İNEGÖL YİNE ÖRNEK OLDU

Birçok ilke imza atan İnegöl, Türkiye'de ilçeler arasında ilk ve tek olan projeyi hayata geçirdi. İnegöl Kaymakamlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde hayata geçirilen 'Yarınlar için el ele' isimli projeyle suça karışmış gençler ile çocuklar suçtan uzaklaştırılarak topluma faydalı bireyler haline getirilecek.

GRUPLAR OLUŞTURULACAK

Proje kapsamında İnegöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından suça bulaşmış 20 kişilik çocuk ve genç grupları oluşturulacak. Bu çocuk ve gençler öncelikle Uzman psikiyatri doktoru Işıl Ateş Çöl tarafından muayene sürecine tabi tutulacak, tedaviye ihtiyacı olanların suç işlemeye ilişkin nedenler ortadan kaldırılmaya çalışılacak.

Cübbeli Ahmet Hoca, İsmailağa Cemaati'nden Atıldı Cübbeli Ahmet Hoca, İsmailağa Cemaati'nden Atıldı

Tedaviye ihtiyacı olmayanlar ise Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından 'Öfke, hayır diyebilme, stres, iletişim gibi' seminer çalışmalarına alınacak, bir kısmı da Gençlik Bakanlığına bağlı gençlik kamplarına gönderilmesi gibi rehabilitasyon programlara tabi tutulacak.

İŞ VE EĞİTİM PROGRAMINA ALINACAKLAR

Tedavi ve rehabilitasyon sürecinden sonra çocuk ve geçler İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde mobilya alanında iş başı eğitim programına alınacak. Eğitim programı süresince İş-Kur aylık bin 586 TL harçlık verecek. Eğitim sonunda ise çalışmak isteyene İTSO tarafından iş garantisi veriliyor.

3 TARAFLI BİR PROTOKOL

3 yıl süreyle uygulanacak projenin protokolü İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasında imzalandı. Burada konuşan Kaymakam Ali Akça, "İlçemiz için önem taşıyan bir protokolün imza törenindeyiz. 3 taraflı bir protokol... İlçemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu somut sonuçları olacak olan bir protokoldür."

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

"İçinde yaşadığımız topluma karşı bir takım sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklar toplum içerisinde yaşamamızdan kaynaklanan sorumluluklardır. Bazen topluma faydalı olmak için bir takım şeyler yapmalı, değer üretmeliyiz.

Bu bazen somut değerler olduğu gibi ahlaki anlamda bir takım değerleri de yüceltmek zorundayız. Bu şekilde hareket ederken bazıları da hak denen kavramı dikkate almayabiliyor. Hukukta hak hukukun koruduğu değerdir. Bu değere bazıları tecavüz edebiliyor."

HAK VE HUKUK KORUNACAK

"Hukukun koruduğu değere tecavüz edilince hukuk sınırlarında o kişilere bazı yaptırımlar uygulanıyor. Yaptırımlardan sonra o insanlar tekrar toplum içerisine döndüklerinde ne olacak? Hakka tecavüzü yaşan tarzı haline mi getirecekler yoksa ıslah olarak topluma mı katılacaklar? Bir bu protokolle hakka tecavüz etmiş insanların yaptığı tecavüzün yanlışlığını kavraması ve ait olduğu topluma faydalı birer birey olmalarını sağlamak istiyoruz."

MESLEK SAHİBİ OLACAKLAR

"Suç işlemiş denetimli serbest insanlar bir takım eğitimlerden geçirilerek meslek sahibi olmaları noktasında çalıştırılacaklar. Taşın altını elini koyarak aldıkları inisiyatiften dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm paydaşlarımızla birlikte İnegöl'e bir değer daha kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz" dedi.

İTSO DA DESTEK VERİYOR

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ ise "İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığı önderliğinde gerçekleştirdiğimiz 'Suça sürüklenen çocuk ve gençlerin eğitimi' projesini gerçekleştiriyoruz. Suça sürüklenmiş çocukları ve dezavantajlı sosyal grupları suçtan uzaklaştırıp meslek sahibi yapmak istiyoruz. Bölgede model bir proje olması gibi birçok ana başlıklı kapsamları var. İTSO olarak projede olmaktan mutluyuz."

"İnşallah bu projeyle birlikte Başsavcılığımız liderliğinde gençlerimize yeni avantajlar sağlayabiliriz. İTSO olarak bu projenin psikolojik tedavi ihtiyacı olan kişilerin tedavi masraflarını karşılayıp belirlenecek mobilya firmalarında işbaşı yapmalarını üstlendik. Bu proje özellikle gençlerimize ve memleketimize faydalı olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ISLAH OLACAKLAR

Projenin amacının suça karışmış kişileri işe yerleştirmek olduğunu aktaran İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, "Suç işleyenlerin cezaları kesinleştikten ve cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlikle takibi yapılıp topluma kazandırılmaları amaçlanıyor. Cezalıları dört duvar arasında tutup toplumdan tecrit etmek istemiyoruz. Yeniden ıslah edilip topluma faydalı bireyler olmalarını istiyoruz."

"Yeniden suça sürüklenmelerini istemiyoruz. Kurallara uyan birer faydalı birey olmalarını amaçlıyoruz. Hapis cezalarının hapishanelerde zararlı birçok etkisi var. Bu protokolü bir iyileştirme aracı olarak kullanıp hem suçtan uzak tutacağız hem de onları eğiterek bu süreçte onlara bir iş kazandırıp istihdam garantisi vereceğiz. Bu bir ilktir. Yavuz beye teşekkür ediyoruz. İstihdam garantisi veriyoruz."

GENÇLER BAŞVURSUNLAR

"15-29 yaş arası denetimli serbest gençlerimiz bizlere başvursunlar, kendilerini ücretsiz tedavi edip İŞKUR vasıtasıyla meslek sahibi yapacağız. İnegöl mobilyanın başkenti olduğu için özellikle mobilya alanında meslek sahibi yapabiliriz. Burada onlara önemli bir el uzatıyoruz, inşallah hükümlülerimizden de katılım bekliyoruz."

"Suçluyu kazıyınız altından insan çıkar. Bu insanları toplumdan kazıyarak suç bataklığını temizleyemeyiz. Bu model bir projedir. Onlara el uzatarak bu projeyi gerçekleştireceğiz. İŞKUR Müdürümüze, İlçe Kaymakamımıza ve İTSO Başkanımız Yavuz beye teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından 'Suça sürüklenen çocuk ve gençlerin eğitim' protokolü imzalandı.