BİRÇOK YERDE UYGULANIYOR

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, yaptığı açıklamada Türkiye'nin birçok bölgesinde uygulanan fakat İnegöl'de hayata geçirilmeyen Perşembe akşamları yatsı namazı öncesi sela verilmesi uygulamasını hayata geçireceklerini aktardı.

OSMANLI SELASI

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Perşembe geceleri okunan Cuma Selasının İnegöl'de faaliyete geçirileceğini aktaran Güzel, "Ecdadımızdan beri gelen Perşembe günleri yatsı namazından 15 dakika önce okunan sela verip, Yasin-, Şerif okuma gibi düşüncemiz var. Eğer toplumumuz tarafından kabul görürse, hem cumaya bir hazırlık safhası oluşturacak, hem de Perşembe günlerinde geçmişlerimizi hazırlama adına, okumuş olduğumuz Yasin-i Şeriflerle onların ruhuna ithaf etmenin yanında, Kur'an okuma kültürümüzü de geliştirmeyi amaçlıyoruz. Yani hem Kur'an okuma kültümüzün gelişmesi, hem geçmişlerimizi hatırlama ve vefa borcumuzun ödenmesi konusunda böyle bir şeyi uygun görüyoruz. İnşallah kısa bir zaman içerisinde, Perşembe akşamları yatsı namazına 15-20 dakika kala sela verip, Yasin-i Şerif okunmasını arzu ediyoruz" dedi.

İKİNDİ ÖNCESİ MUKABELE

Müftü Güzel, her gün ikindi namazlarından önce merkezi sistem ile her camide mukabele okunacağını da kaydederek; "Her İkindi namazından önce, merkezi sistemimizden her camimizde mukabele okunsun ve dinlensin istiyoruz. Bu nedenle de merkezi sistemimizden hafızlarımızca, İkindi namazından önce, ilk olarak onar sayfa ile başlanacak, gittikçe günlük bir cüz okunacak noktaya kadar gelecek. Bu da hem hafızlarımızın hafızlığını sağlamlaştırması anlamında, hem de Kur'an dinlemek isteyen kardeşlerimizin arzularını yerine getirmek adına güzel bir uygulama olacak" diye konuştu.

ÖĞLE ÖNCESİ VAAZ

Her gün öğle namazından önce merkezi sistem ile her camide vaaz verileceğini de duyuran Kazım Güzel, şöyle devam etti: "Allah izin verirse inşallah her öğle namazından önce yapılan vaazlarımızın, her gün yerine getirilmesinin artık alışkanlık haline getirilmesini ve sürekli devam etmesi hususunda çalışmalarımız var. Biz imam arkadaşlarımıza bu konuda kendi camilerinde vaaz verme gibi bir imkan sunuyoruz. Eğer yapamazlarsa da vatandaşlarımız merkezi sistem ile camilerimize gelerek vaaz dinlemeleri sağlanacak. Biz bunu sadece bir kaç camilerimizde değil, diğer camilerimizin tümünde de yapmak istiyoruz".

SABAH NAMAZI BULUŞMALARI

"Sabah Namazı Buluşmaları daha önceden beri yaptığımız bir faaliyet. Ama biz bunu sadece belirli camilerimizde olmaktan çıkarıp, tüm camilerimize yaymak istiyoruz. Yani her camimiz zaman zaman 3-5 camimiz bir araya gelerek sırayla bir gün birinde diğer gün öbüründe olmak şeklinde olabilir ama her camide Sabah Namazı Buluşmalarını gerçekleştirmek istiyoruz. Virtlerle, Tövbe-i İstiğfarlarla, dualarla, sohbetlerle de Sabah Namazı Buluşmalarının neşelenmesini, muhabbet meclisine dönüşmesini arzu ediyoruz. Şu ana kadar gittiğim yerlerde hakikaten şahit olduğum kadarı ile camilerimizde kaynaşma, buluşma hem de Sabah Namazına yeni cemaatler kazandırma noktasında bir işlev gördüğünü düşünüyorum. Özellikle cemaatimizden isteğimiz ise çocuklarını bu sabah buluşmalarına getirmeleri ve camilerdeki muhabbete alışmalarını sağlamalarıdır"

