Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız Salat ve Selam Yüce Resulullah'a

Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar(putlar) fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranızda düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? (Maide Suresi 90,91. ayetler)

Şarabın yani içkinin, kumarın putlarla ve şans oklarıyla beraber geçmesi, her birinin şeytan işi birer pislik olduğu haber veriliyor. Şeytanın işi Ademoğlunu Tevhitten uzaklaştırmaktır.

İslam alimleri alkolün akıl sağlığımızı bozması gibi, kumar da ise haksız kazanç olma gibi hususları ifade ederler.

Bir başka yönden bakarsak alkol alanlarda ve kumar oynayan insanlarda hayalle yaşamaları söz konusudur. İçinde kendisinin olmadığı hikayeler, göstermediği kahramanlıkları ballandıra ballandıra anlatır.

Kumar masasına oturan kazanmadığı paralarla neler yapacağını çoktan planlamıştır. Bu iki durum insanı hayattan- hakikatten koparır.

Ayette dünyanın oyun ve eğlence için yaratılmadığı haber verilir. İnsan böyle hayal dünyasında yaşadıkça yaratılış amacını unutur. Dolayısıyla Yüce Rabbimizden uzaklaşır. Tevhit bozulmuş olur.

SOSYAL MEDYA VE HAYALLER

İnsanı hayal dünyasına sevk eden günümüz bağımlılıklarından biri de özellikle gençlerimizi esir alan sosyal medyadır. Beğeni alabilmek için face, twitter, youtube kanallarında ne kadar da saçma sapan videolar, paylaşımlar yayınlanıyor. Bu videolarla patavatsızlıklar da yaygınlaşıyor.

İnsanı gerçek hayattan koparan, telefonlarına-sosyal medyaya bağımlı hale getiren bu işler, yukarıda bahsettiğimiz alkol ve kumarda olduğu gibi kulu tevhitten uzaklaştırabilir.

İşine odaklanamayan, ilme kendini veremeyen bir nesil yetişiyor. Bu gençlerimizi hayata bağlayacak somut projeler gerekmektedir.

İnsanın işinde, ibadetinde dahi hayale yer yoktur. Hayal insanı, içinde ucup hastalığına, dışında riya hastalığına düşürür. Şeytan bu meselelerde ustadır. Kurdun meyveye girmesi gibi içine girer de kalbini hasta eder.

Ben bu ibadeti yapıyorum.. böyle anlatıyorum.. benim gibi yaşayan kaç kişi vardır.. böyle şöyle manevi, ruhani şeyler yaşadım..falan falan.. Bunları düşünmek hayalde yaşamaktır ve şeytanın tuzaklarından bir tuzaktır.

Her şey hayalle başlar hayal kurun derler. Ancak burada bir ayrıntı vardır. Gerçeğe ulaşmak için en yakın olma halinizdir kastedilen ve bir niyettir aslında sizi başarıya ulaştıran. Muhabbetle kalın..