19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e 'Mareşal Rütbesi ve Gazi Unvanı' verilerek tüm gazilere armağan edilen ve her yıl kutlanan Gaziler Günü, İnegöl'de de kutlandı.

GAZİLER ADINA KONUŞTU

Çelenk sunumu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği İnegöl Temsilciliği Başkanı Selami Seymen, "Birinci dünya savaşı ve sonrasında emperyalist devletler Anadolu'yu dört bir yanından işgal ederek, bin yıllık Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir. Bu vatanın evlatları, Çanakkale'de Kafkaslarda, Filistin'de, Gazze'de, Irak'ta ve diğer tüm cephelerde kahramanca çarpışarak, düşmana bu fırsatı hiçbir zaman vermemişlerdir. Türk ordusunun 13 Eylül 1921 de 23 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden biri olan, Sakarya Meydan Muharebesinde mağrur Yunan ordusunu tarihin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur. Sonuç olarak, düşman bir sene sonra başkomutanlık meydan muharebesinde birliklerinin birçoğu imha edilmiş olarak, tekrar bozguna uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır"

GAZİLİK ÜNVANI VERİLDİ

"Sakarya meydan muharebesi, Türk ordusunun 1683 ikinci viyana kuşatmasından beri süre gelen geri çekilişine de son vermiştir. Sakarya meydan muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuş ve kurtuluş savaşının kaderini tayin etmiştir. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, kurtuluş savaşının seyrini değiştirerek bugünkü hür ve bağımsız Türk Devletinin yolunu açmıştır. TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e Türk Milleti adına 'Gazilik' unvanı ile 'Mareşallik' rütbesini tevcih etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, milleti tarafından Gazi unvanı verilen ilk askerdir" dedi.

GURURLA TAŞIYORUZ

"Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata'mızdan biz Gazilere kalan en büyük mirastır" diyen Seymen; " 19 Eylül, kurtuluş savaşında cepheden cepheye koşan, bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden istiklal savaşı gazilerinin, Kıbrıs'lı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve adada enosis hayallerini Akdeniz'in karanlık sularına gömen Kıbrıs Gazilerini, Türkiye Cumhuriyeti Rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis ve tüm malül gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür. 'Gaziler Günü' olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye muharip gaziler derneğinin kuruluş günüdür. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

GAZİLERE EVLERİNDE ZİYARET

Alanya Belediyesi’nin borç bakiyesi afişine MHP'den alacak kalemli afişle cevap Alanya Belediyesi’nin borç bakiyesi afişine MHP'den alacak kalemli afişle cevap

Günün anlam ve önemini belirten şiirin okunmasının ardından protokol üyeleri, önce Türkiye Muharip Gaziler Derneği İnegöl Temsilciliğini ziyaret ederek, gazilerin özel gününü kutladılar. Sonra da İnegöl'de ikamet eden iki gaziyi evlerinde ziyaret etti.