Aktaş, taşeron işçilerle ilgili çalışma yapan hükümetin kendilerinden bilgi isteyip istemediğine ilişkin soruyu yanıtladı.

EN AZ ALAN 1820 TL

Aktaş, taşeron belediye çalışanları ile ilgili olarak;

"İnegöl Belediyesi bu ay taşeron işçilere yeni maaşlarını dağıttı. Asgari ücret artı %30, mezuniyete göre %40, 15-16 kişi de %100 olmak üzere maaşlar var. Biz sözleşmeyi böyle yaptık.

Bazı belediyeler eski maaşı dağıttı. Devletten karar bekliyorlar. İnegöl Belediyesi'nde en düşük maaş alan temizlik işçisi 1820 TL maaş aldı.

Bunun toplamda, 300 bin TL İnegöl Belediyesi'ne maliyeti. Ben sözleşmede ne dediysem onu uyguladım" ifadelerini kullandı.

SORULMUŞ BİR DURUM YOK

Taşeronlara kadro konusunda ise Aktaş, şunları söyledi:

"Kadroya gelince bu konuda çok su götürür. Türkiye'de 100 bin kişi alınacak deniyor. Asli görevden ne kastediliyor. Bize şu ana kadar sorulmuş bir şey yok. Konu TBMM'ye gelip değerlendirilecek."

BİNLERCE İŞÇİ HEYCANLA BEKLİYOR

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadrosu, seçim sonrasına kalmıştı. 6552 sayılı Torba Kanun sonrası kamuda taşeron çalıştıracak "yardımcı işler"i Bakanlar Kurulu belirleyecekti. Ancak seçim öncesi bu konuda adım atılmadı. Yalnızca elinde yargı kararı olan Karayolları işçileri kadrolarını aldı. Şimdi sırada diğerleri var...

BAKAN TARİH VERDİ

29 Ocak 2016 tarihinde Maliye Bakanı Naci Ağbal, Anadolu Ajansı'nda konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Ağbal, "Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda verilecek bir müjde var mı?'' sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Asıl iş dediğimiz işlerde çalışıyorsanız, o zaman yapacağımız yasal düzenlemede bu kişileri kamuda istihdam etmeye başlayacağız. Bu konunun iki boyutu var. Asıl iş ve yardımcı işin belirlenmesi lazım. Geçen sene yapmış olduğumuz yasal düzenlemede bu konuyu Bakanlar Kurulu kararı ile belirleyeceğimizi söyledik. Bakanlık olarak bu çalışmayı biz koordine ediyoruz. Çalışmalar, belirli bir seviyeye geldi.

Çalışma Bakanlığımızla en son üzerinden geçerek, bir değerlendirme yapacağız. Daha sonra kanun çerçevesinde sendikalarla bu konuda görüşmeler yapmamız lazım. Bu çalışmaları yapacağız. Tahmin ediyorum, 21 Mart'tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis'e sevk etmiş oluruz.

Bu konuda Bakanlar Kurulu kararını çıkarmış olacağız. Çünkü bizim orada taahhüdümüz var. Bakanlar Kurulu ile ilgili çalışmanın son aşamasına geldiğini biliyorum. Çünkü önceden de bu konuda epey bir çalışmamız olmuştu."

Bu konuyu süratle önce Ekonomi Koordinasyon Kuruluna, ardından da Bakanlar Kuruluna götüreceklerini vurgulayan Ağbal, "İnşallah 21 Mart'tan önce bu düzenlemeyle ilgili tüm belirsiz kalan konuları çözüp, kamuoyuna açıklama yaparız" ifadesini kullanmıştı

Taşeronla ilgili iş listesi Hazine Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi memur sendikaları ve konfederasyonlarının görüşü alınarak Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

İKİ YILLIK KIDEM ŞART

İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı

Memurlar.net'te yayınlanan bilgiye göre: "Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan liste sonrası yardımcı işler kapsamında olmayan bir işte çalıştırılan asıl işçilere kadro verilmesi için bazı kriterler gündeme gelecek.

Örneğin, 6552 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 11.09.2014 tarihinde bu işlerde çalışmakta olan ve halen çalışmaya devam edip belirli bir süre (İki yıl olması öngörülüyor) kıdemi olan kişilerin kadroya geçirilmesi söz konusu olabilir.

Taşeron işçi sayısı konusunda net bir rakamdan bahsetmek mümkün değil. Ancak Çalışma Bakanlığı verilerine göre kamuda yaklaşık 650 bin taşeron işçi bulunuyor. Bu işçilerin yaklaşık 200 bininin asıl işlerde çalıştırıldığı tahmin ediliyor. Kamu kurumlarının asıl işleri niteliğindeki işlerde çalışan işçilere kadro verilmesi çok yüksek ihtimal."

ASIL İŞÇİ KİM YARDIMCI İŞÇİ KİM?

Taşeron işçi konusunda en büyük sorunun asıl işçi konumunda olan taşeronların tespiti ile yardımcı işler kapsamında olan taşeron işçilerin tespitinde yaşanacak gözüküyor. Çünkü kadroya geçip geçmemeyi bu ayrım belirleyecek.