Meta, Türkiye’de Threads’i geçici olarak kapatıyor! Meta, Türkiye’de Threads’i geçici olarak kapatıyor!
CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri, CHP Parti Meclis Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli ile Tekirdağ Milletvekili Parti Meclisi Üyesi Candan Yüceer, Bursa, Trakya, İnsanbul Bakırköy Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim merkezlerinde (AMATEM) çeşitli incelemelerde bulundu.

Bursa AMATEM, Trakya, İstanbul Bakırköy ve Erenköy Çematem merkezlerinde, yetkililer ve tedavi görenlerle yüzyüze görüşen vekillerin hazırladığı raporda çarpıcı detaylar yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, Türkiyede madde kullanımı ve bağımlılığının 10 yaşa kadar indiğinin vurgulandığı raporda, Halen ülkemizde bağımlılık tedavisi yapan 26 tedavi merkezi bulunmaktadır. Alkol ya da madde tedavisine ayrılmış olan toplam yatak sayısı ise 678’dir. Bunların çoğu ise 3 büyük şehirde toplanmıştır. Oysa bağımlılıkla mücadelenin en önemli evresi öncelikle tedaviye ulaşımın kolaylaştırılması, tedavi sürekliliğinin sağlanması, yerel güçlerle işbirliği ve iletişimden geçmektedir. Araştırma, bu sürece katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. denildi.

Raporda, Ülkemizde madde kullanımı ve bağımlılık hangi düzeydedir" Bağımlılık tedavisi için şartlar nelerdir" Bağımlı olunan maddeye göre tedavi oranı nedir" Kayıt sistemi var mıdır" İstatistiki veriler sağlıklı mıdır" gibi sorulara cevap arandı. Trakya AMATEMde tedavi görenlerle de yüzyüze görüşüldüğünün dile getirildiği raporda şu ifadelere yer verildi: Şimdiye kadar sadece 3’ü eroin, 1’i bonzai bağımlısı, 4 kadın tedavi görmüştür. Madde bağımlısı kadınlardan biri hamileyken hem eroin kullanmış hem de hamileliğine devam etmiştir. 2. gebeliğinde de aynı şekilde hamileliği devam ederken, AMATEM’de tedavi görmüştür. Trakya AMATEM’de sigara bırakma polikliniği bulunmamaktadır. Yetkililer bir an önce açılması için çalışma yürütmektedir.

UYUŞTURUCU ALMAK İÇİN 200 BİN LİRALIK MAKİNEYİ SADECE 30 BİN LİRAYA SATTI

Raporda, uyuşturucu bağımlılarıyla yapılan görüşmelerin detayları da isim verilmeden yer aldı. İşte o görüşmelerden bazı örnekler: 37 yaşında. İlkokul mezunu. Kadın çantası üretiyor. Orta öğretimde okuyan 2 kızı var. 16 yıllık evli. Eşi çalışmıyor. 4 ay önce madde bağımlılığı yüzünden iş yerini kapatmak zorunda kaldı ve fabrikada işçi olarak çalışmaya başladı. 3 yıldır bonzai kullanıyor. Bonzaiden önce 6-7 yıl esrar kullandı. Son altı ay içinde işleri bozulunca daha çok kullanmaya başladı. Ailesi madde bağımlısı olduğunu biliyor. Çanta yapımında kullandığı yaklaşık 200 bin TL olan makinenin motorunu 30 bin TL’ye satıp bonzai aldı. (1 paketi 3 gramı 100-120 TL. Bir kullanımlık fişek 5 TL) Kızının, Sen bırakmazsan ben de başlayacağım sözlerinden çok etkilendi ve tedavi olması gerektiğine karar verdi.

MUHAFAZAKAR BAĞIMLILAR İLK OLARAK SECCADE SORUYOR

Bursa AMATEMde, 30-40 arasında tedavi gören hasta olduğunun anlatıldığı raporda, merkezde poliklinik başvurusunun pazartesi, salı günleri 100 kişiyi geçtiği, bunların sadece 20sinin gönüllü başvurduğu hatırlatıldı. Tedavi görenlerin en çok bonzai ve esrar maddesi kullandığına dikkat çekilen raporda; madde kullanımı ve bağımlılığına iten nedenler arasında aidiyet açığı, varlık sorunu, eğitim sisteminin rolünün ön planda olduğu belirtildi.

Raporda, şu bilgiler yer alıyor: Bağımlılık ve madde kullanımı yoksul bölgelerin yanı sıra muhafazakar, dini hassasiyetleri yüksek bölgelerde de sıkça görülüyor. Örneğin Bursa’nın doğu bölgesi ve İnegöl’de bu sorun çok yaşanıyor. Muhafazakâr hastalar genellikle ilk olarak seccade olup olmadığını soruyor. Bu hastalar, kadın doktorların yüzüne bakmıyor, kendilerine dini hitapta bulunulmasını istiyorlar. İnançlı olmak, madde bağımlılığı açısından engel teşkil etmiyor. Kronik bir hastalık olan bağımlılık, tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır. Madde bağımlıları ekonomik olarak güçsüz, toplum tarafından dışlanmış, sorun çözme becerileri çok sınırlı kişilerdir.

Madde bağımlılarına yönelik üniversite bünyesinde 7 adet, 4 özel, 15 devlete ait AMATEMin hizmet verdiğinin vurgulandığı raporda, bir aylık madde bağımlılığı tedavisinin masrafının 3-4 bin lirayı bulduğu, bu yüzden alkol ve madde bağımlısı para problemi ile karşı karşıya geldiği için tedaviyi başlamadan bitirdiği kaydedildi. Sadece AMATEM’de yatmak, hastalığın kesin çözümünün olmadığının belirtildiği raporda, uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili yeterli istatistiki veri olmadığına dikkat çekildi.