2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kaldı. 8 Haziran'da karnelerini alan öğrenciler 3 aylık yaz tatilinin ardından 17 Eylül'de ders başı yapacak.

KANSER GİBİ

Türk Eğitim-Sen İnegöl Şube Temsilcisi Şenol Şahin, yeni öğretim yılına ilişkin yaptığı açıklamada;

"2018-2019 eğitim ve öğretim yılı inşallah, bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize hayırlı olur. Eğitim ve öğretim yılı başlayacak ama problemlerin tamamının çözüldüğünü de söylemek çok doğru olmaz. Uzun yıllardır süren eğitimin problemlerini 'kanser hasatlığına' benzetebiliriz."

ÖĞRETMEN MUTSUZ

"Öncelikli problem öğretmen atama sisteminin tam anlamıyla oturmuş olmaması. Mutsuz bir öğretmenin verimli bir eğitim öğretim yılı geçireceğini hiç kimse söyleyemez. Atama sistemleri düzenlenmeli. Ülkemizin eğitim ilgili mevzuat sıkıntıları var. Ders kitapları ile çok sık oynandığını görmekteyiz. Gerek mevzuat, gerekse ders kitapları ile ilgili yapılan değişiklikler eğitimimize zarar veriyor. Bu konuların devlet politikası olması lazım."

"Öğretmenler halen mutsuz ve eş ile çocuklarından ayrı yerlerde görev yapabiliyor. Dolayısı ile mutsuz bir öğretmenin verimli bir eğitim öğretim yılı geçireceğini hiç kimse söyleyemez. Bu sistemlerdeki yanlışlıklar ve hatalar giderilmelidir. Yönetici atama sisteminin de tam oturduğunu söylemek mümkün değil."

YÖNETMELİK SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

"Çok sık mevzuat ve yönetmelikler değişiyor. Mülakatla yapılan atama sistemleri haksızlıkları da beraberinde getiriyor. Makam ve koltukları hak etmeyen isteyen insanlar değişik referanslarla ve mülakat sistemiyle müdür olabiliyorlar. Yani kısacası iyi yönetilmeyen bir eğitimden başarı beklemek doğru olmaz"

"Okulların fiziki sıkıntıları var. Özellikle şehir merkezlerinde sınıf mevcutlarımız halen fazla. Taşra ve kırsala doğru gidildikçe bu sayı düşüyor. Okul işleri ve inşaatlar yapılırken bunlara dikkat edilmediği için özellikle büyükşehir ve ilçe merkezlerinde okullarımızın fiziki kapasiteleri zaman zaman yetersiz kalıyor."

"Öğrencilerimizin oyun alanları, kullanabilecekleri spor tesisleri, laboratuar imkanları ve bilgisayar laboratuarları gibi imkanlarda tam manasıyla oturmuş değil. Yani öğrenciler sadece ders, ödev ve testlerle baş başa, bunun dışında sosyal hayatını eğitim ve öğretim yuvaların çok fazla yaşayamıyor."

"Ülkemizin eğitim ilgili mevzuat sıkıntıları var. Ders kitapları ile çok sık oynandığını görmekteyiz. Biz hep şunu istedik; Küresel güçlerle rekabet edecek vekilleri yetiştirmek kolay iş değil! Biz bunun kolay olduğunu zaten iddia etmiyoruz ama müfredat ile uğraşarak, gerekli eğitim vermeyerek çocuklarımızı bir yere götüremeyiz."

MEB duyurdu! Randevu sistemi getirildi MEB duyurdu! Randevu sistemi getirildi

EĞİTİM EĞİTEMİYOR

"Milli ve manevi değerlerine tam anlamıyla bağlı olmayan, bu konularda yeterince eğitim almayan çocuklarımız hangi okuldan mezun olursa olsun, yeterince donanımlı yetişmiyor. İşsizler ordusuna öğrenci yetiştirmek ile karşı karşıyayız. Gerek mevzuat, gerekse ders kitapları ile ilgili yapılan değişiklikler eğitimimize zarar veriyor. Bu konuların artık bir devlet politikası olması lazım."

"Ücretsiz ders kitaplarının dağıtılması güzel, çünkü sosyal adalet anlamında maddi durumu uygun olmayan velilerimiz için uygun ama devletimizin milyonlarca lirası da boşa gidiyor. Her yıl yapılan kitap değişikliği ve içerik değişikliği gerçekten korkunç bir israfa neden oluyor. Ekonomik kriz ile karşı karşıya olan ülkemizde eğitimle ilgili bu kaynakların çarçur edilmemesi lazım."

İSRAF ÇOK

"Maalesef çok sık yapılan kitap ve içerik değişikliği böyle bir israfı doğuruyor. Ayrıca Türkiye'de serbest kıyafet konusu gündeme geldiği zaman biz bunun doğru olmayacağını söylemiştik. Okullarımızda farklı problemleri beraberinde getirdi. Çünkü serbest kıyafet tamamen ailenin geliri ile alakalı. Öğrencinin maddi durumu uygundur ve okula da kıyafetle gelebilir ama çoğu öğrencinin velisi çocuğuna ayakkabı ve pantolon almakta zorlanıyorsa bu olmaz."

"Öğrenciler arasında psikolojik sorunlarda beraberinde geliyor. Ders araç ve gereçleri ile ilgili de eğitim yöneticilerine büyük görev düşüyor. İnsanların gelir durumunu düşünerek araç ve gereç aldırmak en doğrusudur. Bu yıl tüm okullarda kullanılmaya başlayan e-müfredat programı gerek okul idaresine gerekse öğretmenlerimize bir çok yük getirmiştir."

"Yaptığımız istişarelerde programın alt yapısının tam oturmaması aşırı yüklenmelerde sistemin yavaş çalışması,, müfredatta esneklik tanımaması , yıllık planlarda bazı okul türlerinin ders saatlerine uyumlu olmaması gibi sıkıntıların gerek okul idarelerini gerekse öğretmenlerimizi sıkıntıya sokacaktır" diye konuştu.