Ev Hanımlığı Özendirilmeli

Prof.Dr.Nevzat Tarhan Hocanın ayzdığı, aile haaytına dair çok önemli bir yazıyı paylaşıyorum:

- Evde misafirlere bir bardak çay vermeye üşenen kızın hostes olmak için çalmadığı kapı yok! Sebep?2 kişiye çay vermek kölelik, 200 kişiye çay vermek özgürlük.

- Evde eşi ve çocuklarına çay hazırlayan kadın köle, işyerinde onlarca erkeğe kahvaltı hazırlayan kadın özgür!?

- Evde kocasının lafına katlanan kadın köle,iş yerindeki erkek mesai arkadaşlarının lafına katlanan kadın özgür!?

- Evde oturup çocuğunu büyüten kadın köle!?Çalışan kadının, çocuklarını verdiği kreşteki çocuklara bakarak çalışan kadın, özgür!?

- Kocasıyla birlikte kayınvalidesi ve kayınpederine yemek hazırlayan kadın köle!?Patronu istediği için elin adamlarına yemek hazırlayan kadın özgür?!

- 3 çocuğun derdiyle ilgilenip onların eğitimini veren ve mutlu eden anne köle!?Lisede 30 çocuk ile ilgilenip, eğitim veren, onların psikolojilerini düzeltmeye çalışan kadın özgür?!

- Anne; evi düzenlesin, yemek hazırlasın, çocuklarına baksın, aynı zamanda çalışıp para kazansın! Sizce de kadınların omuzuna bunca yük yüklemek yanlış değil mi?Özgürlük anlayışı tekrar masaya yatırılmalı..

- Ev hanımının en büyük sıkıntısı, yaptığı üretimin gözükmeyişidir. Bu durum, ev hanımlığının ağır bir işçilik olduğunu gösterir. Çünkü evde zaman kavramı yoktur. Bu hizmet 24 saat süren bir faaliyettir.

- Erkekler çoğu zaman bunu anlayamaz ve eşlerine "Ne yapıyorsun ki? Bütün gün evdesin!" derler. Halbuki işlerin önemi, yerine getirilmediği zaman anlaşılır.

- Bazı görüşler, ev hanımlığının bir meslek olarak kabul edilip sigortalanmasını tavsiye etmektedir.Bunun amacı, evdeki kadının da "çalışıyor" kabul edilmesini sağlamaktır.

- Bu tarzdaki görüşler, ideal görüşlerdir. Çünkü ev hanımlığı da bir meslektir; aynen iş yerinde olduğu gibi ev hanımı da sigortalanmak, onun da sosyal ihtiyaçları karşılanmalıdır.Bu hususta yasal olarak düşünülmesi gereken pek çok şey vardır.

- Ev hanımlığı meslek olarak özendirilmelidir. Her kadın, evde iyi çocuk yetiştirmenin, iyi bir sekreter ya da iyi bir iş kadını olmaktan daha basit olmadığını bilmelidir.

- İyi ev hanımlığı, asla küçümsenmemesi ve yıpratılmaması gereken bir kavramdır. Çünkü insanlığın geleceğini, iyi yetiştirilen çocuklar belirleyecektir. Bu unsuru zayıflatmak, insanlığın geleceğine hiçbir kazanç sağlamaz.