Hemen herkesin gündeminden düşmüyor. Dolar hareketleri Türkiye'nin hep gündeminde. Özellikle son hafta itibariyle dolardaki yukarı hareketlilik genel merak konusu. Tabi dolardaki hareketlilik sadece Türkiye'de olan gelişmelerle yön bulmuyor. Uluslararası açıklamalar ve gelişmeler Dünya ölçeğinde dolar üzerindeki hareketleri etkiliyor. Yandaki grafikte aylık olarak genel trendi görebiliriz. Düşüş trendine giren dolardaki hareket nedenlerini söyle sıralayabiliriz. İlk olarak ticaret savaşlarındaki tansiyonun G-20 zirvesinde bazı sektörel gevşemelerle düşmesi doların güçlenmesindeki spekülatif etkenlerden. Fransa'nın AB ordusu kavramını gündeme getirmesi bazı tedirginlikleri tetiklediği için Euro bölgesinde dolar üzerindeki hareketi etkileyen bir diğer unsur. OPEC tavrı, Kaşıkçı gelişmeleri gibi uluslararası konuların etkilerinden bahsedebiliriz. Tüm bunların yanında geçtiğimiz hafta IMF başkanının FED politikaları üzerine yaptığı açıklamanın beklenti tarafında en önemli husus olduğunu düşünüyorum. "Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı ChristineLagarde, Amerikan ekonomisinin yakın dönemde resesyona girmesinin olası görünmediğini ancak ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımlarını yavaşlatmasını beklediğini söyledi." Bu açıklama gelişmekte olan ülkelere finansal hareketliliği sağlamaktadır.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %1,44 düştü,Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %2,53 düştü


TÜFE'de 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,44 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %20,79, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,63 artış gerçekleşti.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,53 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %36,68, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,54 ve on iki aylık ortalamalara göre %25,52 artış gösterdi.

Bu gelişmeler ışığında piyasada Merkez Bankası faiz indirimi olasığı üzerinden spekülatif bir beklenti oluşturuldu. Eş zamanlı olarak mevduatlardaki stopaj indiriminin yılsonu itibariyle sona erecek olması da beklenti tarafında etken olmaktadır.

Genel olarak ülke içerisindeki uluslararası ticaret yapısı, özel sektör ve devlet borçlanma yapısı ve turizm gelirleri dolar ve Euro üzerinde direk etkenler olarak sayabiliriz. Her ne kadar büyüme rakamları düşse de ithalattaki azalış ve ihracattaki artışın dolar üzerinde olumlu etkilerini yaşadık. Piyasalardaki uluslararası olumlu hava neticesinde Londra üzerinden bir sermaye akışını ülkemize yönelik yaşadık ve doların düşmesini sağladı diyebiliriz.

Her ne olursa olsun özellikle dolar üzerindeki etkinin büyük ölçüde spekülatif olduğunu yakından tecrübe ediyoruz. Dolayısıyla gerek ticaret erbabı olarak gerek vatandaş olarak hayatımıza ve ticaretimize devam etmemiz gerekmektedir.

TÜKETİCİ FİYATLARI

ÜRETİCİ FİYATLARI

Son olarak bahsettiğim ihracat ve özel sektör borçlanma trendi ile ilgili de genel seyri paylaştığım bu grafiklerde görebiliriz. Burada borçlanmaların yapılanmaları, sektörlerin borçlanmaları, hangi para cinsinden borçlandığı,vade yapıları önümüzdeki süreçle ilgili genel yorumları yapmamızı sağlayacaktır. Burada özel sektör yabancı para cinsinden yapılacak ödeme dönemleri, ihracat yapısı gibi rakamsal ve yüzdesel verileri de görebiliriz.