Dingo'nun Ahırı Deyiminin İlginç Hikayesi Dingo'nun Ahırı Deyiminin İlginç Hikayesi

YAPILAN ZULÜM UNUTULMAYACAK
İnegöl Belediyesi tarafından Alanyurt bölgesi Fatih Mahallesi'nde hayata geçirilen 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgün Anıtı, 13 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen coşkulu törenle açılmıştı.
Ahıska göçmenlerinin yaşadığı zulmün izlerini taşıyan ve o gün yaşananları gelecek nesillere aktaracak olan anıtın açılışının ardından, İnegöl Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Mehmet Taş yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı makamında ziyaret ederek teşekkürlerini iletip, anıtın resminin de üzerinde bulunduğu bir plaket takdim ettiler.
ZULMÜ GELECEK NESİLLERE AKTARACAK
Gerçekleşen ziyaret sırasında konuşan Dernek Başkanı Mehmet Taş, 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgün Anıtının çok anlamlı bir eser olduğunu ifade ederek,
"Geçtiğimiz günlerde açılışını gerçekleştirdiğimiz 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgün Anıtı ile alakalı Başkanımıza bir teşekkür ziyaretinde bulunmak istedik. O anıt, bizim geçmişte yaşadıklarımızı çocuklarımıza ve torunlarımıza unutturmamak adına çok güzel ve anlamlı bir eser oldu" dedi.
20 BİN AHISKALI ÖLÜM TRENLERİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ
Ahıskalıların 1944 yılında zulme ve sürgüne tabi tutulduklarını hatırlatarak konuşmasını sürdüren Mehmet Taş,
"Yaklaşık 20 gün süren yolculukta 17 bin ila 20 bin arasında soydaşımız hayatını kaybetti. Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi gittiği ülkelerde Orta Asya'da yaklaşık 10-15 yıl iki köyü dahi birbirleri ile görüştürmediler.
Asimile olmaları adına. Buna rağmen çok şükür gelen Ahıskalılara bakıyorsunuz 72 yıl içinde ne dilinden, ne dininden ne de kültüründen zerre kadar bir şey kaybetmediler" diye konuştu.
DOĞRU ANLATILDIĞINDA ÇÖZÜLMEYECEK SORUN YOK
Anıt açılışına katılan İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala'nın ziyareti sırasında Ahıskalıların sorunlarının da gündeme getirildiğini kaydederek konuşmasını sürdüren Mehmet Taş,
"Biz hem geçmişi unutturmama adına hem de günümüzdeki sıkıntılarımızı, sorunlarımızı takip etme adına koşturuyoruz, çalışmalar yapıyoruz. İçişleri Eski Bakanımız Efkan Ala geldiler, değerli Belediye Başkanımız geldiler. Ve orada bütün sıkıntılarımızı konuştuk. En büyük sıkıntılarımızdan biri sağlıkla ilgiliydi. Onun çözümüyle ilgili Sağlık Bakanımızla görüştü Efkan Ala Bakanımız. Orada bir genelgeyle sorunun çözüleceği müjdesini verdiler.
Şunu gördük; doğru şekilde anlatıldığında çözülmeyecek hiçbir sorun yok. Biz yeter ki doğru bir şekilde anlatalım. Bunun çözümü de bize güç verdi, gayret verdi. Bugüne kadar Belediye Başkanımızın da çok desteklerini gördük.
Folklorumuzla ilgili gençlerimizin yönlendirilmesi ile ilgili. Her zaman yanımızda oldu. Biz de yönetici arkadaşlarımızla birlikte günün anısına bir plaket verelim, kalıcı bir hatıramız olsun istedik" açıklamalarında bulundu.
HER ZAMAN DESTEK VERMEYE HAZIRIZ
Mehmet Taş'ın ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bir açıklama yaptı. Ahıskalılar Sürgün Anıtını işaret ederek benzeri faydalı projelere açık olduklarını dile getiren Aktaş,
"Öncelikle Ahıskalılar Dernek Başkanımız ve yöneticilerine hoş geldiniz demek istiyorum. Dernek Başkanımızın da ifade ettiği gibi yaklaşık 3 hafta önce çok değerli Bakanımızı burada misafir ettik ve beraberinde çok coşkulu bir şekilde Alanyurt bölgesindeki Fatih Mahallesinde Ahıskalılar Sürgün Anıtının açılışını gerçekleştirdik. Ben bu hayırlı ve faydalı projeyle alakalı ön ayak olduğu için Derneğimize ve Dernek Başkanımıza teşekkür ediyorum.
Buradan da bir kez daha ilan ediyorum; böyle hayırlı, faydalı, topluma yön veren projelere her zaman destek vermeye, katkı vermeye, yardımcı olmaya biz her zaman hazırız. Yeter ki bununla alakalı proje getirilsin" dedi.
BU MİLLETİN ÖZÜ BUNLAR
Göçmenlerin bu milletin özü olduğuna vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Aktaş, "Bu vesile ile Bakanımıza ikramlarda bulunurken beraberinde Ahıska kökenli vatandaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılarla alakalı sağlık başta olmak üzere konuları da gündeme getirmiş olduk. Çok güzel bir açılış oldu.
Bu açılış vesilesi ile Sayın Bakanımız hem mobilya fuarımızı hem parti binamızı hem de belediyemizi ziyaret etti. Ben bu vesile ile önceki dönem İçişleri Bakanımız Efkan Ala Beye, o gün bizlerle olan tüm dostlara, Bursa'dan gelen dernek Başkanlarımıza, özellikle bu projeyi sahiplenerek emek harcayan Dernek Başkanımıza, hanımefendilere, beyefendilere teşekkür ediyorum.
Bu milletin özü bunlar. Ahıska, Bulgaristan göçleri, Ortadoğu göçleri, Kafkas göçleri... Farklı coğrafyalardan gelen göçlerle ve buradaki yıllardır Osmanlı'nın torunları diye tabir ettiğimiz evlatlarla hep beraber hemhal olmuş, birbirleri ile içli dışlı olmuş bu toplum Türkiye Cumhuriyeti'nin bir özetini oluşturuyor.
Dolayısıyla burada söylemek istediğim şudur ki yaşadığımız süreçlerin, sıkıntıların anlaşılması ve özellikle de gelecek nesillere anlatılması, aktarılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Buna dair konferanslar yapmak lazım, buna dair bilgilendirme toplantıları yapmak lazım.
Adı anıt olabilir, park olabilir hiç fark etmez gerçekten bunu vurgulayan temaları kullanmak lazım. Bence bu proje de bu manada çok doğru bir proje olmuştur. Ziyaretleri için de ben kendilerine çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Ziyaret sonunda Ahıskalılar Dernek Başkanı Mehmet Taş Başkan Aktaş'a 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgün Anıtı'nın görselinin de üzerinde yer aldığı plaketi takdim etti.