa saray bile olsa Allah için bırakma konusunda Ashab-ı Kehf’i kendine örnek al,

-Zinaya girmektense zindana girmeyi tercih etme konusunda Hz.Yusuf (as) ı örnek al.

-Ve hayatının bütün alanları için sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed’i (sav ) kendine örnek al.O’nun emin/güvenilir özelliğini,hılf’ül fudul’e üye olup zulme uğrayanların hakkını savunmaya çalışmasını kendine örnek al.Ka’be hakemliği yaparak barışa katkı yapmaya çalıştığını ,ticaret yaparak üretime katkı da bulunmasını kendine örnek al.

Unutmayın:Eğer gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmazsak yarınımız sıkıntılı olacak.Eğer gençlerimize dinimizi öğretmezsek gelecekte camilerimiz boş kalacaktır.

Unutmadan baba ve annelere şu soruyu sormak istiyorum.Sahi siz camideki yerinizi ve evdeki seccadenizi kime bırakacaksınız?