Tıbbi ve cerrahi tedavi şansı olmayan hastaların son günlerini daha iyi bir ortamda geçirmelerini sağlamak amacıyla, 2015 yılı Eylül ayında hizmete açılan 19 yataklı 'Palyatif Bakım Servisi' gelen yoğun talep üzerine 52 yatağa çıkartıldı.

PALYATİF BAKIMIN AMACI

Yatak kapasitesi arttırılan merkezin açılış töreni yoğun katılımla yapıldı. Protokol üyelerinin de katıldığı açılışta konuşan Hastane Yöneticisi Hayrettin Göçmen, Palyatif bakımla, kanser hastaları başta olmak üzere yaşamı tehdit eden diğer tüm hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hastaların fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerinin karşılanması yoluyla acı çekmelerinin önlenmesi ve hafifletilmesinin amaçlandığını söyledi.

%30'LUK TASARRUF

Yaşamı tehdit eden hastalıklar karşısında hastaların yaşam kalitesini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Göçmen, "Palyatif bakımla; kişinin hayatına yıllar eklemeyi değil, yıllarına hayat eklemeyi. Ağrı ve diğer rahatsız edici semptomları gidermeyi. Yaşamı desteklemekle birlikte ölümün de doğal bir süreç olarak algılanmasını, hastaların son ana kadar mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürmeleri amaçlanıyor."

"Palyatif bakımın soysa ekonomik katkısı gereksiz acil hizmet kullanımını, gereksiz yoğun bakım kullanımını, gereksiz tetikleri, gereksiz hastane yatışlarını, gereksiz kemoterapi kullanımını, hasta ve yakınlarının gereksiz yere endişelenmesini sağlık ekonomisinde %30'luk tasarruf sağlar" dedi.

478 HASTAYA HİZMET

İnegöl'de Bursa'nın ilk 'Palyatif Bakım Servisi'nin açıldığını bildiren Göçmen, 19 yatak açılan servisin yatak kapasitesini 3 katına çıkararak, 52'ye yükselttiklerini söyledi. Göçmen, Türkiye'nin en büyük palyatif servisi olma özelliğini taşıyan serviste 478 hastaya hizmet verildiğini, şuanda servisin doluluk oranının %91 olduğunu belirtti.

DOLULUK ORANI %91

Palyatif Bakım Servisinin sorumlu hekimi Halil Sözmen ise 1 yıl önce 19 yatakla hizmet vermeye başlayan servisin yatak kapasitesinin 52'ye yükseltildiğini belirterek, "%91 doluluk oranıyla hizmet veriyoruz. Endikasyon ve hasta yatırma konusunda uluslararası kurallara hem etik olarak hem de tedavi açısından oldukça dikkat etmeye çalışıyoruz. Hasta kabullerimiz, genellikle evde bakım hizmetleri ile iletişimiz sonucu oluyor. Yine yoğun bakım tedavisi bitip palyatif bakıma muhtaç hale gelmiş insanları alıyoruz. İnegöl dışından da talep edilmesi durumunda yardımcı olduk."

"Palyatif bakım tedavisi ölüme yatılma, ömrün uzatılması yada bakım evi değildir. Bunun bilinmesi gerekir. Biz ömürden bahsetmiyoruz. Biz hayatı tehdit eden bir hastalığı olan kişinin yaşamını kontrollü hale getirmenin peşindeyiz. Hastanın ağrı, solunum sıkıntısı ve beslenme bozukluklarını gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Asıl hedefimiz hastayı tekrar evde bakılacak hale getirmek."

"TEREDDÜT VE ŞÜPHEYİ ORTADAN KALDIRDIK"

"Palyatif bakım tedavisini yaşarak öğrendik. Bu sürede bir sürü mucizeye de biz şahit olduk. 1 yıl içerisinde bilinmeyen palyatif bakım kavramını İnegöl'de bilinir hale getirttik. Var olan tereddüt ve şüpheyi ortadan kaldırdık. Taburcu işlemlerinde güven unsuru çok yüksek. Kanserli hastaların hasta yakını tarafından gizlenmesi gibi ciddi problemimiz var. Bence bu çok ciddi problem. Çünkü hastalık gizlendiği zaman hastanın var olan kendini rahatsız eden ağrılarının konforlu hale gelmesini palyatif bakımdan uzak tutarak devam etmesine neden oluyor. Hastalık gizlenmesi sonuçta hastanın rahatlamasını engelleyen faktör olarak karşımızda duruyor. Refakatçi temininde de sıkıntımız oluyor" dedi.

130 PALYATİF YATAK

Palyatif bakımın devletin sosyal ayağı olduğunu aktaran Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın ise "Sosyal devlet anlayışının zirve yaptığı yer. Çaresiz ve radikal karar üretemediğimiz insanların rahat etmesi, rahat etmesi için oluşturduğumuz bir çözüm. Bursa genelinde 52'si İnegöl'de olmak üzere toplam 130 palyatif yatağımız var" dedi.

HASTALARI GEZDİLER

İnegöl'de hastane bünyesinde palyatif servisin geçen yıl hizmete açıldığını anımsatan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, 19 yataklı servisin yatak kapasitesinin 52'ye yükseltildiğini ifade etti. Türkiye'nin en fazla yatağa sahip palyatif servisi olduğunun altını çizen Taban, hastanenin modern binada ilçe halkına hizmet verdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri palyatif bakım servisini gezerek, serviste yatan hastaları ziyaret etti.

Maskelerinizi hazırlayın geri geliyor! Maskelerinizi hazırlayın geri geliyor!