İnegöl son aylar da bir internet fenomeniyle yatıp kalkıyor. Fethi Vacip önce facebok sonra da twitter da yazdıklarıyla, İnegöl'de gündemi belirliyor.

Bizim yazdıklarını, ne içerik olarak ne de usul olarak tasvip etmediğimiz bir tarz bu... O yüzden de gazetemiz de Fethi Vacip'in iddialarına yer vermiyoruz.

Geçtiğimiz günler de savcılık, Fethi Vacip'le ilgili soruşturma başlattı. Bu kapsamda birçok iş adamını, ifadesine başvurulmak üzere gözaltına aldı. Alınan iş adamları kısa bir ifadeden sonra serbest kaldılar.

Savcılık makamının ve Emniyet güçlerinin soruşturma yapması ve gerektiğinde birilerini sorgulaması çok doğal. Ancak bazı uygulamalar hoş değil.

Öncelikle herkesin, "Fethi vacip kim?" diye merak ettiği bir ortamda ve mafyasından uyuşturucu kaçakçısına, siyasilerden tefecilere, her kesimden düşman edinmiş bir kişinin soruşturması, daha dikkatli olmalı diye düşünüyoruz.

Emniyete ifadeye alınan herkes, toplum önünde potansiyel şüpheli hale geliyor. Serbest kalsalar da bu algının kırılması çok zor... Elde ciddi deliller olmadan insanlar Emniyete alınmamalı.

Bir başka önemli husus; çağrıldıklarında kendileri Emniyete gidip ifade verecek olan iş adamlarının, sadece ifadelerine başvurulmak üzere, sabahın yedisinde evlerine polisle dikilmek, hoş bir olay değil.

O iş adamlarının da ailesi çoluk çocuğu var. İnsanları paniğe sevk etmeden de, mesela işyerlerine de gidilebilirdi. Emniyete davet edildiklerinde kaçmalarını gerektirecek bir durum da yok.

Savcılık ve Emniyet yetkililerinin, toplum psikolojisini dikkate alarak daha dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum.

Gözaltına alınanlar içersinde Fethi Vacip'le bağlantılı isimler de olabilir. Bunu zamanla öğreneceğiz. Ancak suçluluğu ispat edilene kadar herkes masumdur. Böyle de muamele görmelidir.

Dikkat çeken başka bir nokta var. İfadeye çağrılan isimlerden çoğunun, aynı arkadaş grubundan olması akıllara; "Acaba bir algı operasyonu mu yapılıyor?" şüphesini de getiriyor.

Her halükarda Fethi Vacip olayı pis bir konu... Bu konunun acilen çözülmesi gerek.

Çözecek olan da soruşturmayı yürüten savcılık makamıdır.

Ancak bu soruşturmanın, masum hiç kimseyi de zan altında bırakılmadan yapılması gerekir.