Birkaç gün önce Dünya'nın en büyük mobilya perakendecisinin bir açıklaması vardı. Bu açıklamada kurumsal müşterilerine yönelik sandalye ve masa gibi ofis mobilyası kiralama fikrini test edeceğini duyurdu. Gelecekte mutfak mobilyalarında da satıştan ziyade kiralama yöntemine dönülmesi ile ilgili planlamanın olduğundan bahsetti. İsveç merkezli şirket CEO'sunun Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada kiralama modelini onarılabilir, yeniden kullanılabilir, dönüştürülebilir ürün tasarım ve satışına dönük daha kapsamlı bir çabanın parçası olarak değerlendirdi. "Ortaklarımızla birlikte çalışacağız. Onlara mobilya kiralama imkanı da sağlayacağız. Kira süresi bitince mobilyayı geri alacağız. Geri alınan mobilyaları çöpe atmaktansa onarımlarını yapıp satışa dahi çıkarabiliriz. Bu sayede ürünün ömrü uzamış olur" ifadelerini kullandı.

Günümüzde tüketici satın alma alışkanlıkları ve kültürü değişiyor. Özellikle yeni jenerasyonların Dünya ile iletişimi dijital paralelde ilerliyor. Dijital dünyanın artık hayatımızın her yerinde olduğunu düşünürsek değişim kaçınılmaz hale geliyor. Eş zamanlı olarak ürünlere sahip olma alışkanlıkları da tüm dünyada değişmeye başlıyor. Hal böyle olunca da şirketlerin iş yapış şekilleri yani iş modelleri değişmeye başlıyor. Bu değişimler kimi zaman küçük olsa da kimi zaman sektörün kurallarını topyekün değiştirebiliyor.

KİRALAMA KAVRAMI

Stratejik taraftan artık Müşterilerinizin özelliklerine odaklanarak yenilikler geliştirmeye çalışıyorsanız, yanlış yapıyorsunuz! Birçok işletme okulu, yönetici programı ve eğitimlerde Dünya'nın her yerinde ürün satışını arttırmak ya da satabilmek için ne yapılması gerektiği üzerine duruluyor. Ürünü ucuzlaştırmak, daha fazla özellik eklemek, yenilikler yapmak ve daha bir sürü yöntem. Ama temel kriter yeni dünyayı ve sektörün yönelimini anlamak. Kiralama kavramı aslında bugün doğan bir kavram değil. Birçok farklı sektörde finansal modelleme anlamında yer alıyor. Ancak bugün tüketici tarafında yeni alanlarda karşımıza çıkmaya başladı. Bunun son dönemde en güncel örneği AIRBNB'dir.

AIRBNB NE YAPTI?Airbnb, hiçbir otele sahip olmadan müşterilerine ev rahatlığında yatacak bir yer ve otel gibi rahatsız edilmeme fırsatıyla konaklama imkanı sundu. Hemde Dünya'nın heryerinde. Dünya genelinde milyonlarca insan bu platformdan yatacak yer kiralamayı tercih ediyor. Böylece aslında Dünya genelinde müşterilerin kendi alanında dileklerini gerçekleştirdi.

Bu gibi iş modeli ile bir çok bilinen şirket Dünya devi oldular. Örneğin hepimizin bildiği Microsoft. Şirket geliştirdiği yazılımı başlangıçta ayrı olarak satmaktaydı. Pazarda istenilen düzeyde ilerleyemeyen firma yazlımı satmak yerine kiralama yöntemine giderek pazarda liderliğini daha yukarılara taşıdı. Örneklere çok ilaveler yapılabilir. Uber, Xerox, Adobe, Boeing vs.

Buraya bir Dünya devinin mobilya kiralama konusunda birkaç gün önceki açıklamalarından geldik. Bu noktada bizler her zaman için şapkamızı önümüzde koyup düşünmemiz gerekmektedir. Değişen ve gelişen dünyada 2030 yılında bugünkü mesleklerin %50'sinin kaybolacağı ya da şekil değiştireceği öngörülmektedir. Dolayısıyla bizlere düşen maksimumda kendimizi ve şirketlerimizi geliştirerek yeni düzene adapte etmek yada yenilikleri ortaya koyabilmektir.