MİHRAP TAKVİMİ BAŞLADI

Kazım Güzel, Akşam namazında farz öncesi uygulayacakları mihrap takvimi uygulamasını da paylaştı: "Camilerimizde Mihrap Takvimi uygulamasını başlattık. Bu şu demek; Diyanet Takvimimizin o günkü yaprağının Akşam Ezanı okunduktan sonra okunması. Böylece farza yetişemeyen kardeşlerimizin daha rahat farza yetişebilir hale gelmelerini düşünüyoruz. Bunu farklı şekilde değerlendirmek isteyen kardeşlerimize de fırsat veriyoruz. "Yani benim cemaatim falan zaman daha iyi geliyor, ben bunu o zaman değerlendirmek istiyorum" diyebiliyor. Ama biz bunu özellikle Akşam Namazı öncesi okunmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Mihrap takvimi okunmasa bile biraz beklemeleri konusunda arkadaşlarımızı uyardık"

KÖY GEZİLERİ SÜRÜYOR

Köy gezilerinin sürdüğünü belirten Güzel; "Köylerde camilerimizde namazlarımızı kılıyoruz ve ardından sohbet ediyoruz. Oradan çıkıp kahvehanelerimizi ziyaret ediyoruz. Onlarla hasbıhal ediyoruz. Soru sorarlarsa, sohbet muhabbet ortamı oluşturuyoruz. Oradan çıkınca da imamlarımız ile tefsir dersi yapıyoruz. Biliyorsunuz tüm imamlarımızı ve Kur'an kursu hocalarımızı sekizer, onar kişilik guruplara ayırdık. Ayda 100 Ayet, haftada 25 Ayet tefsir okuyorlar. Tefsir derslerine de biz katılmış oluyoruz. Böylece hem okuyan hem de anlayıp okutan bir hoca profili oluşturma gayretinde oluyoruz" dedi.

OSB CAMİİNDE ÖDÜL TÖRENİ

"Hadi çocuklar camilere koşalım, namazda buluşalım" projesinin final programını OSB Camiinde yapacaklarını ifade eden Müftü Güzel; "Sömestr tatilinde gençlere yönelik uygulanan "Hadi çocuklar camilere koşalım, namazda buluşalım" projesi kapsamında her ne kadar bize gelen 1650 kişi var ama bundan daha fazla olduğu kanaatindeyim. Bu rakamların tamamında 2-3 binleri bulacağını düşünüyorum. Bu camiye koşan yavrularımızın birinci, ikinci ve üçüncülerini pazar günü OSB Camiinde toplayacağız. Hem onlarla orada buluşup hediyelerini takdim edeceğiz, hem de orada bir program yapıp tüm çocuklarla beraber ailelerini, halkımızı ve din görevlilerimizi camimizde buluşturacağız. Bunun yanında ikramlarımız da olacak" ifadelerini kullandı.

ŞEHİTLER İÇİN HATİM VE DUA

Bebekler için Fitre vermek gerekir mi? Bebekler için Fitre vermek gerekir mi?

OSB Camiinde yapılacak olan programda, okunan hatimlerin tüm müslüman coğrafyasında ve Doğu-Güneydoğu'da şehit olan güvenlik güçleri için duasının yapılacağını ifade eden Kazım Güzel, "İnşallah OSB Camiinde yapılacak olan programın içerisinde çok önemsediğimi bir şey daha olacak. Gerek Doğu ve Güneydoğu'da Şehit olan güvenlik güçlerimiz, gerek Bayırbucak'ta ve dünya coğrafyasının her bucağında Şehit olan Müslüman kardeşlerimizin hepsinin ruhu için okunan hatimlerin duası da orada bizzat yapılacak. Ve inşallah hepsini rahmetle anmış olacağız" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.