Elhamdülillahi RabbilAlemin Vessalatü vesselamü ala Resulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaiyn.

Ben bu rivayetin sahih olduğunu İbn Teymiyye dışında söyleyen bir başka alime rastlamadım. Az önce okudum, çağdaş selefilerden Nasruddin el-Albani bile bu konuda İbn Teymiyye'ye itiraz ediyor, Şeyhu'l-İslam burada hata etmiştir, bu hadistir zayıftır, diyor. Şimdi boynuz kulağı geçer misali, birileri çıkıyor el-Albaniye, "Yok kardeşim sen yanlış söyledin, İbn Teymiyye ve diğer hadis imamları doğru söyledi, 'bu hadis sahihtir' dediler" diyorlar.

Az önce naklettiğim, sahih kaynaklarda şöyle bir arka plan var: Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki: "Biriniz hizmetçisine vurduğu zaman veya birisiyle kavga ettiğiniz zaman karşınızdaki insanın yüzüne vurmaktan sakının. Çünkü Allah (c.c), Hz. Adem'i O'nun suretinde yaratmıştır." Allah Teala (c.c) Hz. Adem'i örneksiz yaratmıştır biliyorsunuz. İblis'e hitaben "Seni iki elimle yarattığıma secde etmekten alıkoyan nedir?" (25) diye hitap ettiği haber veriliyor bize.

İşte burada iki eliyle yaratmaktan maksat şudur: Allah Teala Hz. Adem (a.s)'ı örneksiz yarattı ve yoktan var etti. Yani bir inayeti rabbaniyeye vurgu var burada. Cenab-ı Hakk'ın örneksiz olarak ve bir inayeti rabbaniye ile yarattığı Hz. Adem var, ondan sonra onun soyundan gelen herkesin yüzünün şekli, biçimi Hz. Adem gibidir.
Dolaysıyla siz yüzü takbih edecek bir harekette bulunduğunuzda Cenab-ı Hakk'ın örneksiz yarattığı o yüze hakaret etmiş olursunuz. Oysa o Cenab-ı Hakk'ın, ahsen-i takvim üzere yarattığını da ifade buyurduğu bir kıvamdır. Dolayısıyla biriyle kavga ederken yüzüne vurmamaya dikkat edin. Hatta yüzü takbih etmeyin, yüze hakaret etmeyin. Hadisin arka planı budur. Dolayısıyla " ????? ????? ?????? ????? ????? ????????? "den maksat o yüzüne vurduğunuz adamdır. Hadis bize diyor ki, Allah Adem'i bu yüzüne vurduğunuz adamın suretinde, biçiminde yaratmıştır. Ya da yüzü kötü olsun, Allah çirkinleştirsin demeyin, çünkü o orijinal biçimi de Cenab-ı Hakk yaratmıştır. O'nun yarattığı bir şeyi takbih etmiş, küçümsemiş olursunuz ki bu doğru değil. Yoksa zayıf bir varyantı alıp meselenin merkezine yerleştirip, sahih hadisi o doğrultuda tevil edip, arkasından Tevrat ve İncil'den şahit getirip arkasından sahabe, tabiin, tebe-i tabiine iftira atmak herhalde sadece İbn Teymiyye ve takipçilerine nasip olmuş bir nasipsizliktir!!
Acaba İbn Teymiyye bu üç kuşakta " ????? ????? ?????? ????? ????? ??? ???? ??????????? " şeklinin sahih olduğunu ifade eden bir tek isim gösterebiliyor mu bize? Bu mümkün değil. Zaten kendisi de isim vermeden genelleme yapıp geçiyor. Çoğu yerde yaptığı gibi böyle geçiştiriyor ve bizden de bunu böyle kabul etmemizi, inanmamızı istiyor. Sonra ne oluyor? Bakın şimdi Akaid metni ne diyor bize. "Onun hiçbir benzeri yoktur" diyor.
Biz Ehl-i Sünnet olarak neye iman ediyoruz? Cenab-ı Hakk'ın benzeri hiçbir varlık yoktur. Peki, Allah (c.c), Hz. Adem'i kendi ilahi biçiminde yaratmıştır dediğinizde ve bunu akidenin temeline koyduğumuzda siz bir varlığı Allah'a benzetmiş oluyor musunuz olmuyor musunuz? Oluyorsunuz Allah korusun. Yani teşbih yapmış oluyorsunuz, yani Müşebbihe'den olduğunuzu itiraf etmiş oluyorsunuz.
Şimdi bazı kardeşlerimiz "İbn Teymiyye Müşebbihe'dendir" dediğimizde hop oturup hop kalkıyor. Halbuki kendi ifadesi ortada. Yani ben İbn Teymiyye'nin Müşebbihe'den Mücessime'den olduğunu söylerken bundan bir tatmin hissediyor değilim ki; hakikat neyse onu ortaya koymak lazım, derdimiz bu. Akaid öğrenmedeki hassasiyetimizin arkasında da bu var. İbn Teymiyye'nin kaşının üzerinde kara var, oradan kayıralım, onun bu türlü şeylerini görmeyelim dersek biz bu akideyi niye öğreniyoruz? Akidede tevil olmaz, hele böyle temel bir konuda! Şimdi bu, ortaklaşa üç imamımızın üzerinde ittifak ettiği Akaid ilkelerini ihtiva eden metin. Bu metni günümüzün selefi uleması, Vehhabiler alıyor, utanmadan sıkılmadan diyor ki biz de bunu söylüyoruz! Sonra da çıkıp "Allah Adem'i kendi ilahi biçiminde yarattı" diyor. Bütün bunlar laf cambazlığıdır, işi karıştırmaktır, meselenin üzerini örtmektir. (1) (Devam Edecek) Fi emanillah.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. Ehli Sünnet Akaidi Muhtasar Tahavi Akidesi Şerhi (Ebubekir Sifil)