İnegöl Terziler Odası ve İnegöl Meyveciler Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanları ile pazarda sergi açan esnaflar, pazaryerindeki işgaliye ücretlerine yapılan zammı eleştirdi.

ETİLERDEKİ GİBİ ÖDEMEYELİM

İnegöl Terziler Odası Başkanı Selim Malçok yapılan %80 zamma tepki göstererek; "Şuanda bugün Cumartesi pazarına geldiniz. Cumartesi pazarına yapılan %80 zam esnafı zor duruma sokuyor. Esnaf yapılan bu zamma tepkili. Oda başkanı olarak bu pazarlara hiçbir hizmetin verilmediğini düşünüyoruz. Ama kiraya gelince İnegöl Belediyesinin tahsilattaki arkadaşları maşallah geliyor görevlerini yapıyor kirayı alıp gidiyorlar ama bu kiralara bir alıştırma getirmeleri lazım. Kanunlar metre kare olarak almamızı söylüyor olabilir. 2460 Belediye gelirleri kanununa göre ama bunun karşısında bir hizmet versinler bir de bu kiraları İstanbul'un Etiler'deki sosyete pazarının Ankara'da Sıhhiye'deki pazarın fiyatları İnegöl'ün madem il olamıyoruz ilçe olduğunu düşünerek en azından buna uygun fiyatlarda kiralar alınsın" dedi.

ESNAF RAHATSIZ

İşgaliye ücretlerine yapılan zamlardan esnafın rahatsız olduğunu vurgulayan Malçok; "İnegöl'de bulunan pazarlardan İnegöl Belediyesi sorumlu. Buradaki iyileştirmeleri İnegöl Belediyesinden bekliyoruz ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim Pazaryerinin de İnegöl Belediyesi'ne 6 ay sonra devri olacağı söyleniyor. Oradaki mühendis arkadaş da pazarın şantiye gözüktüğünü orayı bağlama burayı bağlama şeklinde esnafımızı azarlar şekilde laflar söylüyorlar. Bu durumdan esnafımız rahatsız. Eğer burası şantiye ise İnegöl Belediyesi yaklaşık aylık 80 bin lira gibi işgaliye ücreti topluyor bizden. Eğer 80 bin lira gibi bir işgaliye ücreti alıyorsanız hizmette vereceksiniz. Bu parayı almaktan vazgeçecekseler biz de orada tezgah açan arkadaşlar olarak müteahhittin mühendisin dediklerine uyalım. Biz orada çalışmaları engelliyorsak tekrar Kültür Parka gidelim kira vermeden tezgah açalım" diye konuştu.

Altın Ne Kadar? 18 Nisan Güncel Altın Fiyatları Altın Ne Kadar? 18 Nisan Güncel Altın Fiyatları

BELEDİYEYİ RAHAT BIRAKMAYACAĞIZ

Sorunların çözülmeden belediyeyi rahat bırakmayacaklarını ifade eden Malçok "O Pazar bitmeden de oradaki sıkıntıların biteceğini de düşünmüyorum şahsen. Hırsızlıklar da oluyor tuvaletler de sorun inşallah sizin de desteğinizle kamuoyuna yansıtarak bu tür sıkıntıları çözeriz. Sıkıntılar çözülürse esnaf rahat eder, esnaf rahat ederse biz de oda başkanı olarak rahat edeceğiz. Esnaf rahatsız olduğu sürece bizi rahat bırakmıyor biz de rahat kalmadığımız sürece belediyeyi rahat bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

ENÇOK KİRAYI ÖDEYEN İNEGÖL ESNAFI

En fazla kirayı İnegöl pazarcısı olduğunu belirten Malçok "Bursa'da toplam 17 ilçe var. Mudanya'dan Gemlik'ten İznik'ten Kestel'den arkadaşlar geliyor. Bunlarla alakalı fiyat tespitleri yaptık. Bursa bölgesinde en fazla kira ödeyen pazarcı esnafı İnegöl esnafı" dedi.

AVMLERDEN DAHA FAZLA KİRA

İnegöl'deki AVM'lerden daha fazla kira ödediklerini iddia eden Malçok; "Oda başkanları olarak bizim bir kira çalışmamız oldu. İnegöl'de Mobiliyum AVM'deki mobilyacıdan, Royal Otel'in altındaki dükkanlardan da fazla kira veriyoruz. Bizim verdiğimiz kiraların metrekaresi sarraflar sokağındaki altıncılardan bile alınmıyor. İnşallah bunların düzeltileceğini düşünüyoruz ama belediyeye yazmış olduğumuz resmi yazıya da dün itibari ile cevap geldi. İstediğimiz talepler olumsuz olarak sonuçlandı dediler. İnşallah onu farklı yere taşıyıp olumlu sonuçlandırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

BÜROKRASİ İLE ESNAFI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR

Yeni muhasebe müdürünün esnaf ile bürokrasiyi karşı karşıya getirdiğini belirten Selim Malçok, şöyle devam etti: "İnegöl Belediyesinin muhasebe müdürü, İnegöl Belediye başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban'ı yanlış yönlendiriyor bugüne kadar böyle bir sorun yoktu. Yeni gelen muhasebe müdürü çok hesap kitap bildiği için bürokrasiyle esnafla karşı karşıya getiriyor. "

ZAM ÇOK GELDİ

İnegöl Meyveciler Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Vehbi Durgut ise şöyle konuştu: "Daha önce burada 10 metre yeri olan esnaf 70 lira aylık ödüyordu şimdi şuandaki hesabına göre 120 lira ödüyor buda esnafımıza çok geliyor. Benim yerim 7,5 metre kara daha önce yerime 52,5 lira ödüyordum şimdi ise 90 lira ödüyorum bu da çok geliyor. Uygun bir zam getirmediler. Zaten ekonomimiz kötü birden böyle bir zam yapılması esnafı zor durumda bıraktı. Başkanımızın bir an evvel bir çözüm bulmasını bekliyoruz."

FİYATLARDA %100 FARK VAR

Bursa'dan geldiğini belirten pazarcı esnafı ise "Yenişehir'deki Pazar fiyatları ile İnegöl'deki işgaliye ücretleri arasında %100 fark var. Ben Yenişehir'de aylık 40 lira 50 lira ödüyorum burada haftalık 28-30 lira ödüyorum Merpa'da 59 lira ödüyorum. Ben zaten Bursa'dan geliyorum, orada haftalık 15-20 lira arası değişiyor Pazar fiyatları. Bursa pazarındaki hizmet çok çok daha iyi burada Pazar bitmediği halde çok para alıyorlar buradaki pazarda çok üşüyoruz çok soğuk" şeklinde konuştu.