Dünyada buğday ve çeltikten sonra üçüncü sırada üretilen mısır, ülkemizde de buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada üretilen bir tahıldır.

Dünya mısır üretiminde ise ülkemiz 7. Sırada bulunmaktadır. Mısır tarımı ülkemizde; hayvansal protein olarak önemli olduğu gibi, nişasta, glikoz, mısır unu ve mısırözü yağı olarak da önemli miktarda üretilmektedir.

Ülkemizde at dişi mısır, sert mısır, şeker mısır, cin mısırı veya patlak mısır gibi çeşitleri vardır. Bazı bölgelerde ekmek olarak tüketildiği gibi, çok fazla sayıda yemek ve salata çeşidinde dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Cips olarak, kuruyemiş olarak da tüketilir. Haşlanmış olarak, közde pişmiş olarak da tükettiğimiz mısır yeni bir tüketim biçimi ile karşımız a çıkmış bulunuyor.

Dünyada ilk olarak 1990'lı yıllardan itibaren Malezya'da üretilip, tüketilen "bardak mısır" 2006'dan itibaren ülkemizde de satılmaktadır.

Vakumlama yoluyla koçanından ayrılmış mısır taneleri buharda pişirilerek üzerine sarımsak tozu veya çeşitli baharatlar eklenip, ketçap ve mayonez konulup kağıt bardaklarda satılmaktadır.

Küçüklerin ve büyüklerinde tükettiği bir besindir. Kış aylarında daha fazla tüketildiğini öğreniyoruz. Köşe başlarında rengarenk, şirince arabalarda satılmaktadır.

Ülkemize ilk geldiği günlerden itibaren de ilçemizde de satılmaktadır. İlçemizdeki satıcılar daha çok çarşı giriş ve çıkışları, Atatürk Bulvarı gibi kalabalık noktalarda konuşlanmışlar.

Hazır konserve olarak alınıp evde de yapılabiliyormuş. Zaman ne gösterir bilemiyorum ama, şimdilik kazanda mısır satıcıları, közde mısır satıcıları ve patlamış mısırcılara göre bir adım daha önde duruyorlar.

Kaynakça : 03.10.2018 tarihinde Bardak Mısırcı Orhan Ildırkaş ile görüşüldü.