Emekli Promosyonları Hesaplara Yatmaya Başladı! Emekli Promosyonları Hesaplara Yatmaya Başladı!
4 YIL HİZMET VERDİ

TÜV Rheinland Mobilya Test Laboratuarı 17 Ekim 2011 tarihinde MODEF Fuar Merkezinde tahsis edilen alanda hizmete açılmıştı.

Yaklaşık 4 yıldan bu yana İnegöl’de faaliyet gösteren ve mobilyanın kalitesini ölçen TÜV Rheinland Mobilya Test Laboratuarı, yeterli kazanç elde edilemediği için faaliyetine son verdi.

KENDİSİNİ TANITAMADI

MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, TÜV Rheiland’ın fiyatlarının yüksek olduğunu ve kampanyalarla İnegöl mobilyacısına kendisini tanıtamadığını söyledi.

AVRUPA İSTİYOR

Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise TÜV’ün belgelerini Avrupa’nın istediğini, İnegöl’ün Avrupa’ya ihracatının düşük olduğu için TÜV’e beklenen ilginin olmadığını kaydetti.

500-600 BİN TL HARCADIK

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, süreci şöyle aktardı:

“İTSO, İnegöl Genç İş Adamları Derneği, Ahmet Güleç’in özel girişimleri İnegöl’de mobilya test laboratuvarı olsun diye bir çalışma başlatıldı. İnegöl’ün mobilyasına öncülük, bir ayrıcalık olması anlamıyla çalışmalar sürdü ve konu MODEF’e geldi.

MODEF olarak biz de yer verebileceğimizi, tasarım merkezi, 2.OSB, müze, fuar gibi İnegöl mobilyasının ayrıcalığını ortaya koyacağımızı ifade etmiştik. Sonra yapılan görüşmeler sonunda böyle bir işbirliği yapıldı.

Biz bir sözleşme yaptık. Binayı hazırlamakla alakalı MODEF 500-600 bin TL kadar harcadı. Onlar makinelerini getirdiler. Sonra İstanbul’da bir lansman toplantısı yapıldı. Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç da katıldı”

5 MÜDÜR DEĞİŞTİRDİLER

“Uygulama başladı. 1,5-2 yıl sonra kazanamadıklarını söylediler. Biz sonra sözleşmeyle ilgili revizyon yaptık. İnegöllüleri de hep teşvik etmeye çalıştık. Bize müşteri bulun dediler. Biz müşteri bulamayız ama yardımcı oluruz dedik.

3,5 senedir 4.müdür gitti, 5.müdürle muhatap oluyoruz. 6-7 ayda bir müdür değiştiriyorlar. Ben 5 ayrı yetkili ile muhatap oldum. Sonra gitme modunda olunca; İTSO Başkanı, İGİAD, destek veren, fikir babalığını yapan herkesi topladım. Sonra İTSO Başkanından TSE ile görüşüyoruz açıklaması geldi.

Şu an buna karar vereceğiz. Biz bu arada hukuki süreç başlattık. Kendilerine ihtar çektik. Kalan sürelerle ilgili yaptığımız masraflarda dahil zararı tanzim edin dedik”

FİYATLARI YÜKSEK

TÜV’ün ayrılmasının gerekçelerini de paylaşan Aktaş;

“Bizim mobilyacımız bugün bu belgeleri almıyor ama ileride almak zorunda kalacak. Fiyatları yüksek. Ben kendilerine kampanyalar yapın dedim. İnegöl’de 70-80 müşterileri var. Zaten 2 bin mobilyacının bu işe girmesini beklemiyordum. Beklentilerini bulamadılar”

TÜRKİYE’DE TEKTİ

Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise;

“İnegöl olarak hepimizin ortak hedefi, işi mobilya. Mobilya iyi olursa İnegöl rahat ediyor, bütün sektörlere yansıyor. TÜV de gelişiyle İnegöl mobilyasını taçlandırmıştı. Çünkü Türkiye’de tek ve o da İnegöl’deydi. Kayserilisi, Ankaralısı, İstanbullusu buna gıptayla bakmıştı ve dikkatler İnegöl’ün üzerine çekilmişti.

Bunun akabinde lansman toplantısı yapmıştık ve şaşalı bir açılışla bunu tüm Türkiye’deki mobilyacılarımızın hizmetine sunduk. MODEF olarak da ciddi paralar harcayarak tesisin fiziki şartlarını yerine getirerek TÜV Rheinland’a öyle kiraya verdik. Sözleşmemiz de 5 yıllık bir sözleşmeydi.

4. yıl dolmadan ‘Kâr edemiyorum. Yeterli müracaat yok’ diyerek İnegöl’deki çalışmalarına son noktayı koydu ve eşyalarını, makinelerini toparlayıp gitti. Biz buna üzüldük” diye konuştu.

TSE GELEBİLİR

İnegöl mobilyasını taçlandıran TÜV Rheiland’ın İnegöl mobilyasının ürünlerinin test edilip Avrupa’da satılmasına etkisi ve faydası olacağına inandıklarını kaydeden Ayhan;

“Yine yapılacak. İhtiyacı olan mobilyacılarımız ürünlerini Almanya’ya gönderecekler fakat elimizdeki bu hazır kurulu tesisi kaybetmemiz bizi de üzdü. İnşallah İTSO olarak, Mobilyacılar Odası olarak farklı çözümler arayarak bu tesisi belki TSE ile devam edebiliriz.

Metin Başkanımızın TSE ile görüşmelerimiz var diye bir açıklaması vardı fakat şuan TSE Başkanı Milletvekili adayı olduğu için orada bir boşluk var. Seçimlerden sonra orasıyla ilgili bir çalışma yapılacaktır, orası inşallah o şekilde kalmayacak. Bakarsın o gider yerine TSE gelir ve sorunumuzu TSE ile çözeriz” dedi.

AVRUPA’YA İHRACAT AZ

TÜV’ün ayrılma sebeplerini de paylaşan Ayhan, şunları söyledi:

“Bizim İnegöllü mobilyacılarımızdan test için götürebilecek firma sayımız gözüktüğü kadar fazla değil. İnegöl’de 2 bin 500 civarında mobilyacı olabilir fakat Avrupa’ya ihracat yapan büyük şirketlerle çalışan firma sayımız çok az. Zaten TÜV’den test laboratuvarını isteyen bu tür firmalardır.

Avrupa’ya ihracatımızın az olması, talebin de bizden az olması bu sonucu doğurdu. TÜV laboratuvar sonuçlarını isteyen satın alıcılarımız bunu fazla talep etmediler, istemediler, diğer firmalarımız da fiyatların yüksek olmasından dolayı yaptırmadılar”

YETERLİ OLMADI

“Nasıl oluyordu" Kime lazımsa yaptırıyordu. İnegöl’de 30-40 firma burasıyla çalışıyordu. Avrupa’ya ürün satan ve burada da kendi marka değerini artırmak için ‘Ürünlerimizi test ettiriyoruz’ diyebilecek olan firmalarımız 50 tane çıkmaz. Onlara da bu yeterli değildi.

İnegöl dışından buraya, Kayseri’den, İstanbul’dan, Ankara’dan da ürün gönderen birçok firma vardı. Yine de zarar etmiyordu. Onların bekledikleri ciro olmadı yoksa zarar etmiyordu. İnşallah bunun yerine TSE gelir ve bu açığı kapatır”