İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı
Organize Sanayi Bölgesi ile Afet evleri arasında yapımına başlanılan Kesimhane projesi, hızla yükseliyor.

Sözleşme gereği 1 Mart 2015 tarihinde tamamlanması hedeflenen tesis, Türkiye’nin en modern kesimhanesi (mezbahane) olacak.

26 KASAP ŞİRKET KURDU

26 kasabın bir araya gelmesiyle kurulan İnegöl Entegre Et ve Süt Mamulleri Yem Sanayi Pazarlama İthalat İhracat şirketi tarafından yaptırılan modern tesisin inşaat bedeli 4 milyon 300 bin TL. Yüzde 50 hibe destekli proje makine ve ekipmanlarıyla birlikte toplam 15 milyon TL’ye mal olacak.

GÜNLÜK 1250 HAYVAN KESİM KAPASİTESİNE SAHİP

Kardeşler İnşaat tarafından inşa edilen modern kesimhane, İnegöl başta olmak üzere Bursa ve çevre illere hizmet verecek. Günlük 1250 hayvan kesim kapasitesine sahip mezbahanenin hizmete açılmasının ardından hemen yanına yine 26 kasabın bir araya gelmesiyle kurulan İnegöl Entegre Et ve Süt Mamulleri Yem Sanayi Pazarlama İthalat İhracat şirketi tarafından et işleme tesisleri kurulması planlanıyor.

ET İŞLEME TESİSİ DE KURULACAK

10 milyon TL’ye yapılması planlanan tesiste başta İnegöl Köftesi olmak üzere etle alakalı ürünler hazırlanacak. Türkiye’nin en modern kesimhanesi olacak tesisin yapım çalışmalarını Genç Gazete olarak görüntüledik.

KARDEŞLER İNŞAAT İMZASI

Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Erezsarı, Kesimhane projesinin; 26 ortak kasabın birleşimi olan İnegöl Entegre Et ve Süt Mamulleri Yem Sanayi Pazarlama İthalat İhracat LTD. ŞTİ. tarafından yaptırıldığını söyledi.


HİBE ALAN TEK PROJE

İnşaata 1 Ağustos tarihinde başladıkları bilgisini veren Muzaffer Erezsarı;

“Bu proje Marmara bölgesinde örnek proje. Şuna kadar böyle projeye hibe alan hiçbir firma olmadı. Kesimhane projesi için IPARD dediğimiz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan yüzde 50 hibe alındı. İş bitirme planımız 2015 Ocak ayının sonu gibi ancak yaşanabilecek aksaklıkları hesaba kattığımızda 1 Şubatta teslim edeceğiz. Sözleşme gereği projeyi son bitirme tarihimiz 1 Mart. Şuanda 20 kişilik ekiple çalışıyoruz. Çalışanlarımızın hepsi kalifiye elaman” dedi.

TÜRKİYE’DE BÖYLE PROJE YOK

Kasaplar tarafından yaptırılan tesisin Türkiye’nin en modern kesimhanesi olacağını aktaran Erezsarı;

“İnşaat alanı toplam 7 bin metre kare. 2 katlı inşa edilecek olan tesiste kesimhane, soğuk hava depoları ile yönetim binası olacak. Alt katta parçalama yapılacak. Türkiye’de böyle avan proje yok. Tam teşekküllü modern tesis. Tesisten çıkan kanlar değerlendirilecek. Kanlar kurutulup gübre olarak kullanılacak. Bilindiği üzere tarımda hayvan kanının çok büyük önemi var. Kan doğal bir protein. Kesimhaneden çıkan kan hiçbir şekilde zayi olmayacak. Hayvanın işkembesinden çıkan gübre dahi tarıma kazandırılabilecek konumda olacak. Tesisin denetimi sürekli Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak.”

GÜNLÜK HİJYENLİ İLAÇLAMA YAPILACAK

“Tesisin içerisi tamamen hijyenik seramikle kaplanacak. Mikrop barındırma şansı hiç yok. Hayvan kesiminden sonra mikroba karşı günlük hijyenli ilaçlama yapılacak. Bu mezbahane Avrupa’daki mezbahanelere eş değer. Kesimhane; 250 büyükbaş ile 1000 küçükbaş olmak üzere günlük bin 250 hayvan kesim kapasitesine sahip. Türkiye’de günlük kapasitesi 1250 olan başka tesis yok. Kesimhane tamamlandığında sadece İnegöl’e değil Bursa’ya ile çevre illere hizmet verecek” diye konuştu.

10 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Kesimhanenin yanına et işleme tesislerinin yapılacağının planlandığını bildiren Muzaffer Erezsarı;

“Bu bina bittikten sonra hemen yanına 10 milyon TL’lik yatırım yapılacak. Kesimhane projesinin tamamlanmasının ardından et işleme tesislerinin yapımına başlanılacak. Et işleme tesislerinde köftenin yanında, kuşbaşı, pirzola, antrkot, pastırma, sucuk, salam gibi etle alakalı ürünler burada yapılacak. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl’ın uğraş ve girişimleriyle İnegöl Köftesinin patenti alındı. İnegöl Köftesinin patentinin tamamen kasaplara verileceği söylendi” dedi.