SULTANAHMET CAMİSİ KAPSAMLI BİR RESTORASYONDAN GEÇİRİLİYOR

Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya, Ayasofya'nın karşısına yaptırılan Sultanahmet Camisi kapsamlı bir restorasyondan geçiriliyor. Mavi ağırlıklı cini işlemeleri nedeniyle yabancı turistlerin 'Blue Mosque' olarak adlandırdığı Sultanahmet Camisinin restorasyon masraflarını İnegöllü işadamı Mehmet Yıldız karşılıyor.

DÖRT SENE SÜRECEK

Dört sene sürmesi düşünülen çalışmalar sırasında ibadetin aksamaması için cami içerisine dev platform kuruldu. Ramazan ayı öncesinde tamamlanan dev platform ile caminin içerisinde geniş ve ferah bir şekilde ibadet edilebiliyor.

ZİYARET VE İBADET SÜRÜYOR

Camiye gelen turistlere restorasyon çalışmaları boyunca ziyaret kısım kısım açılıyor. Yapının kuzeybatı köşesinde bulunan minarenin etrafında çelik platformu ve iskelesi kurularak restorasyon işlemleri devam ediyor. Dış avlu genelinde görülen su tahliye sorununa ilişkin tespitler yapılarak, su tahliye sisteminin ıslah çalışmaları başlandı.

Güneybatı cephesi revaklı avlu kubbelerinin kurşun örtüleri sökülerek, silmeli korniş ve kasnak taşlarının ıslah ve yenileme çalışmalarına başlandı.

GEÇEN YIL TEMMUZ AYINDA BAŞLADI

Sultanahmet Cami'nin Türkiye'nin en önemli kültürel miraslarından olduğunu vurgulayan İstanbul Vakıflar 1'inci Bölge Müdürü Mürsel Sarı,

"2017 Temmuz ayında Sultanahmet Camii restorasyon çalışmalarına başladık. Hayırsever bir iş adamımız gelerek çok yüksek olan bir maliyetini karşılamayı teklif etti, biz de seve seve kabul ettik. Sultanahmet Camii kültür varlıkları içerisinde 6 minareli olan tek cami."

HATA YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK

"Bütün büyük ve selatin Camileri'nde restorasyon sırasında ibadeti aksatmıyoruz. Burada içeriye platform kurarak Ramazan Ayı öncesinde ibadet edilir hale getirdik. Sultanahmet Camii'nde hata yapma lüksümüz yok, minimum müdahale maksimum koruma prensibi ile restorasyonu yapıp ecdadın emanetini gelecek nesillere taşımamız gerekiyor."

"Restorasyon başlayalı bir yıl oldu, biz 4 yılda bitmesini planladık ama eski eserlerde restorasyon sırasında sürprizlere açık olmanız gerekiyor. Bu durumlar ise restorasyonun süresini uzatabilir" şeklinde konuştu.

Zimem Defteri ne demek, Zimem Defteri uygulaması nasıl yapılır? Zimem Defteri ne demek, Zimem Defteri uygulaması nasıl yapılır?

Öte yandan 2017 yılı Temmuz ayında başlayan restorasyon çalışmalarının, ziyaretleri engellemeyecek şekilde yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanıyor.

Restorasyon kapsamında caminin üst kurşun örtüsü sökülerek yenilenecek. Cami genelinde cephe temizliği yapılacak, iç ve dışındaki taş ve mermer kaplamalarının raspa, sağlamlaştırma ve ıslah çalışmaları gerçekleştirilecek, minareler restore edilecek, çinilerin konservasyonu yapılacak.

Ahşap ve sıva yüzeylerinde bulunan mevcut kalemişleri raspa edilecek, özgün kalemişleri temizlenecek ve ihya edilecek. Revaklı avluda özgün sıvalar sağlamlaştırılacak. Cami içi döşeme kaplamaları tamir edilecek ayrıca iç avludaki mermer döşemelerin, sütunların, cami bünyesindeki ahşap kündekarilerin kapsamlı konservasyonları yapılacak.

SULTAN AHMET CAMİİ

14. Osmanlı Padişahı Sultan ı. Ahmed tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii'nin temelleri 1018 8 Şevval (27 Eylül 1609) yılında atılmış, 1026 4 Cemaziyelahir (9 Haziran1617) tarihinde tamamlanmıştır. Sultanahmed Camii XVII. yüzyılın başlarında yapılan en değerli eserdir.

O tarihte şehrin en uygun noktaları, şaheserlerle bezenmiş olduğundan mimarbaşı Sedefkar Mehmet Ağa Marmara'dan ve Boğaz'dan gelirken gözleri çeken bu mevkii bulmuş ve eserini bir taç gibi oturtmuştur. 6 minaresi olan tek camidir. Minarelerin dördü üçer, ikisi ikişer şerefelidir.

Caminin önünde ve iki yanında geniş bir dış avlusu olup bunun etrafı, pencereli duvarlarla çevrelenmiştir. Bu avluya, üçü cephede olmak üzere sekiz kapıdan girilir. Cami, iki kareden oluşan bir plan üzerine kurulmuştur. Ana kubbenin çapı 23,50m, yüksekliği 43 metredir.

Batılılar bu camiye mavi cami anlamında "Blue Mosque" demektedirler. Üç sıra halinde duvarlarda, yarım, merkezi ve köşe kubbelerin kasnaklarında açılmış sayısız pencereden ışık alan caminin, duvarlarını kaplayan çini ve kalem işi süslemelerindeki hakim renk olan mavi, camiye bu ismin verilmesinde neden olmuştur.

Sultanahmet Camiinde İznik ve Kütahya atölyelerinin 16.yy sonu ve 17.yy başı ürünleri olarak her biri 16- 18 akçeye satın alınmak üzere 21043 adet çini kullanılmıştır. Beyaz zemin üzerine çeşitli renklerle meydana getirilen panolardaki selviler, laleler, sümbüller, narçiçekleri, Rumiler, üzüm salkımları, Sultanahmet Camii'ndeki güzelliği sağlayan ve ancak Türk çiniciliğine mazhar olan varlıktır. Sultanahmet Camiinde 50 den fazla muhtelif desende çini bulunmaktadır.

Sultanahmet Caminin mihrabı, minberi, hünkar mahfeli de ayrı birer sanat eseridir. İçi çiçek dolu motifli çinilerle kaplı olan mihrabı mermerden yapılmış üzerinde servi motifleri bulunan sütuncuklarla bezenmiştir. Geometrik geçmeli ve kabartmalı olan minber altın yaldızlıdır. Altın yaldızlı çinilerin sedef kakmalı kapısı ve ince duvar işlemesiyle hünkar mahfeli bir başeserdir.