Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor
DÜNYA GIDA GÜNÜ
Dünya Gıda Günü münasebetiyle, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün gıda işletmelerine yönelik yapmış denetimlerini ele aldık.

ZABITA DA DENETİMLERDE

Gıda denetçileriyle birlikte Belediye Zabıtalarının katılımıyla ilçe genelinde yapılan gıda denetim ve kontrollerinde; işyerlerinin hijyen şartları, resmi evrakları, ürünlerin son tüketim tarihleri, gıda maddelerinin depolama ve muhafaza durumları, etiket bilgileri ve satış koşulları kontrol ediliyor.

İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdür Vekili Turan Aksakallı, 2014 yılının ilk 10 ayını kapsayan gıda denetimleriyle alakalı verileri gazetemizle paylaştı. Turan Aksakallı, Vatandaşların daha sağlıklı ve hijyenik şartlarda üretilmiş gıdaları tüketmelerini sağlamak amacıyla gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinin rutin olarak denetlendiğini söyledi.

GIDA DENETİMLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Aksakallı, “Halkımızın sağlığını korumak ve güvenilir gıda arzını sağlamak amacıyla İlçe Müdürlüğümüzce gıda denetimlerine büyük önem vermekteyiz. İnegöl’de bin 950 gıda işletmesi bulunuyor. Bakanlığımızın Gıda Bilgi sistemine kayıtlı olan bu işletmelerden 890 işletmenin denetimini yaptık. 2014 yılının başından Ekim ayının 20’sine kadar yapılan denetimlerde; gıda mevzuatına uygun faaliyet göstermeyen 11 işletmeye 78 bin TL idari para cezası kesildi. İdari para cezaları bin 300 TL ile 13 bin TL arasında değişiyor” dedi.

DENETİMLERDE ÖNCELİK HİJYEN

Denetimlerde önceliğin hijyen olduğunun altını çizen Aksakallı, “Üretim alalarının gıdaya uygunluğu bakımından ve fiziki şartları bakımdan uygun olup olmadığı kontrol ediliyor. Denetimlerde yine kullanılan ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçip geçmediğine bakılıyor. Denetimlerde üretim alanında çalışan personelin hijyen eğitimi alıp almadığına bakılıyor. Eğer hijyen eğitim almamışsa hijyen eğitimi alması için uyarıyoruz. Hijyen eğitimi almayan çalışanlara cezai işlem uygulanıyor” diye konuştu.

SAĞLIKSIZ ÜRÜNE GEÇİT VERİLMEYECEK

Gıda üretimi yapacak her firmanın, belirlenen kurallara uymak ve bu koşullarda üretimlerini yapmak zorunda olduğunun altını çizen müdür Vekili Turan Aksakallı, ruhsatsız ve sağlığa aykırı şekilde üretim yapan gıda işletmelerine hiçbir zaman fırsat verilmeyeceğini kaydetti.

İŞLETME ONAY BELGESİ UYARISI

İşletme onay belgesi almayan işletmelere de çağrıda bulunan Aksakallı, 2014 yılının sonuna kadar işletme kayıt belgesi almayan işletmelere idari para cezasının yazılacağını bildirdi. Denetimlerin yılsonuna kadar aksamadan devam edeceğini ifade eden Aksakallı, Erzurum’a bağlı Karayazı İlçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevindeyken, İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne Ziraat Mühendisi olarak 1 yıl önce atandığını söyledi.

Turan Aksakallı; Mahmut Doğru’nun Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü görevine atanmasının ardından Kaymakam oluruyla vekil müdür olarak görevlendirildiğini sözlerine ekledi.