Uzun yıllardır İnegöl'ün neresinde olursam olayım, ayaklarımın adeta tanıyormuşçasına beni götürdüğü, bir şeylerin beni gayri ihtiyari cezbettiği Kasım Efendi Camii bahçesinde, içtiğim bir kaç bardak çaydan sonra kalkıp yürüdüm.

Ayaklarım hızlı adımlarla ilerlerken, düşünmekten de geri durmayan bir zihin vazifesini ifa ediyordu. Kışın yavaş yavaş geldiğini lisan'ı hal ile beyan eden soğuk hava yüzünden, yine ellerim cebimde.


Lakin cadde üzerinde yürürken şahid olduğum bir olay, mevsimlerin dönüşümü ile ilgili olan doğa olayından ziyade, zihinlerin değişip dönüşmesi hususunda bir telkinde bulunurcasına dikkatimi yine insana çevirdi. Zira insan, kainat demekti.


Son sigarasını aldığı sigara paketini buruşturmadan atıverdiği mazgalın üzerine bakarken, yanında annesi olduğunu düşündüğüm bir bayanın sesi olayı kavramama yetti; "Mehmet, bari sen atmayaydın"


Delikanlının kendi kuvvetinden ve adımlarından tasarruf düşüncesi ile mazgalın üstüne attığı sigara paketinin, farkında olmadan büyük resimde ne denli zahmetlerin kapısını araladığını düşündüm.


Günde 250 ton çöpün toplandığı, yüzlerce temizlik işçisinin çalıştığı, onlarca çöp aracının gezindiği İnegöl'de, evini temiz tutmaya çabalayan bir annenin gayreti ile sanki koca bir şehri temiz kılmaya çabalayan iradenin arka planda buluştuğunu düşündüm.

Temiz kılma gayreti ne denli şiddetli olursa olsun, kirletmemek isteği bulunmadıkça sanki bir cenahın sürekli olarak iyiliği boğan bir hareket halinde olduğunu üzülerek söylemeliyim.


Lakin her şeye rağmen güzel şeyler oluyor; evini temiz tutma arzusunun, temiz bir şehir bilinci ile bütünleştiği zaman ortaya çıkacak manzaranın güzelliğini, Başkan Alper Taban'ın gördüğünü düşünüyorum:

"Daha temiz bir inegöl için hep birlikte elele verelim. İnegöl bizim evimiz,evimizi lütfen kirletmeyelim"


Slogan bu, fakat söylemin eyleme dönüşmesi bizim gayretimize bağlı. Hatırlayınız lütfen; "Bari sen atmayaydın be Mehmet!"

Çektiği sigara dumanından aldığı haz ile bir şehir temizleme iştiyakini perdeleyen bakışın kör gözlerine teslim etmeyin şehrimizi !

"Bari sen yapma Mehmet" serzenişinin altında yatan tarafını belli etme niyetini büyütelim beraber.


Bari biz yapmayalım.


İnegöl bizim evimiz, evimizi temiz tutalım"

Selam ve dua ile...


HAMZA SÜNGÜ