İnegöl'ün ilk ve tek Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları muayenesi açıldı. Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesinde görev yaptığı sırada istifa eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Çiftçi, doğduğu yer olan İnegöl'de özel muayene açtı.

Aynı zamanda İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı da olan Çiftçi, İnegöl'ün tanınmış eğitimcilerinden olan Şeref Çiftçi'nin oğlu. 2013 yılından bu yana Endokrinolog olarak hizmet veren Çiftçi, ilçede çalışan tek Endokrinoloji uzmanı olarak dikkat çekiyor.

14 YILLIK ZORLU EĞİTİM

İnegöl'ün kendi branşındaki tek hekimi olan Uzman Dr. Özcan Çiftçi, ilçe halkına bir çok konuda önemli bilgiler vererek, televizyon ekranlarında sağlıkla alakalı bilgi kirliliği olduğuna dikkati çekti.

Endokrinolojinin çok zor bulunan bir bölüm olduğunu dile getiren Çiftçi: "Endokrinoloji, hormon eksiklikleri veya fazlalıkları sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklarla ilgilenen bilim dalı. Endokrinologlar da ortaya çıkan bu hastalıkları tedavi etmekle yükümlü olan doktorlar. Bir doktorun Endokrinoloji uzmanı olabilmesi için 14 yıl eğitim görmesi gerekiyor. Bu noktaya gelmek kolay değil. 5 yıldır Endokrinoloji uzmanı olarak çalışıyorum."

İLÇEDE ÇALIŞAN TEK UZMAN

"Türkiye genelindeki devlet hastanelerinde çalışan Endokrinoloji uzman sayısı 210. Türkiye'deki toplam rakamın 400 olduğunu biliyorum. Bu konuda çok emin değilim ama sayımız oldukça az. 2013 yılında Çorlu Devlet Hastanesi'ne atandığımda Türkiye'de ilk ve tek ilçede çalışan Endokrinoloji uzmanıydım. Şuanda ilçede çalışan halen Endokrinoloji uzmanıyım" dedi.

EKRANLARDA BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR

Ekranlarda çok ciddi anlamda bilgi kirliliği olduğunu aktaran Uzman Dr. Özcan Çiftçi, "Maalesef Endokrinoloji uzmanı olup da medyada yer alan insan sayısı yok denecek kadar az. Ama bizim alanımızda konuşan çok. Ekranlarda maalesef çok ciddi anlamda bilgi kirliliği var. Ekran yüzleri yada popüler yüzler bu konu hakkında yeteri kadar doğru bilgiye sahip olduklarını düşünmüyorum."

"Çok ciddi yanıltıcı, ciddi sağlık problemlere sebep olabilecek bilgileri ekranlarda paylaşıyorlar. Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanlarının ekranlarda yer almamalarından dolayı bu boşluğun bu konulara hakim olmayan yada bu konuda uzmanlık yapmayan kişilerce doldurulmasından kaynaklanıyor. Özellikle ekranlarda diyabet, şeker yüklemesi ve obeziteyle ilgili çok ciddi bilgi kirliliği ve yanlış anlatımlar çok."

CANAN KARATAY'I ELEŞTİRDİ

Canan Karatay, Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanı değil. Ve kendisi gebelikte şeker yüklemesinin çok ciddi sorunlara yol açtığını hiçbir bilimsel verilere dayanmayarak iddia etmesi bizim çalışma alanımıza ciddi sıkıntılar oldu. Hamile hastaların diyabet (şeker) teşhisi konması için şeker yüklemesi yaptırması gerekiyor. Fakat ekranlar bilgi kirliliğine maruz kaldıkları için çok ciddi sorun yaşıyorlar."

"Ciddi anlamda kafa karışıklığı yaşanıyor. Canan hanımın gebelikte şeker yüklemesinin hatta gebelik dışındaki şeker yüklemesinin ciddi yan etkileri olduğunu söylemesi çok ciddi hataya sebep olabilir. Gıdalarla alakalı da herkes her şeyi söylüyor. Diyetisyenim, hayat koçuyum diyenlerin çoğu alanında uzman değil. Yanlış bilinen diğer konu da bu insanlar doktor değil. Bu sektörde ciddi paralar dönüyor. İnsanların sağlığına da parasına da yazık. İlaç sektörünün baskısı altındayız. Asıl olan hastalığa göre değil kişiye göre ilaç tercihidir. Market alışverişlerinden tükettiğimiz gıda ve içeceklere çok dikkat etmemiz gerekiyor. Katkı maddeleri hasta ediyor. Rafine gıdalar çok riskli. Doğal ve sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmeliyiz" diye konuştu.

Oruç sonrası nasıl beslenmeli? Oruç sonrası nasıl beslenmeli?

İnegöl'ün su konusunda da şanslı olduğunu da söyleyen Doktor Çiftçi, hazır su yerine çeşme suyu tercih ettiğini söyledi. Beyaz ekmek yerine de tam buğday ekmeğini tavsiye etti. Bilmin desteklediği, ilmi araştırmalara ters düşmeyen alternatif tıbba karşı olmadığını da söyleyen Doktor Çiftçi, doktor tavsiyesi olmadan tüketilen şifalı bitkilerin kişiye göre değişen risklerinin olduğunu hatırlattı.

DİYABET VE OBEZİTE RAKAMLARI KORKUTUYOR

Tedavi alanlarından da söz eden Çiftçi, "Diyabet, obezite, tiroid hastalıkları, hipertansiyon, kolestrol yüksekliği, tüylenme, polikistik over sendromu, cinsel horman bozuklukları, erkek kısırlığı, D vitamin eksikliği, osteoporoz (kemik erimesi) paratirod hastalığı, hipofiz bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları ve adet düzensizlikleri gibi hastalıklar bizim tedavi alanımıza giriyor."

"Türkiye'de diyabet oranı gittikçe artıyor. Türkiye'de diyabet oranı %13,7. Bursa, Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu illerden. Bursa'da diyabet oranı %20'nin üzerinde. Yani 5 kişiden birisi şeker hastası. Bunu biliyor ya da farkında değil. Türkiye'de nüfusun yaklaşık 3'te 2'si kilolu yada obez. %32'si obez. Bu çok ciddi rakam. Zaten obezite birçok hastalığa sebebiyet veren ciddi bir rahatsızlık, çağımızın zaten vebası olarak adlandırılıyor." dedi.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Çiftçi, Eski devlet hastanesi karşısındaki özel muayenehanesinde İnegöllülere hizmet vermeye başladı.