10 yıl önce...

Tarih 19 Eylül 2006

O tarihte okullar açılmış, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılı başlamıştır.

O gün İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk'tür. Baştürk, bugün İnegöl'de yeni açılan Okyanus Koleji'nin başında. Milli Eğitimin başında ise artık Fatih Bilican var.

O tarihte İnegöl'de öğretmen sayısı 1900'dür. Bugün öğretmen sayımız 2 bin 300. 10 yıl içinde gelenler gidenler, emekli olanlar derken 400 öğretmen artışı olmuş.

Yeterli mi, tabii ki değil. FETÖ'cü öğretmenlerin memurluktan atılması sonrasında daha çok öğretmene ihtiyacımız var. Umarım bu temizlikte mağdur olan olmamıştır. Yanlışlıkların zamanla düzeltildiğini duyuyoruz.

Mevcut eksiklik eğitim öğretimi aksatmayan düzeyde. Ayrıca ücretli öğretmenler eli ile ihtiyaç da karşılanıyor. Yine de yeni öğretmen atamasına İnegöl'ün de ihtiyacı var.

10 yıl önce öğrenci sayısı 42 bindir. Bugün öğrenci sayımız 52 bin civarında. 10 yıl içinde 10 bin öğrenci kapasitesi eklenmiş. Demek ki ortalama her yıl, mezun olan öğrencilere rağmen öğrenci sayısında 1000 artış var.

Bu artış daha çok öğretmene ve derslik sayısına ihtiyaç doğuruyor.10 yıl içinde okul ve derslik sayısı artışında tartışmasız İnegöl'ün örnek bir başarısı var.

Okul sayılarına bakalım:10 yıl önce; İlköğretim okulu sayısı 24, lise sayısı 8'dir.Bugün resmi olarak 64 ilkokul, 55 ortaokul ve 16 lisemiz var.

Bu rakamlarda okullaşma ve bina yapımı konusundaki başarımız çok açık ortada. Bu başarıda İlçe Milli Eğitimin; Mehmet Baştürk ve Fatih Bilican başta olmak üzere, Belediyemizin; Alinur Aktaş, Milletvekillerimizin; Sedat Kızılcıklı ve Hüseyin Şahin'in, en önemlisi hayırseverlerimizin payı çok büyük.

10 yıl içinde ülkemizde çok şey değişti. Milli eğitimde de öyle. Birçok gelişim ve yeniliğe rağmen hala eksiklerimiz yok değil.

10 yıl içinde soruları çalan bir yapı vardı, artık yok çok şükür. 10 yıl içinde sınavlarda dershanelerin tahakkümü vardı, bu tahakküm kaldırıldı. 10 yıl içinde eğitim sistemini de sömüren paralel bir yapı vardı. 15 Temmuz sonrasında hamdolsun FETÖ'de büyük oranda temizlik yapıldı. FETÖ'nün okul,dershane ve yurtları halkın oldu.

Kara tahtalar yerine akıllı tahtalar, bilgisayar ve internet teknolojisi geldi. Daha modern binalara ve dersliklere sahip olduk.

İlköğretim ve lise öğrencilerine, ders kitaplarının eskiden paralı olduğunu, okulların açıldığı hafta kitap bulma telaşesinin yaşandığını, kitap ücretlerinin bir çok velinin belini büktüğünü de unutmayalım. Artık kitaplar ücretsiz. Öğrenciler 10 yıldır Ders kitaplarını, okulların açıldığı gün sıraların üzerinde hazır buluyorlar.

Yardımcı ders kitabı adı altında öğrencilere aldırılan kitaplar ise hala tartışma konusu. Ders kitaplarındaki eksiklikler sebebiyle buna ihtiyaç duyan öğretmenler var. Özellikle yabancı dil ile ilgili kitapların yüksek ücretleri velilerin şikayet konusu.

Okulların hiçbir şekilde velilerden para alması istenmiyor ancak okullar karşılayamadıkları ihtiyaçları için velilerin bir şekilde kapısını çalmaya devam ediyor.

Eskiden eğitim sisteminde ve yönetiminde öğretmen ön planda idi. Artık her şeyi ile öğrenci ön planda. Bunun faydaları olmakla birlikte öğrenci ve veli nazarında, öğretmenin itibar ve etkisini zayıflattığını söyleyenler de var.

Velhasıl; Bina, teknoloji, ders araç ve gereçlerinde çok iyi düzeye geldik. Ancak özellikle öğretmen kalitesi, eğitim düzeyi ve içeriğimizle ilgili, Milli Eğitim sistemizle ilgili tartışmalar hem öğretmen odalarında hem kamuoyunda devam ediyor.

Eğitim sistemimiz adına konuşulacak çok şey var.

Öyle veya böyle İlköğretim Haftası bugün itibari ile başlamış oldu. Bugün bütün okullarda işlenecek ilk ders; 15 Temmuz... Okulların açılış törenlerinde tüm şahit ve gazilerimiz özellikle de 15 Temmuz şehitleri anılacak. Bu çok önemli bir nokta. Çünkü eğer hain darbe girişimi başarılı olsaydı, bugün ne okullarımız olacaktı, ne öğretmenlerimiz, ne öğrencilerimiz. Büyük ihtimalle yaşanacak bir iç savaş sonucunda ülkemiz harap, çoğumuz ölü ve perişan olacaktık. Suriye'den farkımız kalmayacaktı. Yaşayanlarımız nereye sığınırdı, bilmiyorum.

Bu sebeple vatanımızın, birlik ve beraberliğimizin kıymetini bilelim. Eksik ve farklılıklarımızı sorun değil, çözüm için fırsat görelim.

Son sözümüz şu olsun: Tüm öğrenci, öğretmen, veli ve idarecilerimize, yeni eğitim ve öğretim döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Ülke ve aile huzurumuz eksik olmasın!